Лекар: Безумие е идеята за 15-минутен минимум за преглед

Според д-р Спасов, проблемът е хроничното недофинансиране
29 ное 2022 09:05, Петя Славова
24

Предложението пофилактичните прегледи да траят минимум 15 минути не срещна одобрението на общопрактикуващите лекари. Според д-р Мирослав Спасов, всеки пациент изисква различно време.

"Ако за вас мога да отделя една минута, защото сте дошли за административен документ, то за следващия пациент, който е с инфаркт или инсулт, може да ми отнеме един час. Какъв е мотивът? Дали просто да има контрол върху нас, дали държавата да не заплаща за извършената дейност - не мога да го обясня. Най-голямото безумие, което се създава с така създадената идея, е юридическата стойност на издадените от нас документи, защото ако пациент дойде в кабинета ми със запазен час в 7:00, аз съм си настроил тайминга на компютъра, за да мога да се вмъкна в изискванията на НЗОК за преглед от 15 минути - може да се окаже, че системата ще отчете прегледа в 23:59 ч., през което време той може избяга от България, да убие човек, след което ще ме търсят за издаден документ с невярно съдържание", каза той в студиото на "България сутрин".

Според него идеята е пълно безумие.

Още по темата

"Проблемът е хроничното недофинансиране, въпросът със стойността на лекарския преглед, проблем е загубата ми на време от 3 часа, за да мога да отида да си взема необходимите ваксини, вместо да се уреди доставянето на ваксини до лекарския кабинет. Също проблем е стиковането между различните звена - разкарването на един онкоболен от единия край на София до моя кабинет, за да може да се издаде направление за постъпване по клинична пътека, вместо колегата в онкоболницата да го издаде. Липсата на медикаменти също е проблем", допълни д-р Спасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му много малка част от хората си правят профилактични прегледи.

"Държавата отново слага едни регламенти да обхванем поне 46% от пациентите, записани в нашата практика. Но се оказва, че българският гражданин мрази да ходи на преглед, защото се страхува да не му открием нещо и след това да започнем да го лекуваме. И друга тема за управляващите - вместо да се чудят как да ни ограничават административно, нека да помислят по въпроса защо ние продължаваме да инвестираме в болнично здравеопазване, вместо в доболничната помощ", коментира личният лекар.

И отново изтъкна проблема с липсата на кадри.

"Отдавна системата ни е сбъркана. Няма лекари в България, няма медицински сестри, няма кинезитерепатевти, няма санитари. Вместо тази държава да помисли как да задържи своите лекари и как да инвестира, тя е склонна да ги обучава и след това се примирява с това, че бягат в чужбина", добави д-р Мирослав Спасов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Д- Р Живаго преди 1 година
Повечето колеги са *** алчни и некъдърни.Те трябва да са на минимална заплата и да давът обществено полезен труд на къра.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се решават проблемите в нашата държава, като има недостиг на лекари, прегледа ще е 15 минути, а не как да направим да има лекари. Тая държава бавно но сигурно върви към закриване.
13
1
 
4
 
! Отговори
ясно е преди 1 година
лекарската мафия иска 3 минути, слагаш подпис за нищо и получаваш лечение ,също нищо!!!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пациетите кога ще се обединят и попитат защо у нас доплащат толкова пари за лекарства а като отидат при роднините си на Запад не плащат нищо за лекарства озписани им от лекар У нас обаче се радват че плащат 1или 2.90 при личен лекар а като отидат в аптеката оставят 100-200лв за лекарства Къде е оная пациентска организация на доктора забравих му името да не го объркам Хасърджиев или нещо такова Пациентите трябва да се вдигнат явно докторите ги притискат към дъното Но пациентите къде са
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме по време на пЛандемията колко ги е грижа за пациентите - лъжа след лъжа, кражба след кражба, симулации на ковид истерии, аплодисменти. Медиците са дъното на обществото точно в този момент.
10
0
 
8
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Да, времето е от значение!Но дори и 30 мин. да е прегледа, ако лекарят се обърне към КОМПЮТЪРА и е с гръб към пациента, няма смисъл от тоя преглед!Ако на излизане пациента попита, абе докторе, аз в крайна сметка от какво съм болен, той най-вероятно ще отговори...ами чакай да видя,... по документи си болен от ....!?!Ами това е положението!
9
0
 
8
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Искам да видя и аз 15 минутен преглед по каса. Или поне 10.Пълна пародия.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно се видя по време на "пандемията" кой лекар, колко струва
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DO 2. Не ходи при търговците, а при врачките!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въведете им минимум пациенти,то и без това са се утрепали от работа по макс 6 часа на ден и половината от тях стават само да затискат зелето---- Не бой се. Когато старите лекари си отидат, а младите са се настанили на запад, проблемът ти е решен и никой български лекар няма да те конкурира в производството на кисело зеле.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въведете им минимум пациенти,то и без това са се утрепали от работа по макс 6 часа на ден и половината от тях стават само да затискат зелето
4
1
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Некви *** ,сър....пречат на здравите да се лекуват
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е, че като влезнат някои при личния лекар се забравят. То са приказки, то са чудеса. А и лекарите не смеят да ги прекъснат. Но има лекари, които са по-експедитивни и не им е нужен половин час и повече да преценят нещата.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не наричайте "лекари" търговците на живот, моля.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"....защото ако пациент дойде в кабинета ми със запазен час в 7:00, аз съм си настроил тайминга на компютъра, за да мога да се вмъкна в изискванията на НЗОК за преглед от 15 минути - може да се окаже, че системата ще отчете прегледа в 23:59 ч., през което време той може избяга от България, да убие човек, след което ще ме търсят за издаден документ с невярно съдържание", каза той в студиото на "България сутрин"."В цял свят е щата се правят,а в България се мъчи как да НЕ направим-много нелепо...