Първи случай за тази година на легионерска болест

69-годишният мъж постъпил МБАЛ Пазарджик със симптоми на пневмония
9 ное 2022 20:08, Йоана Цонева
6
Първи случай за тази година на легионерска болест
Снимка: БГНЕС

Първи случай на легионерска болест за тази година е регистриран при пациент от Пазарджик. Диагнозата е потвърдена от Националния център по заразни и паразитни болести.

69-годишният мъж не е пътувал в чужбина, постъпил е в инфекциозното отделение на местната болница със симптоми на пневмония, съобщи началникът на отделението д-р Мария Пишмишева. Един случай на болестта е имало и през 2021 г., посочва лекарката.

Какво причинява легионерската болест и как можем да се заразим

Легионерската болест е тежка пневмония (инфекция на белите дробове), причинена от бактерията Legionella. Легионерската болест се причинява при вдишването на микроскопични водни капчици (аерозоли), съдържащи бактериите Legionella. Тези бактерии живеят във вода и се размножават, когато условията са подходящи, например в застояла вода в създадени от човека водни системи при 20°C до 50°C., посочват от Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.

Аерозоли с Legionella могат да се получат например при пускане на водопроводен кран или душ, от мехурчетата, изкачващи се във водата в спа басейн, или от някои климатици.

Симптоми

Симптомите обикновено започват от два до десет дни след заразяването, но в редки случаи могат да се развият до три седмици след него. Заболяването обикновено започва с повишена температура, втрисане, главоболие и мускулни болки. Следва суха кашлица и затруднения при дишането, които могат да се задълбочат до тежка пневмония.

При една трета от пациентите се наблюдава диария или повръщане, а около половината се чувстват дезоирентирани. Повечето пациенти трябва да бъдат хоспитализирани и лекувани с подходящи антибиотици. За диагностицирането са необходими специфични лабораторни тестове. В 5 до 10% от случаите болестта има фатален изход.

От началото на 2022г. в страната са регистрирани 4 случая на легионерска болест. За същия период през изминалата година случаите са два.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Ибн Ебн Ал Камил преди 1 година
А за овчия спин и камилския шанкър защо не говорите?! Знаете ли как е пламнал Близкия Изток, а оттам ще преминат и в Европа!
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мълчание! Антиваксърите нямат още инструкции от централата.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лесния начин да скриеш една истина е да я покажеш на хората и да я наречеш "конспирация".Всички я виждат,но не вярват как е истина.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 1:Искаш конспирация?Готово!Защо пише "първи"?Това навежда на мисълта,че ще има и "втори".Да не е специално уредено от една лаборатория,която отвориха март?Все пак до 2050-та трябва да съкратят населението,за да не вреди на околната среда и да предизвика глобално затопляне.Някакви побъркани IT специалисти ни предлагат мета деца в Мета вселената и компютърен модел на суперкомпютър как 2030-та щяло да е края на света заради екологично замърсяване....Луди!
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксъри, няма ли да има оспорване на диагноза, тест, причинител, пациент? Чакаме! Давай конспиратори!!!