Доброволци спасяват положението в Карловско, политиците ги няма

Иван Герасимов и Тодор Беленски за инициативата в помощ на пострадалите
4 окт 2022 09:23, Анисия Иванова
16
Доброволци спасяват положението в Карловско, политиците ги няма
Снимка: Bulgaria ON AIR

Месец след наводнението в село Каравелово пострадалите хора излязоха да гласуват, но без особена мотивация. Хората там продължават да се възстановяват, а през това време група младежи организираха инициатива в тяхна помощ.

"Около 6 септември се обадих на Тодор, както и на още няколко будни граждани, включително на Александър Александров от Фондация "Общност с идеал", казах им, че планирам да направя кампания за събиране на средства и хуманитарна помощ. Те заявиха, че ще застанат зад мен. Така се роди всичко", сподели поетът и един от организаторите на инициативата - Иван Герасимов, в студиото на "България сутрин".

До момента са събрани малко над 10 000 лв. и около 10 тона хуманитарна помощ.

Още по темата

"Имаме склад в София, където събираме нещата, а в Карлово сме предоставили адрес, където местен човек взима помощта от цялата страна и я разпределя. Последните пари, които са около 3500 лв., не са похарчени, защото има няколко семейства, които имат по 2 деца и изцяло разрушени домове. Те няма къде да живеят и в момента търсим квартири", допълни Герасимов.

Той добави, че ще поемат разходите за наема на семействата за няколко месеца напред.

"Повечето хора, с които разговаряхме, казаха: "Добре, че сте вие", хиляди доброволци се включиха и помогнаха. Къщите бяха потънали в кал, голяма част от тях остават необитаеми и до момента, за съжаление. Трудно е да се обясни на възрастните хора, че трябва да изоставят домовете си. Това, което ние правим, е много малко на фона на това, което трябва да се направи", подчерта журналистът Тодор Беленски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Герасимов посочи, че до тях е достигнала информация, че има разпореждане техниката на "Автомагистрали" да бъде изтеглена.

"Човек от Богдан ни моли да изпратим фадрома. Имаме нужда поне още 2-3 месеца от тежка техника. На никого не му дреме за хората, защото когато Кирил Петков уж отиде да копае и да раздава консерви - защо имаше 10 охранители, защо имаше професионални фотографи, които да го снимат. Пиарът, който той си направи, беше нещо много лицемерно", категоричен е Иван Герасимов.

По думите му тепърва ще излизат интервюта с местните жители, които ще разкажат как местната власт в селата разделя помощите на първо и второ качество.

"И двата моста в село Каравелово бяха отнесени, само че единият мост е възстановен, за да може да се стигне с тежка техника. Самите хора разказват как са оцелели благодарение на намесата на пожарникарите. Във видео материал очаквайте да видите и как жена, която е сама с две малки деца, разказва как идва вълната и какво се случва", поясни Беленски.

Герасимов отбеляза, че хората имат нужда от печки, хладилници, перални, легла.

"Идва зима, част от тях са на дърва, други се отопляват на ток. Купихме климатик на 93-годишна жена, която живее сама", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
политиците преди 1 година
трябва да изчезнат, партиите да се закрият, щот са безполезни и дори вредни
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми журналисти , не сте ли учили българска граматика ,та не знаете , че само имена и начало на изречение започват с главна буква ?! Родителите ми са в село Карловско , Хасковска област , изкарахте ми акъла с това заглавие ! Да ви имам подходите и критериите за поднасяне на новини
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О стига с това Карлово вече. Един няма със застраховка там. Да бяха застраховани, да идеш да помогнеш по-бързо нещата да се оправят- да. Ама на разни, дето 1лв. не отделят и нямат капка акъл няма да помогна изобщо. Мерси.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма Политици !
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А той е на власт в момента, Румен Радев, нали?
7
2
 
8
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Как бе, Киро нали ходи там да се снима?
6
4
 
9
 
! Отговори
Горкитв хора! преди 1 година
Държавата е нащеха за българите. Укрите са на почит. Президентът и той глух и сляп, а от едно село е тръгнал. Властта ги прави ***.
5
1
 
7
 
! Отговори
mery преди 1 година
Изборите минаха и сега нямат нужда да си правят PR. Това беше от политиците, няколко сменени тениски и лопати за снимките от медиите.
4
1
 
11
 
! Отговори
Ако преди 1 година
бяха турски села, като Хитрино например, досега щяха и нови къщи да са им построили. Но нали са чисти българи...
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо за крадене и затова ги няма политиците.
2
2
 
16
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Поредния резил на държавата. Преди време слушах служебния министър на отбраната, който гордо заяви, че били изпратени 120 военнослужещи, а армията не разполагала с техника за да помогне. Е, нали има инженерни войски??? С какво разполагат те, само с инженери ли? Срам, позор и резил!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Търпение,скоро пак ще дойдат.