Напрежение в Слънчев бряг - бежанци плачат, хотелиери се чудят какво да ги правят

Все още не е ясно дали програмата за настаняване ще бъде удължена
30 окт 2022 16:25, Красимир Ангелов
565

Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще бъде удължена програмата за настаняването на украински бежанци. Хотелиери са готови на протести, ако до 1 ноември нямат отговор от служебния кабинет.

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени близо 800 украинци - предимно майки с малки деца. Лася е пристигнала в България с двете си деца само преди дни и неизвестността, какво ще се случи от утре, я плаши.

"В Киев не можем да се върнем. Там нямаме нито осветление, нито вода, а зимата идва! Продължава да се стреля, не е възможно да се върнем с децата", каза Лася пред камерата на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Много украинци искат да дойдат тук в безопасност. Звънят, продължават да идват автобуси. Къде ще ги настаняваме - не знаем", притеснява се Наталия.

"Ще помоля държавата, ако няма програма, в лицето на МВР и други органи да дойдат да ми помогнат. Аз не мога да се справя да вадя тези хора - възрастни, инвалиди, майки с деца", призова хотелиерът Красимир Белорежки.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното правителство с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

"Да ни кажат какво се случва, дали да говорим с хората и да ги изкарваме или да им кажем да се успокоят и да не плачат, защото всички са много разстроени", добави хотелиерът Емне Мехмед.

Ако програмата все пак бъде продължена, хотелиерите настояват сумата от 15 лв. за настаняване и изхранване да бъде повишена.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в региона, предимно в хотели в Слънчев бряг и бази в Китен.


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
0
 
0
 
! Отговори
Л.Д. преди 1 година
Продължение.Женатв започна работа в хотел. Поработи един месец, работодателя беше доволен. И се оказа, че ако продьлжи да работи, ще трябва да напусне държавната база. А къде ще останат децата й и баща й? И заплата , която й даваха не може да покрие най-малките разходи на семейството. Наложи се да се уволни. На практика нямаше мотивиране за работа от страна на държавата. А и не се предлага изучаването на български език.
374
0
 
0
 
! Отговори
Л.Д. преди 1 година
Прочетох повечето комментарии. Като доброволец добре познавам ситуацията отвътре.И ще отбележа следното. Много от украинките искаха да работят, работиха и все още търсят работа. Обаче тук има нещо не е наред в самите наредби в България. Има нестъковки в законите за тях. Вижте, например една жена с две деца ученички и вьзрастен болен родител , бяха настанени през лято в държавна база. Условията бяха не е много добри, а и храната , която им даваха, не всичко ядат децата. Жената започна работа.
373
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са нагли!
372
2
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
Българския шут Алексиев, /украинец/ да се скрие! - Аман от богати агитатори !
371
0
 
9
 
! Отговори
видяла преди 1 година
Написах как саботираха преместването си в началото на м. юни, сега ще направят същото - много са организирани !!! ХИТРИ АВАНТАДЖИИ !!! - плащат им джобни, по 40 лв на дете, те се забавляваха на игралните площадки - А БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ??? видяли ли са морето ни ???
370
0
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
ДЕРМЕНДЖИЕВ, те НЕ СА БЕЖАНЦИ !!! - не са дошли по морето, "обща граница" - прекосили са териториите на две държави с рейсове! - Вижте как важно изглеждат, с гримове, тоалети, с претенции, ВИЖТЕ и МИЗЕРНИЯ вид на българките!Те от бомби ли бягат или искат МОРЕ???
369
0
 
4
 
! Отговори
никиии преди 1 година
Първо там няма как да се интегрират защото зимата няма никой, а лятото няма българи. Второ няма как да започнат работа. Там работа има 6 м. в годината. И хотелиерите не знам какво се чудят? На мен последния ден от 10 ч. почват да ми чукат на вратата да се изнасям! Няма никаква логика да са там. Това е летен курорт, а не бежански град!
368
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам празна къща и мога да ги настаня там. Стига са **плакали из Слънчака**
367
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Канада например е огромна територия, преспокойно може да приеме тези нещастници, защо не тръгнат натам?
366
0
 
3
 
! Отговори
Крум преди 1 година
Къде е т.н. генерал Атанасов, който ще праща оръжие а пък няма да има бежанци?Колкото повече оръжие пращаш на Зеления,толкова повече бежанци ще получаваш!
365
0
 
11
 
! Отговори
Защо не на село преди 1 година
Защо не настанявате украинците по селата? Има толкова много празни села и там ще е добре за тях да живеят. Държавата им дава пари за живеене, на село има ток и вода и дворове, където могат да си насеят зеленчуци напролет. Има къде да играят децата а и училища има също. Какво им е, ако не са в курортите. България има къде да настани стотици хиляди украинци, стига някой да си включи ума за това. Никой не иска да живее под бомбите и да си отведе децата във войната. Ако се случи това с българите.
364
3
 
7
 
! Отговори
Бургаска машина преди 1 година
Украинките са красиви , много капризни.. Викат .. искаме сериозна връзка .. а ти искаш само да ни ***... който си търси жена за нещо сериозно ..украинките не връщат , но вървят някой с бонус дете. Иначе са Топ и бързо учат български.
363
3
 
2
 
! Отговори
до всички едно преди 1 година
клетъчни- има едно нещо де му викат карка. да не се окажете в тяхното положение утре
362
3
 
0
 
! Отговори
до потребител337 преди 1 година
мой да ми цунеш големия, не съм го още къпал, както го обичате чебурашките ;)
361
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се плаща от евросъюза и си е чиста печалба за България. За това не ревете и не говорете глупости.
360
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е ясно, че реват.Време е да ги настанят в бежанските лагери, където им е мястото!Крайно време е да спрем да ги издържаме в 5-звездни хотели!
359
1
 
25
 
! Отговори
мен преди 1 година
Ех, че са хитри - на морето, в скъпите курорти. Защо не се ориентират към вътрешностра на страната, в някой беден край? Вместо да реват тук и да опъват пари, да се връщат там и да свалят зеления плазмодий преди да е досъсипал държавата им
358
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хотелиерите чакат да им оставят укрите. Такава запълняемост от април до сега не са имали никога. Хотелиерите си пълнят джобовете, укрите ядат и лежат, а ние трябва да бачкаме та да ги храним
357
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора работят за по 800/900 лв,30 процента инфлация,дефицит в бюджета,няма увеличение за работещите ,тези ще ми стоят като принцеси по хотелите без да правят нищо
356
0
 
6
 
! Отговори
Хотелиер преди 1 година
До до 325: Да, ама не си ги харчат парите при нас.