Потопените села имат нужда от още помощ, но доброволците са на работа

"Дупка" в законодателството "спъва" доброволците
11 сеп 2022 20:35, Красимир Ангелов
57

Близо 10 дни след тежките наводнения в Карловско, все още тонове кал, камъни и дървета трябва да бъдат разчистени от дворовете и къщите. Стотици доброволци се отзоваха и в неделния ден, но се оказва, че статутът им не е регулиран напълно и това ги затруднява.

Доброволците през уикенда са значително повече, отколкото през работните дни. Това е така заради "дупка" в законодателството, която не позволява на спонтанно организиралите се граждани да отсъстват от работа.

Улиците в село Каравелово все още са потънали в кал, въпреки че тонове вече са извозени. Августин Денков е помагал в село Богдан и от днес е в Каравелово.

"Буквално виждаме заровени къщи, заровени автомобили. Трудно се понасят гледките", коментира той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Даниела идва от Стара Загора. "Работя с болка в гърлото. Такъв ужас е просто", споделя доброволката.  

На първо място местните се нуждаят от вода, тъй като водоподаването е спряно. Но имат нужда и от хора.

"Днес има доста доброволци, но от понеделник, вторник, сряда и петък, които са работни дни много хора вече няма да могат да дойдат", твърди Ивайло Гагов - координатор на кризисния щаб в село Каравелово.

Причината за това е пропуск в законодателството, което да забранява на работодателите да уволняват хора за самоотлъчване в подобни случаи. От БЧК се опитват да променят това повече от 25 години.

"Във водещите страни по света или повечето страни, този въпрос е решен. Доброволецът е свободен да реагира. Това не означава всеки ден да отсъстваш от работа, но това е много важно за самите хора", категоричен е проф. Здравко Маринов зам.-председател на БЧК.

Въпреки това, някои от фирмите разрешават на служители си да помагат и в работно време.

"Нямаме проблеми с нашите работодатели, свестни хора са, аз работя в къща за недвижими имоти, нямам никакъв проблем. Събираме се, има осъзнатост и помагаме с каквото можем", коментира Августин Денков.

От кризисния щаб се надяват и на помощ от строителния бизнес и молят за повече багери.  Краен срок докога ще продължи разчистването и кога Каравелово и останалите две села ще се върнат към нормалния начин на живот няма.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Що не реваха като прибираха по 50 лв да гласуват за ГЕРБ на изборите, а сега реват? Ако разбера че някой от моите служители е отишъл да помага там - на следващия ден ще си търси работа. Предупредил съм ги.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги настанят по хотели по морето,да не са по долу от украйнците
42
0
 
0
 
! Отговори
До 47 Предприемач преди 1 година
Или си наивен, или се правиш на такъв. Тая армия от брокери ще ти налапа париците и после...да не казвам.
41
2
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
от къде накъде ще отсъстват? На мен какво ми дреме за наводненото село. На мен трябва да ми бачкат
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При огромна армия от бездействащи чиновници и цяло ново министерство могат да им връчат по една лопата и да действат. Кирчо ще ги наглежда, щото го видяхме че не му се работи, поразходи се там с една лопата даже етикета не можа да и махне, поне сега да погледа как се работи. То не може само да лъжеш, да крадеш и да се търкаляш с косматата Г у гле на. Ама май може.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искайте от ЕС. Като помагат на украинците толкоз, ние с кво сме по-лоши? Слугуваме на запада вече толкова години, а никой не се разтревожи за бедите ни. Има толкова безполезни натовски войници тук-ето можеше да им се намери приложение.
38
4
 
1
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Есяка година едно и също. Някъде стават наводнения. Ганеца с по две коли разбирасе, но 50 кинта за застраховка на дома от наводнение и пожар няма. Наистина - толкова струва застраховката
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им направят ново село по на високо
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почистването на деретата и укрепването на реката струва стотици хиляди лева. Наводнението направи щети за десетки милиони лева. Явно си правим криво сметките. Някой ще намаже дебело от наводнението.
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирето се снима вече. Не може да помогне с повече.
34
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нелепо! Да разчиташ на доброволците да свършат всичко? А ако няма доброволци, това ще означава ли,че нищо няма да бъде разчистено?! И това доживяхме! Защо плащаме изобщо данъци,когато държава няма!
33
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станалото станало,но 10 дена се вижда,че държава няма. Ходят някакви лелки да записват хората за държавна помощ от 350 лв. Държавата вече трябваше да е изпратила всякаква тежка техника. Направо е смешно. Кой ще изрине калта от улиците. Зимата наближава. Чакат да падне сняг и да замръзне всичко ли,за да се раздвижат. Пълни некадърници ни управляват
32
2
 
11
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Виждате ли господа управляващи къде ни върнахте и в третият свят няма такава гледка. Къде е "господин" Емил Кабаиванов, къде му е администрацията, говори се че има на 2500 човека общинска администрация. Всичките ще ви изринем след като изринем къщите в селата. От Каравелово пред общината в Карлово. Ще му търсим сметка на Кабата и тоя път не на шега.
31
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причините за наовднението са в предишното упатвление на Кирил Петков, който сечеше горите и не почистваше коритата на реките.Затова в едно село една жена го гони с лопата да го бие.
30
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 22- ти виждаш ли се какво пишеш. Човек трябва да внимава какво говори или пише, защото не знае утре какво може да му се стовари на главата. Никои не те кара да ходиш да помагаш по добре си затварят миризливата уста и спри да пишеш, ако не можеш да помогнеш по- добре мълчи и се скрии като мишка някъде на тъмно и на сигурно точно каквато си
29
0
 
22
 
! Отговори
трудно? преди 1 година
абе държавата да прати 20-30 фадроми, 20-30 самосвала малко кафеви от строителните фирми 100-200 човека и за 1 седмица всичко ще свети. не повече от 100 бона ще излезе масрафа за машините и хората
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 Ами общо взето така си беше...и то на два пъти.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно облака е валял само над 3те села. Некадърници, в Германия да се получи същия ефект ще трябва да съберат милиони такива облаци.
26
0
 
14
 
! Отговори
ДЪРЖАВО, преди 1 година
ДОБРОВОЛЦИТЕ ТРЯБВА СЪЩО ДА ЯДАТ И ДА СПЯТ НЯКЪДЕ! ДАЙТЕ ПО ЕДНО КОМАНДИРОВЪЧНО НА ХОРАТА!!!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей нема диги, нема прочистване на дерета, акъл нема - само доброволци.