Не са спазени изискванията за изкопни дейности в Перник

Това показва проверка след трагедията, при която загинаха двама работници
29 ное 2022 08:50, Петя Славова
2
Не са спазени изискванията за изкопни дейности в Перник
Снимка: БГНЕС

Неправилно укрепен изкоп е причината за свличането на земна маса в Перник, заради която загинаха двама работници, а други двама също бяха затиснати по време на изграждането на канализацията в града. Това съобщиха от Инспекцията по труда.

Работниците са били затрупани 4 метра под земята. Те са служители на частна фирма от Гоце Делчев, която от две години участва в строежа, а възложител на проекта е община Перник.

Още по темата

Загиналите мъже са от село Абланица. Двамата оцелели са в добро състояние.

Категорично не са спазени технологичните процедури и изисквания за подобни дейности, заяви пред БНТ Любомир Владимиров - директор на Изпълнителната агенция по труда в Перник.

 "Предстои да видим дали работодателят оценил рисковете, дали има изготвен план, но категорично на терен се вижда, че не са спазени необходимите условия за безопасен труд".

"Не може да се твърди дали работниците са инструктирани, тъй като вчера не е иззета книгата за инструктаж. Те обаче са работили с лични предпазни средства", посочи  Владимиров.

Изкопът би трябвало да се укрепи по цялата му височина, това трябва да стане с решение на проектанта още в началото на дейностите. Фирмата е проверявана през 2020 и 2021 г., а работниците имат трудови договори, регистрирани в НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: перникизкопработници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали сме бързоразстяща държава, та за какво да пазим и без това малко останалите работещи тука. Нови няма да дойдат, няма откъде. В Англия съм работил и като строител и там хората който отговарят за сигурността на строителния обект, са повече от работещите, сигурно има защо.