Пловдив застрашен от наводнение, Марица трябва да се почисти

Искат оставката на кмета заради договор без обществена поръчка за 1,5 млн. лв.
Обновена: 6 окт 2022 06:55 | 5 окт 2022 23:45, Анисия Иванова
26

Влизаме в есенно-зимен период, когато започват валежи, а оттам се покачва и нивото на реките. Ако не почистим спешно Марица, Пловдив е застрашен от наводнение. Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев, след като общината обяви частично бедствено положение и възложи без обществена поръчка чистенето на коритото на транспортната фирма ПИМК.

Сумата е 1,5 млн. лева с ДДС.

Според Тимчев време за губене няма и трябва час по-скоро да влезе техника в коритото, за да отстрани дърветата и обраслите храсталаци. Спешното почистване в чертите на Пловдив ще обхване участък от 5 км.

"За да решим спешно този въпрос трябваше да обявим частично бедствено положение. Днес подписах заповед, с който се разрешава на неправителствените организации да влязат в реката и да видят местообитанията на птиците", каза Тимчев.

Него го притеснявала високата растителност, която можела да бъде премахната само със специализирана тежка техника, без да се изгребат наноси и да се прави корекция на речното корито.

Повторният опит да се дадат средства на въпросното дружество накара съветниците от "Демократична България" да поискат оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров, съобщава "24 часа".

"Любопитното е, че кметът предвижда бедственото положение да приключи с подписване на договор с ПИМК, а не с изтичането на времето от 90 дни за почистването на Марица", допълниха съветниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният грабеж от джоба на пловдивчани! Кметчето бърза, защото му остава малко време и е превърнал града в клоака. Всички обществени проекти се изпълняват от пимк / илиян филипов - любимец на бойко/ а за срокове и качество въобще не се говори. Няма ли свестни журналисти да направят разследване за стадион Христо Ботев, за водния цикъл на Пловдив, за пробива под водната палата, как се взимат разрешителни за строеж на жилищни и обществени сгради? В Пловдив ОПГ ГЕРБ не прощава!