Емил Димитров: Пролемът с наводненията идва от липса на пари

По думите му, трябва да се почистват и речните корита
9 сеп 2022 11:54, Петя Славова
33
Емил Димитров: Пролемът с наводненията идва от липса на пари
Снимка: БГНЕС

Огромните наводнения в Карловско предизвикаха сериозни щети, с които държават трудно се справя. Според мнозина, проблемът идва от незаконната сеч в района, въпреки че официално няма такива данни за нарушения. В същото време местни твърдят обратното.

Още по темата

Според бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров, при огромни количества дъжд, неподдържани речни корита, при наличието на дървета, които препречват мостовете, се създават проблемите, които наблюдавахме този път в Карловско. "Всичко опира до пари", отбеляза той пред БНТ.

Димитров припомни, че в България по време на комунизма са построени около 6000 язовира. "В продължение на десетки години те не бяха поддържани. Това са язовири на 40-50-60 години."

Обясни, че след нещастието, което сполетя село Бисер преди 10 години, се е оказало след инвентаризация на язовирите, че местната власт няма пари да ги поддържа.

Тогава се взима генерално решение да се изясни собствеността на язовирите и да минат към единна структура на държавата. Заделена е и сума, с която язовирите да бъдат ремонтирани, но са възникнали спорове около отпуснатите пари и са изпуснати 2-3 години, в които да започнат ремонтите.

"Намериха се 400 милиона, за да се почне поетапно ремонтът на язовирите, както виждате, спря се тази дейност. Проблемът е, че язовирите бяха ничии. В момента е ясно чии са. Намериха се пари да се ремонтират. Намери се причина да се спре ремонтът."

Другият проблем, според Емил Димитров, са речните корита и тяхното почистване. По думите му нещата отново опират до липсата на пари, както и до липсата на воля на управленско ниво да бъдат взети съответните решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
И тоя се накраде ! Затова няма пари от такива като тебе !
23
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Милионите от смъкнатата дървесина каде отиван ? Ето ,че има пари ,ако не слагахте всичко в джоба си !
22
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
То и сега така ще стане, гледаите само как Кмета Кабаиванов ще прибере помощите за хората лекичко и тихичко.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емил Димитров: Пролемът с наводненията идва от липса на пари. . . . Учете български правопис! А сега по темата! Емил Димитров: ПроБлемът с липсата на пари идва от голямото крадене! Избирайте отново крадците!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е липса на пари. А липса на правилно разпределение на парите. Демек много се краде.
19
0
 
10
 
! Отговори
Kuncho преди 1 година
Проблемът с наводненията идва от това, че всички управляващи разчитат само на пари за решаване на проблемите!Проблемите се решават с оптимизация, регулация на строителството и синергия между градоустроиство и комунални услуги (саъчетаване на зелени екосистеми, отводняване и защита от бедствия и аварии)
18
0
 
8
 
! Отговори
Винету преди 1 година
"Ревизоро"пари има,в шкафчето са,голем *** си беше и си остана!
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, някой да обясни с какво изсичането на дървата как предизвиква наводнения.Да не би дърветата да поемат водата и тя няма да стича по наклона?Истината е, че липсата на диги води до наводнения,не почистените речни корита отежняват още повече положението.
16
0
 
1
 
! Отговори
е как преди 1 година
До Христо Христов Да ходят по селата и събират *** от речните корите на хората които знаят че там трябва да си ги изхвърлят ????
15
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Партньорите от ЕС и НАТО що не помагат? 95% гласуваха само преди година да им слугуват.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При всяко наводнение едно и също се казва - че трябва да се чистят коритата на реките... Още колко наводнения са нужни за да почнат да го правят?...
13
0
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Извинявайте, ама не е липсата на пари. Колкото и пари да има, те ще бъдат откраднати и пак ще е същото. Проблемът е в кражбите. Типичен пример са нашите пътища. Преди десетина години ремонтираха пътя към Дунав Мост. Сериозен ремонт 4пласта асфалт преброих, а на места сложиха и 5. Само след два месеца като заваляха дъждовете, горния пласт стана абразивен. И пролетта закърпване. Това му бе на пътя, 5 пласта асфалт, по-зле от комунистическия асфалт преди него. Е, пари имаше, но резултат не.
12
0
 
13
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Липса на лична отговорност и механизми за контрол и наказание.
11
1
 
4
 
! Отговори
Кочбайрам преди 1 година
54 нарушения за незаконна сеч в наводнените села в КарловскоЧаст от тях с в прокуратурата,текат разследвания .. и така потекоха, че *** с каскета трябва да обяснява на народа.. ама много да обяснява. Най добре е даже да е едно хорово обяснение на цялата политическа *** и за да има по-добра акустика нека да е от актовата зала на някоя пандела, Ловеч например!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо пари има но минават през много крадливи пръсти
9
0
 
15
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Липса на пари щото ГЕРБ и ДпС само усвояваха и крадяха. Нито се чистят коритата на реките, нито се укрепват язовирите. В същото време секат където и каквото им падне.За да може децата на крадците на върха на веригата да карат мерцедеси и Поршета, а обикновените българи кучета ги яли. Ще дойде Видовден гадове!!!
8
0
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
КОЙ ТИ МИСЛИ ЗА ПРОБЛЕМА . СЕГА ВСЕКИ ДЕН И ВСЕКИ ЧАС КРАДЪТ ОТ НАС. КУПУВАТ СИ ТЕЦОВЕ СТРОЯТ ХОТЕЛИ ПРАВЯТ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ДОКАТО ЕДИН ДЕН св.ПЕТЪР ИМ ПРАТИ ПОВИКВАТЕЛНА
7
0
 
21
 
! Отговори
Shark преди 1 година
НЕ, НЕ ИДВА ОТ ЛИПСА НА ПАРИ! ИДВА ОТ ЛИПСА НА ОТГОВОРНОСТ И ОТ КРАЖБИ НА ПАРИ! ТАКОВА ЧУДО ДОСЕГА НЕ Е БИЛО, ДАЖЕ КОМУНИСТИТЕ НЕ КРАДЯХА ТОЛКОВА МНОГО И НЕ БЯХА ТАКА БЕЗОТГОВОРНИ КЪМ ХОРАТА. СИГУРНО И ПО ТУРСКО Е ИМАЛО ПОВЕЧЕ ГРИЖА ЗА БЪЛГАРИТЕ, НЕЗАВИСИМО ЧЕ СА БИЛИ РАЯ!!!!!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не намеква, че е можело хората да си откупят гората от дървената мафия, та да не им я секат?
5
0
 
10
 
! Отговори
Кочбайрам преди 1 година
Не го знам тоя Емил Мутров, но да се изтъпанчиш и да дрънкаш само полит извинения е малко прекалено вече.. БСП+СДС+ДПС+ГЕРБ Ръка за ръка във вековете другарки и другари!