Полиция спря събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив

Бъдещето строителство ще е в духа на сградата, каза собственикът
3 сеп 2022 16:14, Анисия Иванова
23
Полиция спря събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Спряха събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив, което беше планирано за днес. Това е сградата на бул. „Христо Ботев“ до Сточна гара. Полиция заварди склада и отказа достъп на собственика Пламен Моравенов. Това стана след вчерашното посещение на министъра на културата Велислав Минеков по повод бутането на друг бивш склад на същия булевард.

„Имаме съгласуван План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци, което ни е издадено още при първите опити за събаряне (2018 г.). Имаме три неуспешни такива. По закон след 2017 г. то не се пресъгласува, но въпреки това ние имаме пресъгласувано от 2020 г. И сега не го бутнахме, защото съдействаме на органите на реда макар да няма документ за спиране”, коментира Моравенов и добави, че обектът не е паметник на културата.

Още по темата

По думите му администрацията на Пловдив е неколкократно се е опитвала да инициира разговор между НИНКН и собствениците, но от културната институция така и не са откликнали.

Пламен Моравенов обясни, че планът за събарянето е бил да бъде премахнат не целия склад, а само част от него, за която има становище, че е конструктивно компрометирана.

„Ако желае Петър Петров ще му дарим всички собственици сградите, да видим той какво ще направи“, каза Моравенов. Той обясни още, че е направил заснемане на фасадата и при бъдещо строителство ще я възстанови в духа на тютюневия град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дариха МинеТов поне един апартамент, затова е цялата врява. Всеки "модел", който не му дава поръчки за някой и друг "монумент" в стил "социалистически реализъм", за минеТОВ е "токсичен" - той прибира милионите, а студентите му дялат и къртят като египетски роби. Е, "отблагодарява" се впоследствие - най-мускулестите каменари впоследствие "получават държавни поръчки". Така си затрихме най-кадърните творчески п, които отлетяха оттук - под "компетентния" ко..му...ньо-ДИКТАТ на Светлин и Величко.
17
2
 
15
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Първо Общината ги е продала на безценица вместо да ги възстанови на наше другаре и сега лала Льотчика дига пушилка. Що министерството на културата не ги е възстановило когато са били на Общината. И така с много други обекти дадени на безценица включително Техноимпекс и Булгартабак. И нито един в затвора. Народен съд и гилотина за децата на всички другаре. Това е решението.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази,, складове" нали са ли купени от тези които искат да ги бутат. Къде е била общинската, държавната власт за да ги закупи и да прави там каквото Иска.А, сега излиза, едни дават парите сградите, а други ще се разпореждат с нея!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моравенов и добави, че обектът не е паметник на културата.)))))))А, не е, снощи клоуна Минеков написа у тефтеря, че е паметник!
14
11
 
11
 
! Отговори
дъра бъра преди 1 година
До Анонимен 2 Стига с вашия троцкизъм,бе!?Ще ми дойде чиновника в апартамента и ще каже,че е паметник на културата,или квото и да е,и ще ми нареди да го подновя,и след това да се разкарам!?Вие сте ненормални!То бива глyпоcт,ама направо се оливате!
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфискация в полза на държавата, тези собственици запалиха сградата, рушат я. Тя не им е нужна. Искат локацията и парцела за нов строеж. Кметът на ГЕРБ е с тях. Министърът се прави на разплакан пред журналистите, а "Багеристът" работи. "Багеристът" на Мафията е най-силната личност в България. Ще го издигнем за президент в президентска република. Силен, смел човек, руши старото, руши системата, не се спира пред трудностите.
12
12
 
6
 
! Отговори
КВИ ПАМЕТНИЦИ ,БЕ... преди 1 година
...САМО КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪБОРЕТИНИ ---ИЛЮСТРИРАЩИ "РЕАЛНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" У БЪЛГАРИЯ ....ИЛИ ЯМАТА В КОЯТО НИ НАТИКАХА БКП И СССР!!!!!
11
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пловдив ще стане един безличен бетонов Слънчев бряг! Тези сгради са уникални, но ние сме *** на ЕС и от култура не отбираме!
10
9
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Рано или късно ---и тая комунистическа реликва ще си отиде , като къщата на Г.Димитров --или Гошо--пиендето...ха,ха,хааааа у София! А , къщата на Д.Благоев у Сафия на ул. Лайош Кошут е вече долнопробна квартална кръчма---ТАКИВА СА ГРИЖИТЕ НА ПАРТИЯТА ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО ИМ НАСЛЕДСТВО!----ГРИЖАТ СЕ ЗА ТЯХ---САМО С ДЪРЖАВНИ ПАРИ , /НА НАРОДА /...НИ СТОТИНКА НЕ ДАВАТ ЗА ТЯХ ИНАЧЕ......ха,ха,хаааааааа ....ДОРИ МЪРТВИТЕ ИМ ГЪЛТАТ ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ОТ ДЖОБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
9
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми какво друго да се очаква от ГЕРБ-ерски кмет - нищо добро. Няма град или община, където техните кметове да не правят основно мизерии и зулуми. Поне Пловдив нищо хубаво не е видял от техните кметове.
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметник на културата свързан с пловдивската история. Сгради емблематични за няколко поколения пловдивчани.
7
14
 
10
 
! Отговори
А , СТИГА ,БЕ... преди 1 година
..къв паметник на културата са тия складове ,бе...ТОВА СА САМО СКЛАДОВЕТЕ НА "ТЮТЮНЕВИЯ МОНОПОЛ" от преди 9.09.44г...описан в един комунистичски роман , който няма никаква художествена и историческа стойност!...АБСОЛЮТНИ КОМУНИСТИЧЕСИ ИЗМИСЛИЦИ И ПРОСТАЩИНИ -----СЪБАРЯЙ !
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кметър на Борисов в Пловдив събори тютюновите складове - архитектурни паметници. Вчера беше един срамен ден за българската демокрация. "Багеристът" на Мафията на ГЕРБ е по-силен от всичко в държавата. Министърът дава интервюта, "Багеристът" на Мафията на ГЕРБ бута паметниците. Гълъб Донев гука с ГЕРБ и кмета на Пловдив. Срамен ден за българската демокрация.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там интересите са ясни. Запали ги уж клошар, после нито собственик, нито община, нито държава направи нещо по въпроса. Сега ги бутат посред нощите. И накрая някой "случаен" бизнесмен ще построи там хотел, бизнес сграда.
4
0
 
12
 
! Отговори
. преди 1 година
по паметниците на културата ще ги познете
3
1
 
14
 
! Отговори
Неук преди 1 година
В Мин. на Култ. са за разстрел. Преди години ги сигнализирах, че неправомерно са обсебени четири много скъпи музикални инструмента. Мин. твърди, че е собственик ама не си ги прибира вече три години. Едни 20 млн евро ей така са харизани, че за тютюнев склад ли ще ги е грижа. Айде холан. Обесване с главата надолу и за назидание да се вмиришат на някой стълб оптред, така че наследниците им да имат едно наум.
2
0
 
31
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Така полуразрушено е толкова по-добре илюстрира положението в България.Всичко е наужким!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е като няма правила и конкретика, предвидимост в случаите с архитектурните паметници на културата. Защото няколко човека искат да си уредят и пра, пра внуците с тези мътни казуси. Жалкото е, че губим всички от този батак в МК, губят се безценни съкровища, сгради устояли на времето, защото на някой комисиона е по-важно от историята и естетиката. Нужна ли е поредната трагедия с жертви или саморазрушение от немарливост и бездушие за да се стигне до решаване на проблемите с паметниците на култ