Студът дойде: Най-икономично се оказва да се топлим с климатик

Подовото отопление също е с предимства - по-качествено и по-тихо
30 ное 2022 10:25, Петя Славова
152

Високи са цените при дървата за огрев, а в зимния период се оказва, че най-икономично би било, ако се топлим с климатик.

Според собственика на фирма за отопление, вентилация и климатизация Антон Георгиев, ситуацията с търсенето и предлагането на климатици е в пиков момент. По думите му, една от причините е по-ниският разход на енергия.

"Големият проблем е да изпълним желанията на клиентите. Гладът за монтажници и техници в нашия бранш е огромен. При този бум всички фирми изпитват големи затруднения", каза той в студиото на "България сутрин".

Той изрази мнение, че повечето хора се ориентират към по-добри марки и климатици с добър коефициент на трансформация на енергията. Около 1200-1500 лева струва един климатик, който ще ни предостави добра услуга. Около седмица пък трябва да изчакаме, за да дойдат и да ни го монтират.

Още по темата

"Най-изгодно е да ползваме термопомпа, която пак е вид климатик, но там инвестицията е по-скъпа и се прилага в новите строителства. Около 30 хил. лв. ще ни струва за апартамент от 100-150 квадрата. Инвестицията обаче се възвръща във времето", каза още Георгиев.

Гостът изтъкна и предимствата на подовото отопление - по-качествено, по-икономично и по-тихо. Според него температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса.

Веднъж сезонно е добре да се прави профилактика на климатика от фирмата, която го е поставила.

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност потвърди, че има изключително сериозно търсене на климатици, защото цената на отоплението с тях е най-ниска.

"Това е под влияние и на по-ниските цени за електроенергия. Нашите битови потребители са защитени и се радваме на преференциална цена. Какъвто и източник на отопление да изберем, ако нашето жилище е добре изолирано, разходите ни може да намалеят наполовина", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Няма друг начин, който да ни предлага същата цена за отопление, дори дървата и въглищата са по-скъпи от добър климатик. В следващите няколко години отоплението на климатици ще бъде най-евтино, убеден е Цанев.

Според него около 40% от гражданите не могат да си позволят подобрения на енергийната ефективност на своите домове и трябва да им бъде помогнато.

"Решението на енергийната бедност не са социалните помощи за отопление. Проблема го решаваме с подмяна на отоплителните системи с по-ефективни", посочи Цанев.

А цял квартал в Бургас смени печките на дърва с климатици. Зам.-кметът на града Весна Балтина каза за Bulgaria ON AIR, че основен източник на замърсяване е битовото отопление на твърдо гориво. На второ и трето място са транспортът и вторичното разпрашаване.

"Няма ограничение на домакинствата, стига те да са се отоплявали на твърдо гориво преди подмяна на уредите с нови такива. Изпълняваме два проекта, по единия сме подменили 642 отоплителни уреда с климатици - на 338 домакинства. Предстои да подменим 295 отоплителни устройства, ползващи пелети. В 101 домакинства ще бъдат изградени отоплителни инсталации", обясни Балтина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язе се топла с крушката на таваня ама помагъм и с дръве.
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С климатик може да стоплиш (долу горе) само малък апартамент. Къща на 2 етажа абсурд. Нямаш ли парно на твърдо гориво, или на нафта все едно нямаш нищо. На ток ще навъртиш хиляди левове на месец. Да не говорим че при нас редовно спират тока през зимата. Случвало се при авария и голям сняг по 3 дена да няма ток. Ако не са държавата и това че парното работи и без циркулационна помпа да сме умрели от студ.
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тия цени на тока си е баш изгодно да се топли човек с климатик,въпросът е до кога ще ни копрят нашите продажници с това евтино електричество?
116
0
 
11
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 1 година
Глупости под шипковия храст!Най-икономично е когато крадеш топло/ТЕЦ/ от съседите.....
115
2
 
11
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Това и е целта всички на ток и от догодина на свободният пазар да им опънат жартиерите. Съпруга на острието Надежда Йорданова от Да България не случайно го взеха на работа в поредният посредник да търговия с ток Токи Пауър.
114
0
 
6
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
С климатик е най-икономично, но най-здравословно е с централно парно...
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се коркайте за климатика като стане минусова температурата. Всяка температура на над -40 за климатика е топлина. За закона на Бойл - Мариот не сте ли учили. Тогава климатика ще харчи много, ще работи интензивно, но пак ще грее. Има и хиперинвертори, които се справят доста добре при -15 -20.
112
1
 
6
 
! Отговори
До134-жу преди 1 година
Като не можеш да се стоплиш,отикай къщата и си купи саниран панеляк,не може-Хем онуй до края,Хем душата в рая!
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста глупости има написани. Температурата през зимата в стаите трябва да е 19-20 градуса през деня и 18 градуса докато спим
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До онзи ден експерти обясняваха как зимата щяла да бъде мека...
109
0
 
9
 
! Отговори
жу преди 1 година
Живея в къща,всеки ден токът спира по 3- 4 пъти,много интересно как да се стоплим с климатиците?Ползваме ги лятно време за охлаждане,зимата печки на дърва!
108
0
 
5
 
! Отговори
монтажник преди 1 година
До АнонименКлиматикът също е термопомпа , не заблуждавайте хората с тия модерни думи!
107
1
 
1
 
! Отговори
А кубинците преди 1 година
няма да студуват, щото са приятели с Русия!
106
1
 
3
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименЗа точно този тип отношение споменах по-надолу, байо си знае неговото и не го интересува абсолютно нищо друго около него. Много сте такива байовци, спасението е само едно - да се кърти лев и по-далеч от вас, стотинкаджииски душички : )
105
6
 
7
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименС новите климатици, новите фреони, компресори - не е така, но Ганейшио по-скоро би си купил БМВ е46 пред това да даде 3-4хил лв за климатик.
104
8
 
4
 
! Отговори
Ursa-та от DoTa преди 1 година
Спрете си парното и тока, за да помогнете на Майка Земя. Спрете да вредите на Майка Природа! Вие сте виновни за всичко! Ледниците се разтопиха, заради вас.
103
5
 
8
 
! Отговори
БРРР, БРРР ОП! ГЯ-ГЯ преди 1 година
Голям студ! Пуснал съм климатика леко да загрева на 27 градува и седа по потник в нас и леко ми е ладно.
102
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако температурата падне под минус 5 градуса щи ви питам топли ли климатика или не. Термопомпа - да, ама климатик само ако температурите са около нулата.
101
4
 
17
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До Така е ..Т'ва са евтините тампони по 20лв комплекта - 5 децибела и няколко херца да намали вибрациите - пак е от полза, но зависи как резонира блока все пак. От 50лв нагоре са като шарнирни болтове вътре остта е или пружина или гумено окачване, но както и да е, народът го е казал - "Сиромах човек - жив дявол", а няма по-отвратително нещо да живееш до бедни хора - дали социално, дали ментално... битовите тарикатлъци край нямат...
100
2
 
2
 
! Отговори
до 121 преди 1 година
има и такива с прекъснат болт