НСИ отчита ръст при оборотите на бизнесите у нас

Най-голям е при "Въздушен транспорт"
24 ное 2022 20:53, Петя Славова
3
НСИ отчита ръст при оборотите на бизнесите у нас
Снимка: БГНЕС

Увеличение със 7.5% в сравнение с предходното тримесечие има при сектор "Транспорт, складиране и пощи", показват данните за последното тримесечие на НСИ. Посочват се индекси на оборота при секторите "Транспорт, складиране и пощи", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и "Други бизнес услуги".

 Индексът е изчислен въз основа на предварителни, сезонно изгладени данни. Ръст се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при "Въздушен транспорт" - с 37.4%, и "Воден транспорт" - с 15.9%. Намаление е регистрирано при "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (1.8%).

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 1.7% спрямо второто тримесечие на 2022 година. Най-голямо увеличение е отчетено при "Дейности в областта на информационните технологии" и "Информационни услуги" - с по 5.4%, а понижение е регистрирано при "Издателска дейност" (10.5%) и "Далекосъобщения" (6.1%).
 
При Други бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 5.1%, и "Дейности по охрана и разследване" - с 4.5%. Намаление се наблюдава при „Други професионални дейности“ - с 13.7%, и "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 5.7%.

През третото тримесечие на 2022 г. общият индекс на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 42.5% над равнището на същото тримесечие на 2021 година. Индексът е изчислен въз основа на предварителни, календарно изгладени данни. Значителен ръст е отчетен при "Въздушен транспорт" - със 155.6%, и "Воден транспорт" - с 82.8%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 14.0% по-висок през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на 2021 година. Съществен ръст се наблюдава при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (25.9%), "Дейности в областта на информационните технологии" (24.2%), и "Информационни услуги" (18.5%). Най-голямо намаление е отчетено при "Издателска дейност" - с 11.4%.


Фиг. 3. Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо
съответното тримесечие на предходната година
(Календарно изгладени)

 

При Други бизнес услуги най-голям ръст спрямо третото тримесечие на 2021 г. е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 78.0%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 26.7%. Намаление се наблюдава само при „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 9.8%.
 


3
Още по темата: НСИтримесечие
Още от Страната
Сандов: Няма замърсяване като не работи ТЕЦ "Марица 3"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вярно е! През 90-те години България изживява динамичен ръст на БВП.
2
0
 
7
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 седмици
*** политическа пропаганда - преди ПП говореха така. Сещате ли се при кого имаше още по-голям ръст и всички бяхме милионери? Кики = Жан
1
0
 
6
 
! Отговори
ръст при оборотите преди 2 седмици
поради надутите цени и инфлация не споменава нап, но пък добре за усвояване на повече ддс и данъци в $чеккмедджетта$