Спасители всеки ден търсят изгубени деца на плажа, основно на украинци и руснаци

През уикендите шетали организирани банди крадци
52
Спасители всеки ден търсят изгубени деца на плажа, основно на украинци и руснаци
Снимка: БГНЕС

Повече от 1500 спасители бдят над туристите край морето и на басейни в хотелските комплекси за този сезон, като търсенето на гардове по водно спасяване е нараснало с 20 на сто, отчитат в бранша.

Петър Русев е лектор и оперен певец през зимните месеци, но през лятото от дълги години той работи едно и също всеки ден - морски спасител. 51-годишният гард обича професията си и буквално няма почивен ден през последните два месеца. С какво този сезон се отличава от отминалия, Русев отговаря без колебание.

"Тази година най-фрапиращо е, че има много изгубени деца. Почти всеки ден, това беше проблемът, с който всеки ден се сблъсквахме почти, но радваме се, че всичко мина без фатален край. Всички деца бяха намерени", заяви Петър Русев пред Нова телевизия.

Основно загубените деца са на руски и украински родители, но не изключва и залисани в телефоните си български семейства.

Сметките сочат, че за сезона търсените от гардовете загубени деца само по бургаското крайбрежие надхвърлят 40. Проверка показва, че с такива проблеми се сблъскват морските гардове и на останалите плажове по Черноморието.

"Примерно от единия край на плажа от първи пост, сме ги намирали чак тук на 10-ти пост, което е разстояние от километър и половина и наистина е необичайно. Все пак това са километър и половина едно дете да го мине това са половин час и това е малко за родители от руски произход, които не си гледат децата и са малко разсеяни, създават главоболия и проблеми на спасителите", посочи Русев.

Лятото за Петър ще бъде запомнено и с инвазията на джебчии, която усложнява работата на спасителите. Защото вместо да бди за живота на плажуващите в морето, спасителят следи и пясъчната ивица.

"Събота и неделя главно идват хора от вътрешността на страната с цел кражби. И се движат в групи, при нас наистина на централен плаж работят в тази насока, които са част от охраната. Ние специално работим с общинска полиция", коментира спасителят.

А иначе търсенето на кадри от водноспасителната служба е нараснало. За този сезон са наети повече от 300 души повече от отминалия, като в бранша са нараснали и заплатите.

"По наша статистика около 200 талона сме заверили. Знаете, че всяка година правоспособността на водния спасител е със заверка, но това е за Бургас. Заверките на талоите са в цялата страна, така че средно около 1500 човека заверяват талони", каза Виолета Радева - началник на БЧК Бургас.

Повечето спасители обаче предпочитали басейните в луксозните комплекси, където кражби и подводни морски течения няма.

"От курсовете които са изкарани за спасители, 80 към 20 са за басейн. Значи за морето няма кандидати, защото нормативите са завишени и в плуване, и в извличане и дефакто тук е по-опасно", предупреди Русев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: плаждецаспасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... И това на плажа е всеки ден. Как на един плаж в чужбина не видях такива крясъци, не видях някой да чопли семки и да плюе там, където самият той лежи /пра сета истински, гомяла гнус/, да надува музика. Даже невъзпитаните българи, които си го позволяват у нас, там не смеят да шукнат, понеже се бие през ръцете за подобно поведение.... Тръгнали да ми плюят определени нации тука. Смях в залата! То поне нашата да беше нещо по-възпитана и възвишена! Да не би пияните англосакси пък да са по-стока
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... Не ги знам руснаци или украинци се водят тези, които бяха до нас на плажа - украинците си говорят на руски /контактувам всеки ден тук с чужденци, много от тях точно рускоговорящи/. Имаха четири деца. По-тихи и възпитани хора нямаше в близост. За сметка на тях стадо българоговорящи муфлони люпеше семки и правеше от пясъка по м ия. Други крещяха като изоглавени по хлапетата си, понеже ги мързеше да станат и да се занимават с тях. Два млади чалгаря се караха на висок глас.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е пореден жалък опит за насъскване на елементарните четачи на халтура да затвърдят вече наличните в гладките им мозъци когнитивни грешки, възникнали от социални стереотипи и стигми. Много елементарен подход. Подклажда се от дежурните три тр о ла, които винаги бълват огън и жупел срещу големи маси хора, от които хабер си нямат, но плюят ли по тях, плюят, и лепкавата течност се размазва по собствените им сурати.... Вчера на плажа пред мен беше голямо рускоговорящо семейство-кротки и тихи.
37
2
 
5
 
! Отговори
158 преди 1 година
Украинчетата говорят на руски, та затова им викат русначета.. На морето е пълно с украинци. Руснаци почти няма. Престъпността се вдигна заради украинците. Не знам сега като свърши сезона какво ще ги правим, като не можем да им осигурим работа. Иначе много от тях са се хванали на работа по морето.
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те гледат да се оттърват от тях,не го ли разбрахте,пък ако си го вземете,все тая
35
8
 
5
 
! Отговори
Помориец преди 1 година
Това украинета и русначета са истински ***! Нямат никаква култура и дисциплина! Не се чудете от къде и защо са такива!
34
2
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Няма разлика, на Шипка се биха украинците от 35 Брянски полк от Киев...
33
7
 
14
 
! Отговори
\m/ преди 1 година
Въобще не се занимавайте с руснаци и украинци. Нахални, арогантни и вечно искащи нещо. Да се оправят!
32
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ами по онези земи много майки са съвсем млади момичета, там да родиш първото си дете на 17-18 е нещо обичайно. На 25 много от тях са вече с по 2-3 деца. И за съжаление често гледат на тях като на някакъв товар, иска им се още да поживеят-подивеят. Ето затова там децата често са предоставени сами на себе си или на грижите на баби/дядовци.
31
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за кво ги търсят?Вие спасители ли сте или лукови глави?Мани пияните рашки/украинци/все едни ***/ да си ги търсят
30
8
 
17
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 година
Огромна част от украинската нация са много богати хора, защото Украйна не води антиукраинска политика, а България води антибългарска политика, точно заради това огромна част от българската нация не е богата, а сиромашка !Това не е нормално !
29
7
 
0
 
! Отговори
Чиста съвест преди 1 година
Защо някои хора казват на други хора за мен НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТОЗИ ЧОВЕК?!Аз за тях не съм човек ли, а иначе разбрали, че съм важен, но не искат да имам хубаво и приятно бъдеще?!
28
8
 
12
 
! Отговори
аз не знам да има преди 1 година
разлика между руснаци и украинци. На 8ми Септ 44 червената апмия окупира българия с 3ти Украйнски фронт. Някой да ми обясни разликата?
27
6
 
0
 
! Отговори
Душата на България преди 1 година
Защо някои хора казват на други хора за мен НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТОЗИ ЧОВЕК?!Аз за тях не съм човек ли, а иначе разбрали, че съм важен, но не искат да имам хубаво и приятно бъдеще?!
26
3
 
2
 
! Отговори
те са пренесли преди 1 година
войната тука, крадът си децата
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаци почти няма вече по черноморието... Как ги търсят тези деца??
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родителите са по кръчмите.
23
10
 
2
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Родителите са на фронта.
22
1
 
7
 
! Отговори
Ех, разлика преди 1 година
До разлика: Велик си: каква била разликата м/у "украинки съсипани от войната без съпрузите си", но с джиповете им, арогантни и нагли и рускините, чийто мъже са пияници. Дотук логиката ти е, че и укри и руски са без мъже. Ако си мъж или действай като такъв или *** продавай бълг. ракия, все едно дали в Украйна или в Русия. Аман от безмозъчни като теб. Е, все пак животът се е развил от едноклетчни - дерзай.
21
1
 
5
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 година
На света няма нация, която е напаст, зависи каква култура има , дали изобщо има култура!