Първан Симеонов: Страховете на българина са от цените, не толкова от войната

Според него, отдавна не сме били в ситуация на синхронизация на кризи
21 сеп 2022 22:48, Петя Славова
46
Първан Симеонов: Страховете на българина са от цените, не толкова от войната
Снимка: БГНЕС

Страховете на българина от бързорастящите цени са по-големи от страховете за войната и пандемията. Това е само един от изводите от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 31-и август и 8-ми септември.

В главите на хората стои въпросът за цените, а не дали България може да направи някакъв геополитически завой, коментира изследването пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Според него, изводът от проучването е, че се възприемат като съвсем реални рисковете, свързани с ежедневието, цените, жизнения стандарт, отоплението.  Като реални, но далеч не в същата степен, се възприемат рисковете, свързани с геополитиката. "Дори войната вече се мисли малко по-фоново от българите.", отбеляза той

Още по темата

"Българското общество има странен имунитет - това е имунитетът на оцеляващия. Това е общество с високи социални неравенства, сериозна бедност, застаряващо общество - общество,  което отдавна се е научило да живее в оцеляващ режим. Затова може би имаме имунитета на хора, които бездруго са свикнали да не чакат много добри новини. Разбера се, не е както в 90-те, но българското общество има спомена и имунитета от много тежки времена и това може да се окаже обезболяващо обществено лекарство в тази ситуация", коментира  още Първан Симеонов.

"Отдавна не сме попадали в такава ситуация на синхронизация на кризи в международен план, които се отразяват и в България, заедно с политическа нестабилност", посочи той.

Страховете от прекомерно увеличение на цените у нас са валидни за близо 90% от анкетираните. Опасността от мигрантска вълна е реалистична за над 70 на сто от запитаните. Опасността от трайна политическа нестабилност в страната също се откроява сред водещите позиции.

Симеонов подчерта "риска от политическа недостатъчност – на хората да не им се гласува, да не виждат смисъл от политиците и да виждат други варианти."

"Самата идея, че изборите се случват през ден и ние започваме да не намираме особен смисъл да гласуваме на тях, това донякъде е обезсмисляне на изборите. Оттук крачката до обезсмисляне на самата демокрация не е голяма. Скоро, а може би вече са се появили, ще дойдат някакви хора и ще кажат – не ви ли омръзна от тези състезаващи се партии? Не е ли време някой по-еднолично да поеме отговорността, за да бъдат нещата по-стабилни. Това са опасни нормализации. Утре може да нормализираме и някаква диктатура."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високите цени от къде са мислиш? Нали са заради войната. Всико е навързано, ама който не вижда връзката си заслужава да му дерат кожата.
34
4
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Забелязахте ли, през последните няколко месеца, че основно от банкомати се пускат 100 лв. банкноти? Няма 20 лв. и 10 лв. - основно 100 левови...Имаше статии как 20-толевките са намалели 4 пъти!!Инфлацията е ЧУДОВЩНА за нашите ширини.Очакваме скоро да пуснат нови, 200 левови бакноти!
33
5
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Ограничен човек е българина,щом не може да разбере,че цените са високи най вече поради руската агресия в Украйна. Но зомбиран от руската пропаганда и на най долното ниво в ЕС нещастника търси вината винаги другаде а не в себе си или в гласуването си. Срам ме е от нас.....
32
5
 
1
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Сскоро Софиянци ще потреперят от войната, щото в Сърбия се изгражда съвременна Руска воинна база. Ха да ви е честита драги генерали и управленци на България.
31
3
 
3
 
! Отговори
Продължение от Nuke преди 1 година
Означава че "пиздецьi" и "гандоньiй" като вас "***" в сайта и извън него в донаборна възраст, до края на годината ще ви съберат във военно-полеви лагери в Г. Малина и Сливница. Там ще бъдете обучавани от натовски инструктури във военно-техническа подготовка. Очаква се най-късно до месец ноември, НАТО да влезе официално във войната с Русия.България ще бъде принудена от своите господари да защищава Източния фланг на НАТО, като "прифронтова" държава!Стягайте се змияри от "Диванната армия" на Сорос, чака ви . . .Източния фронт.
30
5
 
5
 
! Отговори
Nuke преди 1 година
Какво да й се притесняваме на войната, като не зависи от нас! Развитието й е планирано от двете страни, още преди да е започнала - специална военна операция > частична мобилизацията > пълна мобилизация > тактически ядрени удари > стратегически ядрени удари на 3-4 континента! Чудя се само дали в Чили или Намибия да емигрирам, за да съм най-далече от радиацията. Може пък там да не стигне убийствени нова!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът е забравил какво е войната. Старците измират, зомбирани от турските сериали и зависими финансово... Деменцията и егоизмът им не им позволяват да разкажат истината за мизерията на войната от първо лице. 70 години в относителен мир са пробили имунитета ни срещу войната. А войната е днешната мизерия на мнозина умножена по 100 - галопираща спекула и разрушения, и смърт, много смърт в масови гробове...Не говоря за ядрената война, която е все по-възможна и даже желана от човекомразците...
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът е свикнал на глад и мизерия.Да му мислят търтеите в Западна Европа,Европа изпада в тежка рецесия,заради политици пионки на САЩ.Ще ходят некъпани,гладни,цели индустрии ще фалират,но да си стоят подиваните и да слушат пропагандата,която се лее.Щом е така,пада им
27
1
 
6
 
! Отговори
хич преди 1 година
Не ни е страх. През войната ще ядем злато, сребро и диаманти.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 баба мараАейсектир бегендар. Взимай вазелин и заминавай да пумагаш на укрите
25
4
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
първо е воината после са цените за тези които останат живи за всичко сме сивиновни само ние и затова заслужено ще си патиме от прос-то-тията си
24
3
 
9
 
! Отговори
Albi преди 1 година
А, някои прогледнаха най-после. Как няма да богатеят някои хора. Получават помощи за ток, за ковид получаваха-бизнесмените, в ресторантите намалиха ДДС а цените тройни. Пълнят моловете много ясно. Вирят си носовете. Нали данъкоплатците ги спонсорират, печалбата им осигурена. Държавата иначе пари няма за да нахрани децата, в училищата само буламачи предлагат(не знам има ли я още безплатната храна до 4 клас, дето никой не я яде защото не става).
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински кризи имаше през 1990 -91 г. и през 1996 -1997 г. - Лукановата и Виденовата зими. Сега има просто банди от негодници с достъп до телевизии, радиа и други медии, които плашат хората как всеки момент ще умрат от глад, студ, страшна епидемия, война, земетресение, наводнение. И всичко това ще ги го поднесат турили отпред научни титли или поне тръдението, че баба Ванга им го е казала само на тях това, което ще се случи. Сред тези негодници е и Параван, слугинчето на Андрей Райчев!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бензин и газ скъпи - народа не слиза от колите, задръстванията в градовете са километрични, по магистралите е същото. Фейсбука - всеки се състезава да пуска снимки от коя от коя по-далечни дестинации в България и чужбина. Ресторанти, молове, магазини - пълни на макс... Бедността е някаква паралелна реалност, не е в България в този момент.
21
1
 
15
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
След променкаджиите, инфлацията е по-голяма от в Украйна. Значи, ако не участват в преки военни действия, украинците ше живеят по-добре от средния българин тази зима. Сега разбра ли, експерте? Хората трябва да могат да си пратят децата на училище, да ги нахранят и стоплят. Дотам допряхме. Вече за пътища и заводи не говорим. Нещата са опрели до абсолютните основни нужди да оцелееш.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарувайте злато и сребро - това са истинските пари. Кеша при една голяма инфлация ще има стойността на тоалетна хартия.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина го е страх да не затворят ресторантите и моловете,не от друго :)
18
2
 
17
 
! Отговори
И?? преди 1 година
И българина като го е страх от цените какво прави? Не слиза от колата, ресторант ти и кръчми пращят по шевовете, моловете препълнени и тн. Хвалят се с новите айфони от по 3000 и нагоре. Не схм видял някой да протестира. Ток и вода и газ поскъпват всеки плаща и мълчи. Хран стоки поскъпват пак всеки мълчи и купува. Значи проблем няма! Защото сме овце..и каквото ни кажат и дадат това е
17
7
 
18
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Троловете на ДБ ще заглеждат още малко.. ако хванат 4 процента на изборите ще е постижение.. готиното е, че ще вдигнат процентите на Възраждане. С идиотщините си ще изкарат маса народ да гласуваме.. против тях. Ицето ще си отиде... При Маджо.
16
1
 
10
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Обсъждайте си социзследванията на затворени врати. Не ме интересува. Искам планове и политики.