Мечките в столичния зоопарк заспиват зимен сън

Днес почитаме светеца Андрей, който според легендите е господар на мечките
30 ное 2022 11:02, Петя Славова
3
Мечките в столичния зоопарк заспиват зимен сън
Снимка: БГНЕС

Мечките в зоологическата градина в София заспиват зимен сън, съобщи Катерина Зарева – завеждащ Екологичния център към столичния зоопарк. Шест от обитателите на Парка за мечки в Белица вече спят, информираха на своята Facebook страница от фондация "Четири лапи", която съвместно с фондация "Бриджит Бардо" управлява Парка.

Днес християнският православен календар почита светеца Андрей, който според легендата е господар на мечките. Затова и Андреевден е известен още като Мечкин ден, който се отбелязва традиционно и в столичния зоопарк. Мечките там са почти заспали и затова от зоопарка не планират някакъв празник, а са подготвили материали, снимки и видео, с които да запознаят над 50-те хиляди последователи на фейсбук страницата на градината със симпатичните хищници - мечките.

Още по темата

В зоопарка в София двете евроазиатски кафяви мечки, мъжкият Тони и женската Марияна, още от октомври започнаха да си правят бърлога във вътрешните помещения, внесоха си шума, сено, слама и си оформиха удобни легла. Вече не излизат навън. Приемат съвсем малко вода и храна и се подготвят за зимен сън. Скоро дажбите им ще бъдат изцяло спрени, защото няма да са им необходими, докато спят, разказа Катерина Зарева. Мечката гризли на име Рони все още е активна, прекарва повечето време вътре, излиза, само когато сама реши да си подаде носа навън. Скоро и тя ще заспи зимен сън, посочи екологът.

По думите ѝ мечките започват приготовления за зимния си сън още през август. През септември-октомври изпадат в хиперфагия - хранят се изключително много, за да натрупат телесна маса за зимата. Те имат специфична кафява мастна тъкан, която при метаболизиране отделя и вода в организма. По време на зимния сън, известен в науката като хибернация, мечките не консумират храна и не пият вода. Даже спират да "ходят до тоалетна". Изключително интересен и малко известен факт е, че по време на зимния сън женските раждат своите малки, посочи Зарева.

Оплождането при мечките се случва през май. Както и при други хищници, и при мечките се наблюдава т.нар. забавена имплантация - оплодените яйцеклетки се прикрепят към матката и започват да се развиват през есента, обясни специалистът. Само след няколко месеца бременност, по време на зимния сън, малките мечета се раждат с тегло до половин килограм. Гушват се в майка си и сучат няколко месеца. Когато дойде пролетта, излизат и започват да се движат, разказа Зарева.

Тя подчерта, че в столичния зоопарк има и мечки, които не спят зимен сън - Лиъм и Шрея. Те са представители на застрашения вид "бърнеста мечка", който на Балканите се отглежда единствено в зоопарка в София. Тези животни обитават полупустинни местности, където няма зима и съответно не изпадат в зимен сън. Вътрешните им помещения се отопляват и се пускат навън само при подходящи климатични условия, над определена температура и при липса на вятър, посочи пред БТА Катерина Зарева.

Специалистът информира, че зоопаркът участва в тригодишен научен проект, финансиран от Фонд "Научни изследвания", реализиран от експерти от Софийския университет и от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките. Проектът, част от който е и самата Катерина Зарева, е свързан с изследване на поведението на мечките по време на зимния им сън. В рамките на проекта се анализира поведението на мъжката мечка Тони, чрез специално поставена камера във вътрешното му помещение. Поставени са камери и в Парка за мечки в Белица.

Тази година първа от деветнайсетте мечки, които обитават Парка в Белица, е заспала 32-годишната Светла, бивша "танцуваща мечка" в курортите по Черноморието и в цяла България, спасена през 2007 г. Сега тя спи спокойно в бърлогата, която е подготвила с много отдаденост, разказаха от фондация "Четири лапи" на своята фейсбук страница.

След Светла в дълга дрямка са се отпуснали и мечките Сузана, Мима, Чарли и Дана. По-късно към групата на спящите мечки се е присъединила и 22-годишната Йета, спасена от Албания през 2017 година. Преди пристигането си в Парка, Йета никога не е имала възможност да се унесе в зимна дрямка, но се е адаптирала изключително бързо и е заспала още първата зима в новия си дом. Йета се оказа голяма поспалана и миналата година бе една от мечките, която се събуди последна - чак на 10 април, коментират от екипа на Парка.

Оттам информират, че тъй като навън става все по-тихо и студено и мечките им една по една се унасят в зимен сън, паркът затваря за посетители до пролетта. На 28 ноември мечките за последен път приемаха гости за тази година.

Паркът за мечки (Парк за реадаптация на танцуващи мечки, както се казваше до 2022 г.) е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км от Белица, област Благоевград, и на 180 км от София. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън, посочват на сайта на Парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зоозатвор не зоопарк. Зоозатворите трябва да се закрият а животните да бъдат пуснати в резервати.
1
12
 
0
 
! Отговори
Никой не му пука преди 1 година
Ако ще и летен сън да заспиват.