НАП с кампания "Златен плик: Над 300 млн. лв. годишно губи бюджетът

Най-рисковите сектори са търговията на едро и дребно
Обновена: 31 авг 2022 11:35 | 31 авг 2022 11:34, Петя Славова
59
НАП с кампания "Златен плик: Над 300 млн. лв. годишно губи бюджетът
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заплатата в плик ощетява бюджета с повече от 300 млн. лв. годишнот. Това съобщават от дирекция "Управление на риска" към Националната агенция за приходите (НАП). Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., а през последните години се е стопила с около 100 млн. лв., вследствие на предприети от НАП мерки и икономически фактори, съобщават от приходната агенция.

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение "под масата", са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права.

"Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя  в следващите 30 години е близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи възможност да се възползва от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата", коментира Николай Петков - директор на Дирекция "Управление на риска" в НАП.

С цел да запознае работниците с рисковете на осигуряването на по-нисък доход, приходната агенция стартира кампания "Заплата в плик". Тя акцентира върху ползите за обществото от доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигурителни вноски, а също и на щетите, които причинява недобросъвестното поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
AB преди 1 година
Бюджета не губи, ами не може да ги открадне! Искат да им ги дадете да си увеличат заплатите с тях, да си подновят автопарка и костюмите и пак да кажат ами те не останаха за здавеопазване итн.
38
0
 
3
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Бюджета може и да ги губи тези пари но те остават в работещото общество а не отиват при деградиралата държавна администрация
37
0
 
0
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
До коментар 51:Ми,аз това работя бе, брат. За такива дохиди мога само да сънувам... А бачкам уникално качесвено
36
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Златен или заплата? Що за статия?
35
3
 
0
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
До коментар 46:ти, тези строители познаваш ли го, какво правят, продават дрога или оръжие...? Защото, няма как по друг начин да ги изкарат тези пари дето ги говориш, даже и на половината...
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От НАП спят, майстори строители прибират по 400-500лв на ден кеш и не плащат никакви осигуровки те тръгнали са гонят бизнесите които са на светло от много години. Абсолютни ***
33
2
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Всщност работя в корпорация и нямам такъв проблем , да фиша ми не е със сума над 3600 ама върху тях имам 22% данък , защо Вие за другите 46 к плащате по-малко?
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯма законов текст срещу това.В Бг всичко е позволено.Добре дошли инвеститори
31
4
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Някой , умен управител на фирма да ми разясни следното: Имаш фирма , назначаваш се управител със заплата от 50 000 лв. на месец.Има праг на осигуряване 3600 лв. , тоест плаща данъци за 3600 лв. . 50 000 - 3600 = 46 400 лв. минават като разход на фирмата му , но не се облагат нито с данък печалба , нито с осигурителни вноски.И Вие ми ревете за на хората заплатите.
30
2
 
11
 
! Отговори
vesti преди 1 година
НАП, да не се заяждат само с дребните търговци, магазини и подобни.Да си потърсят парите от докторите, там какви обороти се крият, свят ще ни се завие.Никой не издава к.бон, нито отчита оборота.НАП гони едни и същи хорица да му плащат данъци.
29
3
 
11
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако НАП спре да лови кокошкари ,а хване едрите риби ,ще сме Швейцария на Балканите,но ще загубят,,пликчетата под масата'' и скъпите подарачета!!
28
2
 
5
 
! Отговори
както казахме преди 1 година
60% от българите живеят и работят в чужбина. 25% живеят и крадът в БГ, 15% са просто неудачници
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли как става така че държавен хрантутник,реве че заплата му е ниска,кара на баба си колата за сто и петдесет бона,изплаща ипотеката на леля си за половин милион и живее в апартамента й, и демонстрира стандарт на живот,на който и Мъск би завидял.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Променете Закона за ограничаване на плащанията та в брой, по отношение на теглене на суми да е до 5000 лв на ден и изплащане на трудови възнаграждения да е по банка, ЗАЩОТО СЕ СКЪСАХА ДА КРАДАТ!!! 33 години и да се корумпират Министри, кметове, и.т.н
25
0
 
13
 
! Отговори
Жорич преди 1 година
НАП да погледнат към строителният сектор(така наречените майстори), където се вземат хиляди, само от един обект, а нищо не се декларира. Нито фирма, нито дявол. Същото е и с продажбата на автомобили.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30, всички крадат, само той не
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая НАПаст божия много е загрижена за това,че работещите видиш ли губели, губят ама друг път. Истината е че няма пари за издръжка на два и половина милиона броя търтеи. За едните корумпирани младопенсиониращи се кратуни се харчат над три милиарда лева годишно само преки разходи, без стойността на щетите които нанасят с престъпните си действия или бездействия,а за бойковия електорат отиват над седем милиарда лева годишно, отново само преки разходи, отделно всички са и с ТЕЛК.
22
11
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Докато не управлява Боко и ГЕРБ, 1 ст. няма да внеса в НАП :)))))))))))))))))))))))
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27, ква пенсия,нали ти ще я окрадеш дотогава бе, крадецооо
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24, мрии бе демонкрадец. кого лъжеш с туй животно 'държава'? измислил си го да крадеш легално