Нови разкрития за ББР, 300 млн. лв. няма да бъдат върнати

Коментар на Цанко Арабаджиев
Обновена: 30 ное 2022 09:47 | 30 ное 2022 09:47, Росен Стойчев
34
Нови разкрития за ББР, 300 млн. лв. няма да бъдат върнати
Снимка: БГНЕС

Общата сума на банковата провизия на кредитите, които Кирил Петков обяви, е над 300 млн. лв. Това обяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на Българската банка за развитие, в студиото на Нова.

“Провизиране на практика означава, че 300 млн. лв. няма да бъдат върнати. Във фирмите няма обезпечение”, обясни Арабаджиев.

Той коментира обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. Арабаджиев обясни, че при поемането на управлението на банката през 2021 г. са заварили “тежко положение”.

Още по темата
“Имахме също така наследство по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развитие привличат средства от други по-големи Банки за развитие, формирани от различни  държави. Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции са от няколко китайски банки”, обясни изпълнителният директор на ББР. 

“Това не е непременно лошо. Важо са условията, при които са привлечени тези пари”, допълни той. Прегледът, който прави новото ръководство, показва, че условията биха били много по-добри, ако се е работило с други банки. “Затова започнахме разговори с най-големите инвестиционни банки в света”, каза Арабаджиев.

“Стана ясно, че ако банката емитира облигация, с която да замени задължения към китайските банки, без да получава нов дълг, без да увеличава общата задлъжняемост, банката би спестила около 10 млн. лв. годишно. Адвокатските кантори, които се занимават с това, са кантори в Лондон. Големият разход е за тях”, обясни Арабаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите все някой друг им е виновен! Българските крадци, мутрите, които системно преизбират с дебилното очакване, че нещо ще се промени или даже четирите годишни времена! Не мога да си обясня как се преизбират провалени политици, доказали своята неспособност? Народът е направо до кости опростял! А решението е много просто - лустрация т. е. бивши комунисти никога повече на власт и никога повече на държавни места или политически представители, но това в Българие научна фантастика!Та
21
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
...разбра ли от интервюто на този, защо са изплатили 1 милион на консултантски фирми ,за работа която не е свършена? Или като ни пусне пушилката , че нямало да съберат 300 млн, да не го знимаваме с някакъв си милион?
20
1
 
5
 
! Отговори
Майна преди 1 година
ТАЗИ БАНКА Е ОСТАВЕНА НЕПРИВАТИЗИРАНА ТОЧНО, ЗА ДА СЕ КРАДЕ ПРЕЗ НЕЯ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ НАШИ ОЛИГАРСИ! ФАКТ! КОРУПЦИЯ ИМА ТАМ 1000%!
19
1
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Сега ще се окаже, че длъжникът на 300 млн Е КЛОШАР!!! ХА ХА ХА ХА!
18
1
 
5
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 година
ИЗВОД: В ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВНА БЪЛГАРСКА БАНКА КОРУПЦИЯТА Е НА ВИСОКО НИВО!!! АМИ ПРИВАТИЗИРАЙТЕ Я, ЩЕ РЕШЕТЕ МТОГО ПРОБЛЕМИ И ЩЕ ОГРАНИЧИТЕ БЪДЕЩО КРАДЕНЕ И ФАЛИТЪТ Й. Ясно е, че ПРЕЗ ТАЗИ БАНКА НИ КРАДАТ ЧРЕЗ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ ОГРОМНИ КРЕДИТИ!
17
0
 
11
 
! Отговори
нормален човек преди 1 година
ми нищо не разбрах! Или мисирът-списвач не знае на кой свят се намира или аз не схащам и не мога да проследя историята!? Все едно важното е, че едни 300млн. са окрадени и такива , като мен и вас без грам вина и с нищо незаслужили таз привилегия ще ги връщаме!
16
0
 
4
 
! Отговори
урко преди 1 година
А такааа! Честито на облажилите се!
15
3
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
ДО 23 Лъжата не е там където я търсиш. Никой нищо не ти е натресъл. ПП-тата или който и да беше на власт инфлацията щеше да е все същата. Нито пък те са натресоха инфлацията в САЩ, Европа и останалия свят. Това са икономически закони. Не може 10 години подред инфлацията да е отрицателна, беше ясно че ще избие в един момент и колкото повече време минава, толкова по-сериозно избива.
14
9
 
6
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 1 година
И този се напъва да лъже с истината! Казва, че сега ББР давала кредите, с по-ниски лихви отколкото взема държавата, като пропусна леко да уточни, че откакто ПП-тата нитреснаха ужасвваща инфлация, лихвата на която ни отпускат заеми е вече 6 % ! Не били обслужвали фирмите заеми? Ами само за строителните фирми, вие като им орязахте парите за извършен труд, като блокирайте всякакво строителство близо 2 години, те как да си плащат заемите! Откъде се извъдиха такива млади, но вече патологични лъжци!
13
1
 
5
 
! Отговори
Ма много сте прости! преди 1 година
През изтичащата година проверяващите органи бяха заети с крупна задача - да осъществяват така наречените контролни производства по отношение на дребните наемодатели. Много хора, даващи под наем стая от апартамента си, таван или някоя наследена гарсониерка трябваше да попълва документи, дапредставя договори с наематели, а наемателите също трябваше да попълват около три старници документи. Сега след Нова година сигурно ще обявят колко броя баби са били заловени, че не са платили данък върху наема!
12
1
 
10
 
! Отговори
Някой се е облажил, преди 1 година
сключвайки не най-изгодните за държавата договори. Най-вероятно това е поредното някогашно мамино синче от времето на соца, уредено да следва Международни икономически отношения. Това се случваше само на онези, които имат дебели връзки и са научени да се грижат само за двата отвора на хранопровода си - горния и долния. После са се облажили други, които са изучили хватките как да вземеш крупна сума назаем и после да не я върнеш. Да му мисли народецът, на негов гръб се случва всичко това.
11
2
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
Гора пълна с крадливи ЛИСИЦИ...а ловеца е само -----ГЕШЕВ....хахаха
10
9
 
10
 
! Отговори
4 преди 1 година
Живеем е супер държава, "държавата на невинните". Всеки, който може граби, краде, *** и накрая, всички невинни. Сега видяхте ли какво сътвори Киро Истината само за 8 месеца. Ревете ли пак за него, мъчно ли ви е, вярвате ли му?
9
1
 
13
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Гешев,не се прави на умряла лисица.Знае се къде са парите.
8
4
 
13
 
! Отговори
"РАШКОВИЗМИ&quo преди 1 година
"Всичко разкрили"---АМА НЕМА ДОКАЗАТЕЛСТВА.....смех!
7
1
 
17
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
НИЩО НЕ СТЕ РАЗКРИЛИ--щом няма имена на тия които са получили КРЕДИТИТЕ...хахаха....
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербавите не се правете че не знаете имената на които вожда раздаде нашите пари те бяха обявени;но пак да ви напомням, Георги Гергов, Дилян Пеевски чрез фирмите си, Вълка , Самуилов. Заемите са дадени без никакво обезпечение.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип, в някои държави, екзекутират за доста по-малка сума... Но за щастие, в България са наложени евроатлантическите ценности и това е невъзможно!
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раздадоха 2 милиарда, а онова банкерчето си купи чисто нова служебна БМВ 7-ца с парите на данъкоплатците. Пак си изберете шайката от ГЕРБ, щом обичате да ви изнасилват. Проблема е, че и ние нормалните искаме да живеем, ама май ще е другаде.
3
5
 
17
 
! Отговори
брейй преди 1 година
И как обръщате разговора какво бил казал Кирчо, а не коментирате как по време на Бойко са дадени тези заеми на "кухи" и "наши" фирми и ще загубим от тях 300 млн.