Годината започна, а какво ядат децата ни в училище?

БАБХ започва проверки на бюфетите и училищните столове
16 сеп 2022 10:15, Петя Славова
32

Какво е дневното меню в училищния стол, коментират експерти след като е ясно, че в Европа всяко трето дете е със затлъстяване, а що се отнася до нашата страна сме на пето място по лоши хранителни навици.

Данните са на СЗО, като се очаква със старта на учебната година да започнат и проверките в училищните столове и бюжети от Българската агенция по безопасност на храните.

"Изискванията са обедното меню да съдържа супа, нещо готвено и нискокалориен десерт - най-добрият избор е плод. В седмицата поне 4 пъти е добре да се предлага плод. Много е важно как са приготвени храните, колко мазнини са добавени, пържени ли са. Не трябва да има запръжки в храните. Най-добрият вариант е храната да се приготви в стола на училището", коментира в "България сутрин" д-р Росица Попова от Българското дружество по хранене и диететика.

Още по темата

Диетологът добави, че не може да се каже колко голям е контролът, а БАБХ се активира и осъществява контрол във всички столове и лавки в училищата.

"Моят апел е този контрол да се осъществява по-регулярно, а не само в началото на учебната година. В случая от Пловдив натравянето на децата е станало в стола, а не от продукти от лавката", каза още д-р Попова.

По думите ѝ, ако от училището не се отдели определена сума за храненето на децата, ще се търсят най-евтините продукти. Гостът отбеляза, че водеща роля има семейството. Възпитанието вкъщи оказва най-голямо влияние върху избора, който прави детето, смята д-р Попова.

Яна Алексиева от Асоциация "Родители" посочи, че много често учители споделят, че едно от първите неща, които родителят пита детето си, когато го взема от училище, е "Какво хапна, стигна ли ти"... Като родители няма нужда да мислим този елемент, ако имаме пълното доверие, че училището ще приготви храната, спазвайки наредбата. В училището на моя син мога да се запозная с менюто, имаме достъп да му приготвим храна и да си я носи. Най-болният въпрос на родителите е дали училището успява да спазва наредбата и да няма нещо, което съблазнява децата и е вредно", каза тя.

Алексиева изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че осигуряването на качественото хранене на деца не може да се спре до 3,80 лв., колкото струва менюто. Тя подчерта, че държавата има ангажимент всяко дете да бъде достатъчно финансирано.

"Моят голям проблем като родител е качеството, което влагат в продуктите. Дали има контрол, в който на децата не се купува най-евтиното. Виждаме продукти от най-ниския клас", заяви Яна Алексиева.

"В училищата правим програми за балансиран начин на живот и през това да им се обясни колко е важно те да се грижат за тялото си. Може би мога да стана рано сутрин и да приготвя всички кутии за моя син, но има много семейства, които няма как да си го позволят. Тогава училището се превръща в ключово място детето да получи топла и полезна храна", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да помолим родителите д адофинансират? Какво искаме? 200 лева за хран на дете на месец? 9 месеца в година, 1800 лева отгороре? 60000 ученика на набор, 12 клас - честито! Милиард лева на година!
25
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 1 година
Всяко трето било със затлъстяване??Ами тези калории трябва и малко да се изгарят с малко спорт.Или ако си благословен с бърз метаболизъм и нищо не ти се лепи си ок.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аре стига глупости - "Демонизираме" прекалените количества сол, както и прекаляването с E621, познато като мононатриев глутамат. "Сурови зеленчци" можеш да си ги ядеш винаги. И има разлиа между "непременно месо" (ах каква си драма ...) правилно хранене. Дори солътт да не е проблем (а е в днешно време), остават обасни ми, как хлябът масово стана сладък - все едно ям блат за торта, особено тоя евтиния, отстерен, дето го дават на децата.
23
0
 
6
 
! Отговори
Аре стига глупости преди 1 година
Мазнините са неизменна част от храната на човека! Нищо лошо няма в запръжките! Ако е със свинска мас, още по добре. Филия намазана със свинска мас и глава лук е великолепна закуска. Демонизирате солта? Аре опитайте една седмица без сол в менюто и да видим какво ще ви се случи с електролитния баланс! Сурови плодове и зеленчуци не е лошо, но УМЕРЕНО - два път седмично, не повече. И месо - непременно месо! Изграждаме кости, органи, зъби, имунна система, незаменими аминокиселини трябват.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бля бля бля - пази боже, да правиш сосбтвена продукция и да я рекламираш, като хубава, здравословна и бъгларска - Ако не мутрите, то някой "бизнесмен" ще те погне, а ако и тогава успееш да се опазиш, ще кажат, че си националист и лош човек. Смешното е, че далеч по-леви страни, като им кажеш, че е меснто и екологично чисто производство, хората веднага го взимат. Ама там са средно с по 20 кила по-леки от нас.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albi - Това. Другото е, да заредят детето със сладки. Да си похаппва. Една ни вдигна скандал. Уча съинът си, да не прекалява със сладко. Обаче едно друго, чиято майка му дава кутия с шоколади, вафли, бонбони и локуми ... Предложило на моето шоколода. Моето казало, че не иска, защото ще го заболи корема и ще стане дебело. Това другото се раревало, обадило се на майката, а кукувицата идва у НАС, да ми вдига скандали. СИНЪТ ТИ Е НА 8, а тежи 75 кила!!! Как АЗ съм бил лош родител?
20
1
 
5
 
! Отговори
Бля бля бля преди 1 година
"Данните са на СЗО..." хм,загрижили се! Продажните политици унищожиха икономиката ни, селското стопанство, образованието и здравеопазването по заповед на западните господари!България е разграден двор и внасяме всякакви от*ро*ви отвсякъде, включително и Окраинско зърно, без проверки и тро*вят българското население.Еероценности,сър!Господарите ни нямат нужда от нас като население,а от територия,колонизирана и разграбена,а народа държан беден и в подчинение! Това е положението!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Де да занам - А най-лооото е, че защото са БЪКАНИ със сол, захар и "още нещо", което хем те кара, да сикаш още и още, хем, защото са въглехидрати, минават през теб супер бързо, уморяваш се и не можеш да изгориш нищо, почваш да другпа мазно и след 3-4 часа си готов, да изядеш още един! Прави чудеса за стомаха, кръвообращението, сърцето, черния ти дроп и бъбреците...
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Де да знам 14 - Стига си приказвал глупсит. Пицата, във вараинта в който ти я познаваш, е далеч по-полуплярна в САЩ и в Италия ти я предлагат, защото туристите са като коне с капаци и вярва. Аде се много месо, кашкавал, пие че вино, набляга се яко на зехтин, а онея си обичат и доматите. Питаш ме, какво му има на дюнера? 2000 калории в едно ядене, 75% въглехидрати, а месото, хлебчетата, картофтките и сосовете, не се правят там,а са гаден полуфабрикат, на ръба на законна
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"меню да съдържа супа, нещо готвено и нискокалориен десерт - най-добрият избор е плод" - Уоууу! Диетичните разбирания от 1983-а, повлияни от Арнолд ...
16
1
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Аз такива, бабо, сандвичи не ям...Между две филии, резънче салам! :(
15
0
 
7
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 1 година
А купонът тази година е по-скъп с почти 35%, като се има предвид, че и миналата пролет го увеличиха с 40%. Общо с 88% се вдигнали цената за учениците от пролетта до сега. А качеството под всякаква критика. Че те със субсидията се изравняват с цените в ресторантите по центъра на София! Това си е направо пладнешки обир!
14
2
 
11
 
! Отговори
Де да знам преди 1 година
Бе пицата била вредна. В южна Италия закусват, обядват и вечерят с пица. Едни от най дълголетните в света. Какво му има на дюнера? Печено говеждо /агнешко, пилешко/, неквасен хляб и малко пържени картофки. Ама пържените картофки в Белгия са национална храна и нещо нямат проблеми със здравето като нас. В сандвича ,и маруля, и домат сложи с шунката - къде е проблема? Палмовите гадории дето разрешиха вноса им са проблем! Навсякъде са. От баничката до сиренето.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая е диетоложка колкото аз съм хидроинженер! Мазнините не са лоши, с изключение на силно преработените транс мазнини! Лоши са последните мазнини и ВСИЧКИ рафинирани въглехидрати - сладко, тестено и т.н.!
12
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
Аз такива, бабо, сандвичи не ям...
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чипс, дюнер, пица и сандвичи. Захар, мазньоч и сол. За пиене - енергийни отрови и газирано. В голямото междучасие - бело, зелено или червено.
10
1
 
2
 
! Отговори
една жена преди 1 година
За съжаление най-полезната и най-лесна за приготвяне храна си остава недостъпна и за децата, и за възрастните през деня, когато са на грижите на общественото хранене :) Това са суровите плодове и зеленчуци. Не е проблем да дадете на детето в училище едно киви :) Проблемът е как то да го изяде :) Преди другата храна, а не - след. Друг е въпросът, че повечето деца не са приучени да ядат сурови плодове и зеленчуци, а само захарни изделия и пържени храни :(
9
0
 
8
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Метаболизма на хлапетата е достатъчно бърз да разгради каквито и да е храни. Спортно училище съм завършил. Който не е бил в такова училище, той не е наясно за какво плюскане става дума. Закуска, обяд, няма ден без месо, две междинни закуски и почти винаги имаше и шоколад. Гребците и борците ядяха по един хляб със супата си. Ама като те издрънчат с двуразовите тренировки /понякога и триразови/, всичките ти калории се изпаряваха. Оправете им спортните игрища на хлапенцата!
8
1
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Салам народен от Кауфланд :)))
7
4
 
4
 
! Отговори
aнонимен преди 1 година
A, бащите ръцете къде са ги е сложили ,жената не е многоръката Шива