Георгиев: Да се спре хората да бъдат буфера при цените на топлото

Той обясни, че от лятото апелира да се спре повишаването на цените
13 сеп 2022 15:08, Петя Славова
12
Георгиев: Да се спре хората да бъдат буфера при цените на топлото
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" сключи договор с "Булгаргаз" и ще има осигурен газ за цялата 2023 година, обеща пред БНТ председателят на СОС Георги Георгиев.

Той допълни, че остава задачата на държавата да гарантира изпълнението на този договор и коментира цената на парното.

Още по темата

"Цената на топлинната енергия се определя от КЕВР. Неслучайно още от лятото апелираме да се спре с повишаването на цените на топлинната енергия, защото повишението, което предходният председател на КЕВР прокара е 40%, при положение, че "Топлофикация" не е искала толкова високо увеличение. Това е парадоксът в случая. Трябва да се престане с това буферА да бъдат хората. Не може цялата цена на газовата криза да я платят българските граждани", каза Георгиев.

Той категорично обясни, че не говори за отписване на дълга на "Топлофикация". По думите му става дума за "прихващане". Обясни, че държавата дължи на "Топлофикация" 680 млн. лева за произведена електрическа енергия, за произведения "чист ток".

"Това е половината сума. Останалите 340 милиона са от разликата курс "купува" и курс "продава". Заради грешката на КЕВР, който прогнозира, че природният газ например за август ще струва 100 лева, само че цената му е 300 лева. Разликата от 200 лева се натрупва за цялата година, начисляват се и лихви. Намаляват се дълговете на "Топлофикация" наполовина, допълни той.

По думите му бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До Казуар номер 9За пишещия умник от столицата: По твоята логика Козлодуй и Бургас би трябвало да получават безплатно парно, вода, телефон, хляб, кебапчета и бира от държавата, защото внасят 50% от данъците в държавата. А между другото в едно село Горска поляна, Ямболско с трима жители се генерираха по 300 милиона годишно от транзит на газ към Турция! Там пък трите баби трябва да получават по едно нощно шкафче със златни кюлчета всеки месец!
8
0
 
0
 
! Отговори
Казуар преди 1 година
За пишещите от провинцията, в София е 40 процента от икономиката на България и по голямата част от събраните данъци отиват в бюджета, и от там се разпределят към безхлебните райони на страната.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата ще открадне всичко и няма да е нужно топло
6
0
 
0
 
! Отговори
тулупчо преди 1 година
плащайте л.йня.ни софиянци както си плащат всички останали. м.мицата ви долна. никой не ви е длъжен
5
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Хем продават ток - хем са на загуба, трябват ремонти на тръбите, за да няма загуби. С приватизация няма да стане - видяхме докъде стигат - изчисляват цената на максимално.
4
1
 
8
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Ако някой вземе това икономическо недоразумение на концесия, ще му купя чисто ново LEGO! 680 милиона задължения - само за 3 месеца!!!! Кой HEHOPMAЛЕН човек или бизнес може да си го позволи? И после - хоп да им ги "опрости"! Сбъркан начин на отопление, субсидиран десетки години от държавата! Кой ще го вземе и ще се набутва по 300 милиона всеки месец?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гого е асистент по Търговско право в СУ.
2
0
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 година
Избирайте си пак "А" отбора на пълните некадърници!!! !
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като спрете да крадете и Топлофикация ще се оздрави.Защо не я дадете на концесия както В и К?Защото не можете да крадетееее!