Седми ден след наводненията: Без вода, ток и с тонове кал

В Карловско още не могат да се справят с бедствието
10 сеп 2022 09:51, Петя Славова
95
Седми ден след наводненията: Без вода, ток и с тонове кал
Снимка: БГНЕС

Наводнените карловски села още не могат да се справят с бедствието. Днес се очакват доброволци от цялата страна, които да се включат в справянето с тежката ситуация. Жандармерията също е в района за да подсили охраната заради сигнали за появили се мародери.

В същото време продължават и проверките на властите, дали в района е имало незаконна сеч, която е причина за размера на бедствието.

Вече седми ден хората са залети от тонове кал и дървета, довлечени от водата. Остава основен проблем липсата на водоснабдяване като се очаква да бъде пусната след като всички проби на здравните власти докажат, че тя е безопасна за хората.

Поетапно се възстановява и електрозахранването в района, с изключение на къщите, които още са наводнени. От днес в селата има и допълнителна охрана от сили на жандармерията. А за всички доброволци, които искат да дойдат, е открита денонощна телефонна линия. Целта е чрез този горещ телефон да се координират действията на всички, които искат да помогнат и те предварително да знаят къде и по какъв начин ще бъдат най-полезни за хората.

0879 182 250 - денонощна телефонна линия за доброволци

Във всяко от наводнените села ще има по четири екипа на жандармерията един през деня и 3 през нощта. Така общо 50 служители ще подсилят работата на полицията.

 "На колегите от жандармерията даваме имената на лица от контингента, които се занимават с кражби", уточни пред БНТ комисар Костадин Костов, началник на "Охранителна полиция"  на МВР Пловдив.

Засега няма сериозни случаи на кражби или повреждане на имущество и силите на реда ще направят всичко възможно това да не се случи - увери служебният вътрешният министър Иван Демерджиев. Той участва в поредната проверка за незаконна сеч в района и не скри съмненията си, че в едно от сечищата е възможно да има нарушения.

 "По първоначални данни имаме сериозни съмнения, че има нарушения тука, извършени конкретно на това сечище, ще бъдат проверени и следващите до изворите на реката, която отива към с Богдан. Има данни за наличие на трупи, каквито не трябва да има на сечището, след като то бъде експлоатирано и почистено и предадено", каза министърът.

Още по темата

Сериозни съмнения за нарушения в едно от сечищата край наводнените села

Резултатите от проверката се очакват до 10 дни.

    "Крайната спирка е там, откъдето смятаме, че е започнало всичко. Сечище, подобно на това като своеобразно дере. Без да уточнявам дали е от горския фонд или не. Където според показания на свидетели, е била струпана огромна трупна маса, която е направила бент, който се е пропукал и е предизвикал първата вълна", каза Румен Попов зам.-апелативен прокурор Пловдив.

Сателитни снимки на района непосредствено преди и след бурята на втори септември, също показват размера на бедствието.

    "Цялата растителност и почвен слой около водното течение липсва вследствие на силата на водата. Цели насаждения липсват, цели подотдели. Специалисти метеоролози казват, че за първи път наблюдават от 8 до 12 часа застой на такъв облак на едно място", каза инж. Здравко Бакалов, директор на Южно-централно управление.

И докато властите търсят какви са причините за невижданото водно бедствие, хората в пострадалите села още не могат да се отърсят от преживяното.

Вече седмица те се опитват да почистят домовете си и да спасят малкото им останала покъщнина. Признават, че не могат да се справят сами. Да им помогнат след бедствието, дошли и футболни фенове.

В почивните дни в пострадалите села се очакват още доброволци. За тях е открита денонощна гореща линия, така че да се координират действията на всички, които искат да помогнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Дедоти преди 1 година
Толкова време мина, а купищата дървета и кал си стоят. Няма кой да плати на оялите се дърводобивни фирми да разчистват с резачките. Количките и лопатите са за къщите и около тях. Но останалото иска багери, булдозери, фадроми, самосвали... Хора и техника има, организация и пари - йок.
65
0
 
2
 
! Отговори
ПИАРА СВЪРШИ... преди 1 година
Хващайте се на работа ---имате дървен материал и кал безплатно за нови къщи! ЧЕ и по 375-лв. Ви ДАДОХА----ПРЕЗИДЕНТА И ПАРТИЯТА ПО ТОЛКОВА ДАВАТ НА ВСИЧКИ И У НАШЕ СЕЛО!!!
64
3
 
3
 
! Отговори
Промяната на радеф преди 1 година
Украинските фaшиcти в 4 звездни хотели а БAЙ ГAHЧУ У KAЛTA
63
0
 
1
 
! Отговори
До 68 Нищо ви нема преди 1 година
Ами то нас и да ни има нещо е бледа анемония в сравнение с това, което ти е на теб. Да, грижи проблеми имаме - ама се борим някяк. Ти, *** се лекувай или си пий редовно лекарствата. Ако имаш нужда от помощ - пиши, ама не се излагай с такива писания.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките хора!!
61
0
 
2
 
! Отговори
пак таз петя славова преди 1 година
Аман от тази петя славова."0879 182 250 - денонощна телефонна линия за доброволци" - този телефон да го изпратят на техните приятели. Моите приятели и близки вече са на място и помагат, без да чакат инфо от петя-та.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един багер на ден е 300 лв. с надницата на багериста. Обаче Кирчо няма пари. Похарчи ги да води Ленчето на разходки с правителствения самолет. И сега няма. Има само колкото да си купи две тениски и една лопата. И ръкавички с последните стинки. Затова си ги пази да са чистички. Горкия, да го ожалиш... Требва да му събираме капачки и на него.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви петзвездни хотели бе? Пари нема! Да си направят къщи от дървата, дето им е довлякла реката! Без пари, нема да ги плащат даже, обещаха им, че нема да плащат. То фира, ама нищо, можеше и да ги накарат да плащат, нали? Могат да ги измажат с кал, реката и това им е довлякла! Всичко си имат. Реката се е погрижила, само читави политици дето още не е довлякла...
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто не е за вярване, моля кажете дали в Атина е имало наводнение тези дни ютуб/уоч = 0yafcXEbjA8 - "Атина наводнена! Хората спасяват себе си и близките си" от 08.09.22
57
3
 
2
 
! Отговори
Нищо ви нема, бе.... преди 1 година
..ше сте на топло през зимата--вече решихте ГАЗОВИЯ проблем!
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Седми ден след наводненията държавата търси доброволци. Щото кинти нема. Дадохме ги за украинците. Свършиха.
55
3
 
5
 
! Отговори
Ами,да.... преди 1 година
Поне имат дърва за зимата и то..БЕЗПЛАТНО!
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 години безконтролна мафиотска сеч на хората на ГЕРБ-ДПС доведе до тази катастрофа.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макар и с половин уста, но споменаха ролята на човешкия фактор. Незаконни сечища, *** задръстващи коритата ва реките, апосле рев и "Господи защо ни наказваш така и защо ние?"
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основният виновник за това бедствие е Кирил Петков, който спря парите за укрепване на дигите в села като това и ето ви резултата.Иначе отиде с всичката си наглост да си прави Пи ар в същото село с чиста фланелка с надпис ПП.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък хрантутницте ни с държавните заплати не се хванаха да помогнат адекватно? Кирето отишъл да се снима с лопата, моля ви се! Все едно няма пари да наеме няколко багера да ги предостави на селата за помощ, той с лопата ще копае, все едно заплатата му е 500 лв, като на бедните хора по селата! Ето това им е съзнанието на политиците ни, пари имат, ама им свиди за важните неща! Скъпи на триците, евтини на брашното! Съзнание на прошляци!
50
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една възрастна жена викаше на Кирил Петков че не го искат в селото, все едно Петков е управлявал 12 години. С този материал от избиратели сме за никъде. Хората в калта си заслужават съдбата. Сега пак ще изберат дървената мафия ГРОБ-ДПС.
49
3
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 година
Искахте промяната?Беше ви чистичко,спретнато,но нямахте дърва за огрев!Сега се променихте!Вече ви е кално,мр,ъсно и имате бол дърва за огрев!Ако искате да продължите с промяната,молете се на Киро и на Дявола да ви полеят още един път,да си довършат делото и всичко ще ви стане наред!Ще сте поу,мрели,къщите ще са заличени,дървата ще са отнесени.Ще е чисто,тихо и спокойно след като се продължи с промяната,щото няма да остане никой и нищо!!Опитах се да ви приведа на нормален език слогана на про100К!
48
2
 
5
 
! Отговори
Ами,да.... преди 1 година
Ние софиянци - почваме да сечем гората на Витоша, та да живееме у хотел Хилтън и ние...!
47
5
 
7
 
! Отговори
Промяната на радеф преди 1 година
Украинските фaшиcти в 4 звездни хотели а БAЙ ГAHЧУ У KAЛTA