Кръговото в Шумен, където загина момиче, не отговаря на нормите

ЕЦТП загрижени, че общината не вижда проблеми в това
6 окт 2022 21:00, Петя Славова
21
Кръговото в Шумен, където загина момиче, не отговаря на нормите
Снимка: БГНЕС

Кръговото кръстовище в Шумен, където при катастрофа загина млада жена, не отговаря на нормите. Това става ясно от разпространено днес експертно мнение на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).  Според него "в разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия".

Още по темата
Трагичният инцидент с катастрофа стана на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на булевард "Симеон Велики" в Шумен. Окръжният съд в града определи мярка за неотклонение "домашен арест" на 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвиняем за причиняването на тежкото пътно произшествие, в резултат на което една жена почина, а друга бе настанена в болницата със средна телесна повреда.

От прокуратурата ще протестират определението пред Апелативния съд във Варна. Разследването за катастрофата в Шумен отива в националното следствие, каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От ЕЦТП посочват, че инцидентът, станал на кръстовището на бул. "Симеон Велики" и изхода от голяма търговска верига е на място, което не отговаря на нормите за кръгово кръстовище. "Затова е изключително притеснителна позицията на община Шумен в лицето на Комисията по пътна безопасност, която на специална пресконференция обяви, че в Шумен няма проблеми или нормативни нарушения, свързани с организацията на движението", посочватсе още в изявлението.

"Европейският център за транспортни политики счита позицията на общината за силно обезпокоителна и неправилна, защото само на въпросното кръстовище от началото на годината досега са настъпили девет пътно-транспортни произшествия. Това е ясен сигнал, че проблем има и той е много сериозен. Проверка на наш екип още през 2021 г. показа, че това кръстовище е изградено в противоречие на действащите нормативни изисквания", се казва в експертното мнение.

"Позицията на община Шумен ни навежда на мисълта, че там липсва достатъчно експертиза и в тази връзка каним представителите на общинската Комисия по пътна безопасност, както и кмета на общината на 12 октомври 2022 година на мястото на инцидента, за да обясним конкретните проблеми и дефицити в организацията на движението. Считаме, че най-важното е да се поучим от грешките си и затова изразяваме своята готовност да споделим опита на нашите експерти с представителите на община Шумен, които имат отговорност към безопасността на движението в града", допълват от ЕЦТП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
минувач преди 1 година
След това адвокатът му твърди, че същия ден Жечко бил на зъболекар, там му били поставили лекарства и затова тестът е отчел амфертамин. Два дни след убийството, в 2 ч. през нощта, колата-оръжие се самозапалва (след изваден от пожарникарите акумулатор) и изгаря на охраняван паркинг на КАТ и няма как от компютъра й да се извлече информация за скоростта й в момента на удара. Влачил е колата на жертвата около 30 м.
18
0
 
7
 
! Отговори
минувач преди 1 година
Ясно е, че това кръгово не е нормално, а е опасно, но ми се струва, че ще се опитат да използват този факт, за да оправдаят убиеца.Той се казва Жечко Кюркчиев и е внук на първи братовчед на собствениците на "Фикосота" и "Теси" братя Кюркчиеви. Ученик, на 18 години, с книжка отпреди 4 месеца. Според хора, които го познават - изключитолна нагъл и арогантен шофьор, със самочувствие далеч над уменията му. След като убива девойката веднага е тестван за наркотици и е установено наличието на амфетамин
17
1
 
5
 
! Отговори
нормален преди 1 година
Българските шофьори не са наясно с правилно влизане,движение и излизане от кръгово!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не е само в Шумен това, навсякъде има изградени кръгчета по проект на герберастки калинки и създадени с цел да има евраци в шкафчинциту на сикаджията арестант. До ТЕЦ Сливен на Банско шосе има същото недонocче , сигурно Деса МелИнс-а видната герберастка натискала за изграждането му,да има какво да се тъпче в чекмеджето на шефа й.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тоя излезе на свобода, няма да живее много ако ще папата да му е дядо
14
0
 
5
 
! Отговори
Grom преди 1 година
И ние се надяваме на пътна безопасност... Безопасност има само за краденето и усвояването. За друго - не.
13
2
 
18
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Кръговото било виновно няма да се учудя ако осъдят общината, оня наркоман е рода с милиардерите братя Кюркчиеви. Евр...ейския център ... нормите ни не били в ред, обаче наркомани да карат надрусани с амфетките на Домус Паша било според нормите на Евр..ейския съюз на евреина Сорос.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много гнила история и много нелепа защита. Господ, гледа! Възмездие рано или късно, има!
11
0
 
10
 
! Отговори
интересно преди 1 година
Много кръгови и пътища не отговарят на нормите, но се приемат така. Не е оправдание, но щом не са по нормите в България, кой прибира пари за незаконно строителство?
10
0
 
11
 
! Отговори
Алиии преди 1 година
НА КРИВА РАКЕТА - КРЪГОВОТО МУ ПРЕЧИ! ДАЙТЕ МУ КРИЛЦА!
9
0
 
17
 
! Отговори
999 преди 1 година
Явно семейството е с Големи връзки!!! А КОЛКО СМЪРТНИ СЛУЧАИ ИМА ТАМ? САМО ТОЗИ Е! От 9 кладенеца - вода, само и само да изкарат убиеца - невинен! Също като с Милен Цветков!
8
1
 
11
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Преди кръговото има знак! Всички останали констатации са празни приказки!
7
4
 
5
 
! Отговори
СИНЧЕ НА ОЛИГАРСИ ? преди 1 година
КЮРКЧИЕВ ПРИТЕЖАВАТ СИГУРНО ПОЛОВИН ШУМЕН, ВКЛЮЧИТЕЛНО И БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ "ФИКОСОТА", КЮРКЧИЕВ Е ЛИЧЕН ПРИЯТЕЛ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ !АДВОКАТЪТ НА ПРЕСТЪПНИКА Е СИН НА БИВШИЯ ШЕФ НА МВР-ШУМЕН, КИРИЛ ТОШЕВ, ЧОВЕК НА БОЙКО БОРИСОВ !
6
0
 
5
 
! Отговори
DAWEDA преди 1 година
ето причина адвокатите да оборят осъдителна присъда...
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на кръговото край Практикер и Кауфланд е че е подобно на елипса. Ако караш по главния път булевард Симеон Велики можеш да премине през кръговото без да намаляваш скоростта защото няма завой. Докато онези които идват откъм Кауфланд и Практикер няма как да влязат с висока скорост. Виждал съм и по малки кръгови във Франция но навлизането от всички посоки в кръговото е еднакво. Друг е въпросът че там шофьорите спазват правилата и са много културни.
4
2
 
9
 
! Отговори
СТЛ преди 1 година
Пълни глупости. И 2 метра да е, като си караш както трябва големината на кръгово не е важна. То и 60 метра да е ако караш като *** пак ще се осереш все някога.В Англия с кръгови под 1 метър да не би да се оправдават с размера на кръстовището на който учудващо не ставят такива сериозни произшествия?...
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То какво ли няма да се измисли сега,за да спасят малкия убиец. Чичко паричко бащицата е впрегнал всички връзки,за да го измъкнат.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то в Шумен има само едно нормално кръгово, най-старото, оснаналите са не по-големи от тава за баница!
1
0
 
17
 
! Отговори
Бордюра е виновен преди 1 година
Кръговото ли е виновно, че от там е минал с несъобразена скорост малкия лeшпep, ефективна присъда минимум 15 години не, че това ще върне младото момиче л кв му пръст, но поне да разбере какво е направил тоя ....айде да не казвам какво.