Николов срещу Семерджиев - единият се оказа по-невинен

Прокуратурата не събра доказателства, които да издържат в съда
23 ное 2022 19:45, Петя Славова
50

Четири месеца след започването приключи разследването на  Георги Семерджиев, който уби две млади момичета на столичния бул. "Черни връх". Резултатите показват, че той ще бъде съден по 5 обвинения, но в тях не влиза умишлено причиняване на смърт.

Вместо това той ще отговаря за причиняване на смъртта на двете жени по непредпазливост. А от държавното обвинение се обосноваха - не могат да събрат достатъчно доказателства за умишлено убийство.

На 5 юли късно вечерта пиян, дрогиран, без книжка и с фалшиви номера Георги Семерджиев връхлита със скорост от над 160 км/ч двете млади жени, движещи се по тротоара.

Още по темата

"На удара джипът продължил движението си със скорост от около 151 км/ч и ударил първата пешеходка, на 2 г.", съобщи наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев.

Заради провиненията си Семерджиев ще отговаря пред съда по 5 обвинения, но не и за умишлено причиняване на смърт. А причината - от прокуратурата не могат да защитят тезата за умисъл.

"По делото срещу Семерджиев не можем да запълним с конкретно съдържание като факти тази сложна юридическа категория евентуален умисъл", допълни говорителят на СГС Десислава Петрова.

Така максималното наказание, което ще изтърпи, ако бъде признат за виновен, е 20 години лишаване от свобода, а не доживотен затвор.

"Почвата на евентуалния умисъл при пътно-транспортни произшествия е много хлъзгава и това се показа при случая с катастрофата, при която загина Милен Цветков. Това е една от причините прокуратурата да внимава с обвинението на Семерджиев и какво обвинение ще внесе в съда", коментира адвокат Констанит Симеонов.

Според него случаите с причиняване на смърт на пътя от дрогирани шофьори си приличат, но за обвинението личността на обвиняемия е от водещо значение. В случая на Семерджиев се касае за системно нарушаване на законите, което прави случая с висока обществена опасност.

"Има много голяма разлика в личността на дееца. Семерджиев има много богато криминално минало. Докато Кристиан Николов има само един фиш за неправилно паркиране", посочи адвокатът.

Затова свидетелстват и десетки разследвания в Министерството на вътрешните работи. Заради осигуряне на "полицейски чадър" от системата беше отстранена полицай Симона Радева, която според разследването е помогнала на Семерджиев да се укрие. В хода на проверката бяха установени и други 40 униформени, които през последните години са прикривали други престъпления на Семерджив. Рокадите стигнаха и до високите етажи на силовото ведомство - 7 полицейски шефове бяха сменени заради неосъществяване на необходимия контрол.

Делото срещу Георги Семерджиев е събрано в 23 тома, а по случая са разпитани близо 80 свидетели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
А не пускайте го - 23 тома. Колко пари се изхарчиха за това досега? Колко още ще се изхарчат занапред? Кой ги плаща тези пари? Ами те момичетата ако разберат от гроба какво протакване е това и на тях ще им се отще
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непредпазливост е когато си направил всичко съобразено но въпреки това се е случил инцидент.Това са умишлени действия + съдът трябва да преценя опасността от даден индивид това е идеята на затвора превенция. Излишно е дори да коментираме ,че някой който кара със 150 в града на буркани и създава опасност на околните и без да убива е за кауша.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От години само се правят изменения на НПК и ЗДП, в полза на адвокати, мафия, убийци и престъпници. Като се прибавят корумпирани следователи, полицаи, съдии и прокурори, каквито има, става нетърпимо. В Парламента вместо да се занимават със законодателна дейност си играят на "дай ми куклите, на ти парцалите". Затова България и българите изчезваме. Но, всеки народ заслужава управниците си, като избираме лица като киро, кокоро, бойкикев, бабикян, мая, чалгаря и тн, защо се изненадваме от резултата
33
0
 
17
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Карането пиян и дрогиран не е по непредпазивост, а е уишлено, следователно и убийството е умишлено. В брстан винаги гледат да не "ощетят" престъпника за сметка на жертвата.. И с промяната, и без нея все е така..
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може някой да кара с над 150 км/ч в града и да се казва че това е непредпазливост, това е умишлено престъпление. Ограничението на скоростта за това се поставя за да се пази здравето на хората.
31
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Пародия на държава. Млади деца, бягайте от тук час по-скоро! Няма оправия!!!
30
0
 
7
 
! Отговори
заЕби преди 1 година
всичко е е$ати та$ака, ама не та$ак ами незнам, и понеже аз сега съм изпил вече няколко напитки си търся споделено пътуване от района на Свиленград до Драгоман примерно, ама не съм се назобил та ако има някой да даде и да се почваме по пътищата с едни 200км...
29
1
 
22
 
! Отговори
ЕВахти преди 1 година
държавата,баце! За съмнение за подкуп - затвор! За двойно убийство от др0гиран, пиян и неадекватен дилър домашен арест и липса на достатъчно доказателства...
28
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Докато има разни шефове с 22 имота не чакайте справедливост !
27
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Скапана държава .Тука справедливостта трябва сам да си я създадеш.
26
3
 
15
 
! Отговори
До27 преди 1 година
От такива като семерджиев рашков има 22 имота
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всяко оневиняване на убийци, съдиите и прокурорите заработват подкупи.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не питате рашков за семерджиев? Колко пари е прибрал от такива като него
23
0
 
31
 
! Отговори
господин петров преди 1 година
Каква справедливост чакате? Те полицаите му носят стълба, вие им плащате заплатите и бонусите и си мислите, че някой ви пази.
22
6
 
8
 
! Отговори
Оставете човека преди 1 година
Той не е искал да е цял живот брутален престъпник. Просто е направил двойно убийство на две млади момичета но не е лош човек. Трябва да се с гласните че той не е виновен защото твьрди че не е бил в колата. А за МВР Е ОПГ мисля че всеки вьв България И Не Само знаят това. Той има права но двете момичета дето уби нямат понеже не са живи
21
0
 
24
 
! Отговори
Егати преди 1 година
точно това си знаех че ще стане на 100% .... знаех че ще му се размине леко просто бях сигурен..... откакто моята баба я прегази в София на амфетамини един наркоман 2014 г., на червен светофар. ДО ДЕН ДНЕШЕН не е лежал 1 ден, осъден условно ТРИ години, защото ТЯ била пресекла на червено. "Съдът" в България отсъди 12хил. лв обезщетение на семейството! от тогава аз съм пречупен и нямам надежда никаква! така че тоя е поредния на който му се разминава,не ме впечатлява и не ме интересува за съжаление
20
0
 
24
 
! Отговори
ЖороИлиевПрякоОтАда преди 1 година
У нас и сто мъже и жени да умрат, ако убиецът има връзки, ще излезе чист. Такова е у нас. После защо и бежанците ни заобикалят?!
19
0
 
35
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Нямате топки това е. Алчни сте и корумпирани. Трудно било, хлъзгаво било. Че той *** карал дрогиран със 150 км/ч в града. аз със такава скорост и по магистралата не карам. Само фактите трябва да са достатъчни за обвинение в умисъл. Защитата да доказва, че е бил сигурен че не е искал да убие никой или че не е знаел че кара с 150 в населено място...
18
0
 
17
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
5 обвинения. Трябва наказанието по тях да се сумират. така ще събере към 25-30 години затвор. А не да се наказва по това, което е с най-много години затвор.
17
1
 
28
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Справедливост ли?!? Шенген ли?!? Каква е тая помийна държава бре:)