Хотелиери за сезона: Българите го спасиха, 20% ни е приходът и 40% - инфлацията

Ръст отбелязват туристите от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел
1 окт 2022 18:12, Анисия Иванова
38
Хотелиери за сезона: Българите го спасиха, 20% ни е приходът и 40% - инфлацията
Снимка: Bulgaria ON AIR

По-дълъг туристически сезон отчитат по Южното Черноморие. Чартърният сезон на Летище Бургас приключва в края на октомври, а оттам отчитат 70% ръст на пътниците спрямо миналата година. В Слънчев бряг повечето хотели затварят около 10 октомври.

В края на летния сезон в Слънчев бряг хотелите са заети на 20%. Този на Румен Момчев отваря първи - още през април и ще затвори последен.

"Равносметката е 20% почти повече приход и 40% инфлация. Доста интересен сезон изкарахме. Като равносметка на практика сме малко под вода, отколкото предишните две години. Липсата на руския пазар си оказа влияние, защото руснаците колкото пари донесат - харчат, останалите си ги пестят", разказа той.

Междувременно 70% ръст на полетите през този летен сезон спрямо година по-рано отчитат от бургаското летище.

"До момента сме обслужили около 1 560 000 пътници и очакваме да обслужим до края на годината около 1,6 млн., което представлява 70% ръст на обслужени пътници спрямо 2021 година, което е около 56% от нивата на 2019 година, тоест още не сме възстановили трафика напълно", поясни директорът на летището в морския град Георги Чипилски.

Тази година ръст отбелязват туристите от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел. Въпреки чувствителния ръст на поляците обаче те няма как да компенсират липсващите руски туристи.

"Не бих казал, че може да компенсира изцяло спрените полети от Русия, тъй като ние очаквахме от там голям брой туристи - около 200 000, които няма как да бъдат компенсирани с увеличението на полския пазар, коментира още Чипилски.

На Юг от Бургас отчитат повече туристи, но по-пестеливи.

"Българския турист беше този, който спаси сезона наново. Да, не беше най- добрият, но в различните сектори по различни начин протече сезонът. Ако предходните две години беше сезонът на ресторантьорите, сезон на заведенията, сега беше сезон на големите All Inclusive хотели", обобщи кметът на Приморско Димитър Германов.

Прогнозите на Международната организация на летищата е, че самолетният трафик в Европа ще се възстанови напълно през 2025 г.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
Имот 100 идиот преди 1 година
Като имаш пари да построиш хотел какво ревеш за сезона бил лош ми продай хотела
34
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Не съм ходил на Черно море скоро-не ми се налага.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туризма трябва да е държавен,съсипахте курортите с тия бетони.Да се върне Балкантурист,цялата печалба да влиза в държавата а тия хотелиери да отиват да работят в заводите.
32
0
 
1
 
! Отговори
Малоумници преди 1 година
Който писа статията как взе "20 процента ПОВЕЧЕ ни е печалбата" и го превърна в "20 процента ни е ПЕЧАЛБАТА"? Хванат да те направят шеф на НАП та да плащам по-малко данък печалба. И без това като гледам за писане на статии не си.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Интересното е как имаше организирани туристи от Украйна,а едни други ги тълкуваме като бежанци от Украйна!?" ______________ Че то не е ли едно и също?...
30
1
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Интересното е как имаше организирани туристи от Украйна,а едни други ги тълкуваме като бежанци от Украйна!?
29
7
 
8
 
! Отговори
Цяло... преди 1 година
...лято си прекарах на БГ Черноморието. 10тина пъти макс да съм ходил по ресторанти. През останалото време си пазарувах от местни малки хранителни магазинчета и нямах проблеми. Цените не бяха толкова надути, беше поносимо. Почивал съм в Гърция, но не мисля, че там е по-евтино...
28
9
 
13
 
! Отговори
Станое преди 1 година
Прекарах незабравима почивка у Гърция, ядохме чудесния деликатес вакуумирани кренвирши и домати и ляб на вестник, обслужването и храната бяха чудесни, снимвахме се и се върнахме първо у София, после отидохме и на село да покажем колко чудесно сме прекарали.
27
1
 
1
 
! Отговори
Спас преди 1 година
*** моля ти се вече е европеец, един вид голема риба у малка вода не стои. Така де да не е отишъл у София от село, че да минава пак през село да ходи на морето.
26
4
 
5
 
! Отговори
Иван Стратиев преди 1 година
Прекарах цяло лято на Несебър /+Сл бряг+Св.Влас+.../ и почти не чух българска реч, а там се събират над 200 000, а през сезона преминават предполагам над 2 милиона. На басейна слушах само полски, румънски и руски /разбирай украински/. Как така ние сме направили сезона? В тия статии има само опорнби точки. А към храната и красотата на нашето Черноморие нямам грам забележка! То на *** и суетен човек угодия няма!
25
6
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Не казвам ,че е всичко е прекрасно при нас,но когато стане въпрос за Гърция,обикновено сравнявате къща за гости там с 2/3 звезден хотел тук или 2 звезди там с 4/5 звезден хотел със спа комплекс.Аз съм фен на плуването.На Св.Константин има точно 5 басейна за тренировка (по 25м) От супер евтин,до луксозен.В Гърция колко ще струва хотел с 25м басейн?
24
4
 
17
 
! Отговори
Никога повече преди 1 година
Отидох на Несебър, за да си припомня хубави години... само украйнска реч, че и навсякъде, ако не говориш на руски си 3-то качество човек... преместих на Слънчака за 3-4 дена и поне си отживях по дискотеките.През септември отидох до Гърция за 10 дена и похарчих същите пари, както на Слънчака, ама имах отношение, храната по-вкусна в пъти и се чувстваш оценен като харчиш. Извода е, че мутроморието освен по Градина и Слънчака за с.е.к.с туризъм тип студентски град не струва.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия са решили в мътна вода риба да ловят.Като че ли някой ще им повярва,че само 20% им е печалбата.Като ги знаем какви са далавераджии и как скубят клиентите,и как крият доходи,направо им повярвахме на смешния плач.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно обратното е.40% ви е прихода,а 20% инфлацията.Май послъгвате и плачете за компенсации.
21
4
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
И аз изкарах 2 месеца лятото в Гърция- къде дистанционен офис, къде- на почивка. Все хубави вили с гледка. Не харесвам евтини места. Прочее, на шега реших на пробвам и нашето море и изкарахме 2 седмици тук в място, в което хората бяха вложили много, за да изглежда така. Факт- адски скъпо е за масовия българин, цената е филтър там да не ходят осморазрядни простаци с Кайени и Панамери на 10+ години, мислещи се за милионери, но беше страхотно изживяване. Без мутри, само хубави истински хора.
20
4
 
34
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Българите ходят на БГ морето с отвращение, но все пак ходят! Но по-умните българи ходят в Гърция.
19
1
 
8
 
! Отговори
Почиващ преди 1 година
До 12Ти на Приморско снобарско ли му викаш ? А Созопол беше избран заради стария град и децата да разгледат.
18
1
 
27
 
! Отговори
ник преди 1 година
Официалната инфлация е 17,5%, така че сте на 2,5% плюс. Не ги приказвайте тези думи ,,били под вода, Цените ви са надути до небесата,спрете са малко,че гогодина ще останете и без тези туристи.
17
0
 
36
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Как пък не спряха да се оплакват тези хотелиери. Хотелите по морето - пълни, цените - високи. Но няма година, в която да не мрънкат.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS "от като си купих апартамент в поморие..." ЕХ, МЕЧТИ,МЕЧТИ ДЕ ЛИ ОТЛЕТЯХТЕ!...