Като по социалистическо време: За нова кола в Европа чакат по 2 години

Вместо да намаляват, сроковете за доставка се увеличават
Обновена: 11 яну 2023 10:47 | 30 ное 2022 07:03, Елка Василева
178
Като по социалистическо време: За нова кола в Европа чакат по 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

Времето за доставка на нови автомобили до клиентите в Европа и по-специално в Германия не само не намалява, а напротив, става все по-дълго. Ако купувачът има късмет, срокът за получаване на поръчаната кола е 6 месеца, но подобни случаи вече са рядкост. И една-две години чакане се превръща в норма, като клиентите нямат избор, твърди изданието maz-online.de, цитирано от Automedia.bg.

При това няма никакво значение дали поръчаният автомобилът е електрически или с двигател с вътрешно горене. Модели като Tesla Model Y или Mercedes-Benz EQS пристигат при клиентите с най-малко 5 месеца закъснение. За Ford Explorer времето е поне 22 месеца, а за електрически модели и plug-in хибриди като Fiat 500 Elektric, Honda e и Hyundai Kona Elektric поръчки дори не се приемат.

Какви са причините според експертите?

Първо, почти всички европейски заводи изпитват в някаква степен недостиг на компоненти за производство, така че машините не могат да бъдат завършени физически. Дори има примери, когато някои фабрики спират производството си. Веригите за доставки са нарушени не само поради пандемията от коронавирус или затварянето на пристанища.

Ситуацията е повлияна от продължаващите военни действия на територията на Украйна, като това е втората причина, изтъкната от представителя на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).

Третият важен момент според директора на Центъра за автомобилен мениджмънт Щефан Брацел е свързан с кризата с чиповете в Тайван, който, както всички знаят, е световната Мека в тази индустрия. „Кризата на полупроводниците не е изчезнала никъде, тя е била и остава актуална. Проблемът с недостига на чипове се изостря от непрекъснато нарастващото търсене на електрически модели“, обяснява специалистът.

Професор Брацел казва, че ситуацията с недостатъчни доставки на компоненти и електронни компоненти ще продължи още известно време. Според него Украйна доскоро е произвеждала огромно количество бордови мрежи (например кабелни снопове). От своя страна доставчиците в Русия изнасят някои артикули от резервни части за автомобилни производители в Европа и Азия от дълго време.

Друга причина за забавянето е, че повечето производители променят производствените си планове и се фокусират предимно върху производството на по-скъпи и богато оборудвани модели, които носят максимална печалба. Това неизбежно означава, че купувачите трябва да чакат все по-дълго и по-дълго за евтини автомобили или определени конфигурации на оборудване.

Какви са правата на клиентите при забавяне на доставката?

Феликс Флосбах, адвокат в потребителския център на NRW, не вижда законен начин за ускоряване на доставката на поръчаните нови автомобили. „При вече сключен договор за покупко-продажба обикновено се договаря необвързваща дата за доставка на автомобила и само в редки случаи с конкретна дата“, казва експертът.

В същото време обикновените потребители все още имат малко пространство за маневриране, смята Феликс Флосбах: „Ако продавачът не е в състояние да достави платената кола в рамките на договорения срок, тя преминава в състояние на забавяне и клиентът може да действа законно след договорения период.”

Има ли полза от оказването на натиск върху продавача?

„Не си мислете, че дилърите не искат да раздават коли - обяснява Кристиан Янечек, специалист по транспортно право, член на Комитета на трудовите асоциации „Транспортно право“ на Германската адвокатска колегия. - Дори клиентите да окажат известен натиск върху продавача, автомобилите не могат да бъдат произведени по-бързо от производителя, такива са днешните пазарни реалности.“

Адвокатите отбелязват, че ако условията за доставка на поръчаните автомобили не са спазени, купувачите трябва поне да знаят правата си. Кристиан Янечек дава следния пример: ако датата на доставка март 2023 г. е посочена в договора за продажба, тогава с търговеца може да се осъществи връзка само 6 седмици след тази дата. Тоест, да напомни за факта на забавяне на доставката през май месец и да напомни на дилъра, че има две седмици, за да достави колата на клиента. Датите на издаване се посочват най-добре с препоръчана поща.

Ако крайният срок изтече и автомобилът все още не е наличен, клиентът може да предяви иск за обезщетение или да се откаже от покупката в зависимост от обстоятелствата. „Практиката показва, че купувачите рядко прибягват до отказ от покупка. „Хората най-често молят дилъра да им покаже друга кола, която може да бъде доставена по-рано“, обяснява адвокатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветски или европейски ..все съюз е .... и винаги ви обещават светло бъдеще .Бащата им от едно семе е .АЙДЕ ЧЕСТИТ КОМУНИЗЪМ
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Европа си изнесоха производствот по Китай, Филипини и др., за евтиния така ще е.
117
7
 
2
 
! Отговори
До 117 Ватник Нагъл преди 1 година
Ще мине време и сам ще се убедиш, няма страшно. Сега и да се пениш няма смисъл. Холивуд и масмедиите 30 години обрисуват РФ като някаква карикатура и дори пародия на държава. Вероятно наемниците, които воюват на страната на Украйна знаят това най-добре, така да се каже - от първо лице. Има много неща да ти се изясняват още, не бързай, с времето реалността прониква дори в най-коравата кратуна. Вероятно за близките години ще трябва да постегнем велосипедите, защото и авточасти може да няма...
116
2
 
4
 
! Отговори
te me na преди 1 година
ахахахах, то се е видяло, че ние тях няма да стигнем, но става все по-възможно те да дойдат на нашато ниво и начин на живот...да им п*кам на Европата...България преди всички!
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 145, да чета словесния фекал на Ел. Вас.!? Не мерси, приятелю! За новини се информирам от медии с добра репутация, англоезични предимно. В блога днес.ру влизам само за да тегля една на русофили и путинисти, това е!
114
4
 
7
 
! Отговори
ФейкНюз преди 1 година
Ама при "светлия" социализъм, за един виц за байтошо, ти вземаха колата и живота, --- Лъжа 100% лъжа... Една от партенките на "красивите и умни неонацисти".....
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ел. Вас. отново захранва руските тролферми с пропагандни статии, та да си чупят клавиатурите докато ни обясняват как ЕС се разпадал, а САЩ фалирал и тем подобни измишльотини.
112
2
 
7
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 година
А в Русия на семейството на всеки мобилизиран дават без пари въглища или дърва!Да се самомобилизираме,другари и към Украйна!
111
8
 
6
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Че то на Запад тоталитаризма напрактика беше узаконен с ковид-манипулациите - полицията биеше хорат, щото се били събрали заедно, здрави хора бяха насилствено държани в домовете им (и не само в домовете им), ако имаш различно мнение от това на управляващите нямаш право да го казваш, щото веднга си маркиран със всичките му последствия от това.... И сега хората ги е страх и да говорят, и да действат, превърнаха ги в мишки...
110
7
 
2
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Ще се върне комунизъма, "дружбата" със СССР така и никъде не си отиде, ще видите как е било.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки дилър има автомобили на склад. Винаги може да си харесаш нещо, макар и с малки компромиси, което да е при теб до няколко месеца. В случай, че искаш кола с много допълнителни екстри 1 година ще си я чакаш.
108
11
 
8
 
! Отговори
Мда, виж сега преди 1 година
виц беше, че за виц се влиза в затвора. Много хора, родени след 80та не го знаят това. Който сериозно го вярва, е несериозен просто. Много неща бяха по-добре устроени тогава от колкото са сега. Ама този спор е безсмислен, тъй като сам ще си зададеш въпроса един ден "Как стигнахме до тук?", ще тръгнеш да ровиш и ще видиш, че цял живот си лъган. Да, имаше много досадни неща тогава, но те са нищо в сравнение с това, което живеем сега.
107
2
 
5
 
! Отговори
джипко бибитков преди 1 година
по мое време такова нещо нямаше
106
7
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Ама при "светлия" социализъм, за един виц за байтошо, ти вземаха колата и живота, а семейството изселваха на мааайна си райна! Който му е мило, да си ходи в северна корея или терорусия, там и сега е така!Ще си отживеете!
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ролекс също се чака от 1 до 5 години... Никъде вече не се продава Ролекс без списъци и капари и корупция....
104
8
 
17
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Айде стига сте писали глупости, ами излезте малко по тази Европа за която пишете!!! Паркингите на дилърите са пълни с нови коли!Чака се за т.н. "по-поръчка" и винаги се е чакало! За чий *** ти е да си правиш Киа или Форд "по-поръчка"! На който му трябва кола веднага,може да си я купи веднага!Така ли беше при социализма!?Или за всичко се чакаше 10години,без право да избираш и цвета дори!!!Аман от глупости!
103
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето че социализма победи по най-неочакван начин и най-неочаквабия момент )))
102
6
 
7
 
! Отговори
Тома Биков преди 1 година
При Бойко такова нещо нямаше...
101
4
 
4
 
! Отговори
Роналд Рейган преди 1 година
-ами сутринта имам записан час за зъболекар, затова питам. - отговорил клиента.
100
2
 
5
 
! Отговори
До Абе соц... преди 1 година
За да иде човек в чужбина, трябва преди това да се проучи много добре въпроса, къде ще спи, работи, ако има деца, те самите къде ще учат. При всички положения, дори да имаш виза и приятели, при които да отседнеш, ще е необходимо да имаш пари за поне 2-3 месеца напред. Едно преместване в чужбина, независимо къде, предполага наличието на доста солидна, по българските стандарти, сума. Все неща, които не са ясни на хора като теб, дето само ни пращат насам-натам по чужбина. Ти пък защо не идеш в САЩ?