Дъжд, непочистени дерета, незаконна сеч - кое причини потопа в Карловско?

Изследват всички възможности за бедствието
36
Дъжд, непочистени дерета, незаконна сеч - кое причини потопа в Карловско?
Снимка: БГНЕС

Изследват се наистина всички възможни причини за наводненията в Карловско в началото на септември, заяви служебният заместник – министър на икономиката Димитър Данчев пред БНТ. Сред възможните причини са огромното количество дъжд, което е паднало, непочистени дерета и корита на реки, извършването на незаконна сеч, посочи той.

Още по темата

Сезирани са всички органи, които имат отношение по темата – МВР, Министерство на земеделието, РИОСВ, прокуратурата, каза Димитър Данчев. Той припомни, че това, което е установено до момента е, че не е имало незаконна сеч.  Огромна част от дърветата, които са довлечени от бедствието са с корени, което показва, че те не са отсечени, а изкоренени, обясни Дачев. „Предвид огромните щети и тежките последствия, ние ще съберем цялата информация от горските стопанства, от МВР и другите контролни органи за това имало ли е сигнали за незаконна сеч“, отбеляза още той.

„На заседанието на комисията към Министерския съвет за възстановяване и подпомагане миналата седмица се взе решение да се отделят повече средства за превантивни дейности. Бюджетът на комисията за цялата година е 80 млн., от тях 34 млн. бяха останали като наследство на служебното правителство, само за бедствието в Карловско са заделени повече от 10 млн. лева, които ще покрият най-необходимите и неотложни разходи, но за пълното възстановяване след бедствието в Карловско са необходими около 80 млн. лева. Затова е важен всеки инвестиран лев в превенция“, заяви зам.-министърът на икономиката.  

От днес започва и изплащането на помощите на хората в пострадалите от наводненията села, размерът на еднократната помощ е 375 лева и тя ще бъде изплатена навреме, каза още той. От днес започват работа на място и 100 човека, наети от Агенцията по заетостта, както и още 120 военни. Те започват да помагат на населението в трите най-пострадали села – Слатина, Богдан и Каравелово.

„Трябва да се контролира изпълнението на екологичните планове по общини – необходимите действия за почистване на дерета и корита на реки“, отбеляза Димитър Данчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: наводнениекарлово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
намериха причината правителството нема да отпусне пари- ако ще да плачете тези корупционери пари нема да дават
30
0
 
3
 
! Отговори
оня преди 1 година
БЕЗРАЗБОРНА
29
0
 
2
 
! Отговори
към к.28/следва преди 1 година
До Анонимен Тези клони,вече в коритото на реката, са заприщвали водите и водата не се е оттичала непрекъснато, а на талази,заливайки всичко наоколо. 4.Проливният дъжд,при който много голямо количество вода се е стичала за няколко часа като хала.Коритото на реката е поело малка част от нея,другата е поела по долината, помитайки всичко пред себе си. 5.Непочистваното с години корито не е осигурило отток на водната хала, а стича щата се по стръмния склон с водата кал го е задръстила. Нанос 80-100 см
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е причината ли? ---> Водата!
27
0
 
5
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
Само две думи. Корупция и недосегаемост.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1.При разрешена 10% сеч е сечено поне 2 пъти повече и което е по-лошо - отсечените дървета не са извозени веднага. На една от снимките се виждаха трупи с диаметър 25-30-35 см. 2.Цялото корито на реката беше пълно с клони - основно от върба, но имаше немалко и от дъб и бук.Тези едри клони заедно с по-дребните са правили в началото язове по склоновете на планината и при скъсването им са правили водопади от силна стичаща се вода.3.Клоните,озовавайки се в коритото на реката,са служили като бентове
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко което се случва в държавата ни е вследствие на това, че нема държана, не се спазват законите, липсва контрол и ако го има е подкупен, безнаказаност.Държавата е блокирана от корупция на всека крачка, от партизанщина за власт и демагогия.56552
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самотека е велика сила. Всичко е оставено на самотек.
23
0
 
10
 
! Отговори
на пръв поглед преди 1 година
е нашенската прочута мърлящина и безхаберие!На втори-добре скрити далавери!!!
22
9
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
заслужавад си всичко бок. луците, които предадоха братушките майка Русия най великата даржава. Обедняхме заръди американците и джандарите сега да омират азсе радвам
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушайте телевизора. Знатни мозъчни тръстове и други богати мозъци ви го казаха. Климатичните промени са виновни. Затова лягайте и се самонамалявайте. Да не сте отишли на протести, големите мислят за вас.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината е в писюранщината на българите. Гледат само в къщата си, а всичко навън не ги засяга. Все някой им е виновен. Все някой им е изцапал гащите от вътрешната страна. Асен и Кирил ли ви с.аха в гащите?
19
1
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Причината е в алчната и безотговорна кметска управа!
18
0
 
10
 
! Отговори
до единствената преди 1 година
Не знам кого визираш под "последните две правителства", че те бързо се сменят сега, но този проблем е повече от 15-20 години. Проблема с незаконната, "полузаконната" сеч и непочистването на коритата на реките.
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е природно бедствие, за мащабите на което допринесоха и непочистените корита и сечта. В село Богдан се виждаше на място какви големи отсечени (не бутнати от вятър) дървета имаше. По-склонен съм да вярвам на местните, отколкото на разни безполезни хора по разни агенцийки.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛюбоДа,това беше причината за бедствието в Карлово.Но то е нищо в сравнение с това в селата Богдан и Каравелово.Там причината за мен е пороя и образувалите се свлачища.Задръстени дерета образуваха бент който в един момент се скъса.
15
11
 
7
 
! Отговори
Flash Flood преди 1 година
Пак ще ви го кажа. И без сеч, и при добре почистени корита пак си има голям риск от наводнения заради геоложките особености на района. Това че последните 100 или 200 години не е имало голямо наводнение не значи абсолютно нищо! От гледна точка на времевата линия на природата 100 години са като 1 секунда. Вие гледате една едра рекичка и не можете да си представите че тази рекичка за 1 час може да стане голяма река и да залее цялата равнина. Природа не може да бъде контролирана! Водата е стихия.
14
6
 
17
 
! Отговори
единствената преди 1 година
причина е БЕЗХАБЕРИЕТО на последните две правителства.НИКОЙ не пази горите,никой не чисти коритата на реките и не попраавя канализацията.Крадат се пари,бездейства се.Пари за укрите има,за БЪЛГАРИТЕ няма.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма помощ от страна на държавата, цели 375лв., смешна работа :)) Иначе това си е природно бедствие, незнам защо търсят под вола теле :)
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците и извън_земните са виновни.