Безводието доведе до пресъхването на езерото Сребърна

В него не постъпва вода от р. Дунав
5 сеп 2022 15:00, Нели Христова
3
Безводието доведе до пресъхването на езерото Сребърна
Снимка: БГНЕС

Ниското ниво на река Дунав е довело до понижаване на нивото на езерото Сребърна, съобщи Момчил Петров, експерт в РИОСВ – Русе. Традиционно дълбочината в най-дълбоките участъци достига до 3 метра, а сега е под два, обясни той. Това е естествен процес, който се наблюдава периодично през годините, тъй като езерото е относително плитко, с голяма площ и малко понижение във водния стълб води до пресъхване на части от него.

„Това понижение на нивото е неблагоприятно за рибите, от друга страна е благоприятно за рибоядните птици, които лесно ги намират и се хранят с тях. През този период на засушаване се наблюдава ежедневно присъствие на розови пеликани. Имаме също чапли и корморани, които се възползват от ситуацията“, каза Момчил Петров, цитиран от БТА.

Според него, в резултат от рекордно ниското ниво на Дунав, в езерото не е постъпила вода от реката, която да доведе до изнасяне на част от наносите. По тази причина в момента се изгражда допълнителен канал от западната страна на езерото, който ще го свърже още веднъж с реката. Това ще доведе до по-добра циркулация на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Само не казвайте на хората в Карловско какво "безводие" ги е сполетяло!
1
0
 
11
 
! Отговори
Васко жабата преди 1 година
Разсипахте го това езеро.