Шишков: От днес стартира втори етап по завършване на интерконектора

В четвъртък ще се изяснят конкретните срокове
23 ное 2022 18:38, Петя Славова
6
Шишков: От днес стартира втори етап по завършване на интерконектора
Снимка: БГНЕС

Имам уверението, че до края на годината резервният кабел ще бъде завършен и в началото на следващата година ще може да бъде въведен в експлоатация. Във всеки един от етапите има някакъв напредък, той не е толкова голям, колкото ми се иска, но така или иначе той не е фатален за държавата, но в никакъв случай няма да го остави, за да не бъде завършен целият обект.

От днешна дата стартираме втория етап по завършването на интерконектора.

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков след срещата със строителя на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде БГНЕС.

Министър Шишков заяви, че както беше обещал първият етап беше завършен и пуснат в експлоатация. Той посочи, че не е особено доволен от темповете на работа, но и не е изненадан, защото е свършена много работа при първия етап и е нормално да има едно отпускане след това, но именно затова е и инициирал срещата.

"Това, което дълго се коментираше, че ние сме намерили един строителен обект завършен на 99%, към днешна дата не е завършен на 90%. Но това не означава, че не трябва да бъде завършен", добави регионалният министър. Шишков е категоричен, че всичко, което държавата е започнала, трябва да го довърши докрай.

В четвъртък ще бъде направена още една среща, за да станат ясни конкретни срокове.

"За другите два обекта ще има един по-задълбочен анализ, защото става въпрос все пак за едно строителство, което е в природата", посочи той с оглед на влошаването на времето, като допълни, че ще иска много ясен график.

Според министър Шишков инвеститорите са доволни от съвместната работа и очаква до няколко месеца да бъде завършен целият обект.

Дали се дължат неустойки, той обясни, че не може да каже, защото МРРБ се занимава с този обект, защото е строеж, а не, защото имаме съоръжение, годно за експлоатация.

Най-големият проблем по думите му са противоерозионните мерки, защото буквално трябва да се влиза и извършва строителство в полска територия.

Теодора Георгиева, изпълнителният директор на „Ай си Джи Би“, проектната компания, която понастоящем е оператор, потвърди, че е била ключово особено за българските потребители завършването на първия етап на 1 октомври 2022 г. Тя уточни, че държавата сериозно помага и оптичният кабел се очаква до седмици да бъде готов и да влезе в експлоатация през януари 2023 г.

"Функционирането на преноса на газ не е застрашено дори до този момент, но тъй като има резервен оптичен кабел, който е по технически проект, ние просто искаме той да бъде изпълнен от строителите, държим като възложител", каза още Георгиева.

Тя съобщи, че преносът на газ е 1,5 милиарда киловатчаса. Шишков заключи, че строителят ще изпълни целия проект във всичките му малки детайли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Давай Шишков.... преди 1 година
Направи и петролопровода Александруполис ---Бургас ...ЩОТО ИНАЧЕ РАФИНЕРИЯТА НИ ШЕ ЗАГИНЕ.....или направо я продай !
3
2
 
1
 
! Отговори
фигурантка преди 1 година
Тоя какви връзки има, че беше главен архитект в софийска община, сега министър?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо сигурно за трети път ще го откриват като "завършено".
1
3
 
0
 
! Отговори
господин петров преди 1 година
Заради този на снимката стоеше павилиона-убиец.