"Лукойл" се мести у нас, ще растат ли още цените на горивата?

Експерти смятат, че ще бъдат изменени приходи и данъци
22 ное 2022 09:42, Петя Славова
45

 Руската компания "Лукойл" ще прехвърли цялата си дейност в България от 1 януари 2023 г. Очаква се тук тя да отчита своите приходи и да плаща данъците си.

Според старши анализатора по програма "Енергетика и климат в Центъра за изследване на демокрацията Костанца Рангелова, това решение е взето под ултиматум, до голяма степен. Причината според нея е базирана на заплахата, че ако "Лукойл" няма право да изнася петролни продукти, те ще затворят рафинерията.

"След това се казва: Но ние ще пренесем цялата си дейност в България и ще плащаме повече данъци. Проблемът е, че много дълги години рафинерията работеше на загуба. След това рафинерията работеше на ишлеме. Това означава, че получава фиксирана сума, която ѝ гарантира някаква печалба, която се базира на това какво количество петрол е преработено в продукти", посочи тя в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ това гарантира, че определени данъци ще влизат в държавния бюджет, но идва проблемът, в който цените на горивата растат, а това не означава, че рафинерията ще плаща повече данъци, защото целият ръст отива в приходите на компанията. В нейни офшорни други компании, които получават разликата между суровия петрол и петролните продукти, които се равняват на наистина огромни суми.

"Сега компанията мести цялата си дейност в България и ще плаща повече данъци, но реално ние се връщаме към схемата, в която компанията работеше на загуба дълги години", допълни Рангелова.

Председателят на Балканската черноморска петролна газова асоциация Валентин Кънев заяви пред Bulgaria ON AIR, че се съмнява, че цените ще тръгнат надолу заради изменението на модела.

"Ако ние бяхме тотално регулирана икономика, можехме да притиснем доставчиците да доставят на някаква цена, която е минимална. Това, което ще случи след изменение на модела, е, че ще бъдат изменени приходите и данъците, с което ще има възможност за подпомагане на бюджета", коментира Кънев.  

"Промяна в цените от тази промяна няма да има. Промяна можеше да се очаква, ако продължаваше забраната за износ. Когато не може да се изнася, това води до голямо производство и щеше да натисне цената надолу. Отстъпката от 0,25 ст. не е изгодна за всички. Това се дължи на факта, че хората, които най-много се нуждая от тази помощ, ползват най-малко горива и съответно най-малко се възползват от тази помощ. Трябва да се направи целева помощ, която да помага на хората, които най-много се нуждаят", разясни Рангелова.

Мнението на Кънев е, че рафинерията е така построена, че да обработва големи количества, като половината от производството е за България, другата половина за износ. Той допълни, че действително, ако спадне производството два пъти, ще претърпим големи загуби.

Рангелова заключи, че това дали рафинерията ще затвори, ако няма право да изнася продукти, не е абсолютна гаранция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко са си спестили за 18 години, поне една магистрала като Хемус. Това е само една от многото далавери в полза на Русия и после американците ни били виновни. Жалка корумпирана държава.
36
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 1 година
Забравих да спомена, че България копува "демократична" газ от Азърбейджан,собственост на ЛУКойл! Кой тук е в наведено положение?
35
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 1 година
Тук яко са се събрали неразбирачи. Алекперов напусна ЛУКойл за онзи с интелект равен на Пи.България плати, плаща и ще продължава да плаща на чужди държави и фирми заради некомпетентните си "експерти"! Досега не съм срещал коментар за това как България плати 2,5млрд евро на Румъния, че дупчихме за природна газ в техни териториални води!? Платихме и за реакторите! Износ за Гърция и Румъния не е износ, ама карай така да е. Какъвто народа такава и главата му!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооо и още как!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукойл е руска собственост само за по-неинтелигентната част от народа, която вярва на кафеви сайтове като този! Останалаите знам, че компанията е еврейска собственост!
32
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
A защо няма Българска рафинерия, която да разпределя горивата и вноса и износа. Защо само чужди. Ние нямаме горива собствени, ама пак може нещо да се измисли.
31
1
 
1
 
! Отговори
Да преди 1 година
Само ни баламосват тези, иначе на доста хора им зависи препитанието от автомобила, не говоря за тези, които отиват до работа с кола или на кафе. Просто те го издухват най-много.
30
3
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Изгониха ги от Германия и Швейцария , защото там не им минават номерата....АМА У НАС МОЖЕ / по братски/ .. и у дирника да ни бъркат...!
29
1
 
7
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ЛУКОЙЛ - ИМА 44 ДЪЩЕРНИ ФИРМИ С ПО НАД 50% УЧАСТИЕ В 40 СТРАНИ В СВЕТА. ПАК ПИТАМ ЛЪЖЛИВИТЕ ДРАСКАЧИ И РАЗКАЗВАЧИ - КОЙ ТОЧНО ЛУКОЙЛ ИДВА В БЪЛГАРИЯ?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е при ромите и комунистите---ЖИВЕЕ СЕ ДЕН -ЗА ДЕН....ха,ха,ха,хаааа...ДНЕСКА ИМА --УТРЕ НЕМА!!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Лукойл и наше момче като персиецо:)))
26
1
 
9
 
! Отговори
9 преди 1 година
Айде, айде...такава голяма компания няма как да бачка на загуба!Вариантите да бачка на загуби са два: крадене и пране на пари с крадене
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум - "ЗА" национализацията на нефтозавода - да им даваме 100-те млн. долара на лукойлците и да се махат откъдето са дошли завинаги. Видя се какви са мародери и мошеници са
24
0
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
ГУБЕЩА РАФИНЕРИЯ В СВЕТА --НЯМА ...както и губеща Църква!....Ти локуми са за децата , като Сашко и бавно развиващите се ....
23
1
 
10
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
"Демократа" с индийски произход и руска диплома Иван Костов се водеше министър-председател когато приватизираха Нефтохим. Комунистите ви управляват от 1944-та до днес. Те са причината за страданията на народа ни.
22
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
в крайна сметка, това благодеяние се случва благодарение на стотиците хиляди българи, избрали служебните, променливите, продавача на обувки и всичките останали гаулайтери. като си ги искат, после да не мрънкат и да не викат "хайде всички заедно".
21
1
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До СМЕХ...рафинерията е частен бизнес. като не може да работи няма да работи. както закриха плама, например. ако им е трудно да издават пакета акции на държавата и да се пръждосват от българия. а петрол ще се намери, има добри китайци , карат с кораби. а при тех кой крадне, отива на зенитката.
20
0
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Помнете ми думите --СЛЕД 2-3-МЕСЕЦА и тая руска врътка ще свърши... а ние пак ще се вайкаме , чий петрол да преработваме ...!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нефтозавода е безспорно 100% стратегическо предприятие и от особена важност на националната сигурност, тъй като горивата са кръвта на живота , икономиката , отбраната. Да се разследват всички политици вземали решения по повод съдбата на нефтозавода и подчиненото положение на държавата ни спрямо него - защо се позволява на "Лукойл" да си върти далаверите на наш гръб. Сутринта казаха , че в предприятието работели 1300 души - пълен смях, че по времето на Т.Ж. бяха 15 000 души и се водеше Н Х К
18
2
 
5
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
аз съм беден собственик на рафинерия, която е на загуба. с колко ще ме подпомогне служебното правителство, за да не се допусне загуба на работни места? аз обещавам от догодина, да си плащам данъците.