Студът дойде: Най-икономично се оказва да се топлим с климатик

Подовото отопление също е с предимства - по-качествено и по-тихо
30 ное 2022 10:25, Петя Славова
152

Високи са цените при дървата за огрев, а в зимния период се оказва, че най-икономично би било, ако се топлим с климатик.

Според собственика на фирма за отопление, вентилация и климатизация Антон Георгиев, ситуацията с търсенето и предлагането на климатици е в пиков момент. По думите му, една от причините е по-ниският разход на енергия.

"Големият проблем е да изпълним желанията на клиентите. Гладът за монтажници и техници в нашия бранш е огромен. При този бум всички фирми изпитват големи затруднения", каза той в студиото на "България сутрин".

Той изрази мнение, че повечето хора се ориентират към по-добри марки и климатици с добър коефициент на трансформация на енергията. Около 1200-1500 лева струва един климатик, който ще ни предостави добра услуга. Около седмица пък трябва да изчакаме, за да дойдат и да ни го монтират.

Още по темата

"Най-изгодно е да ползваме термопомпа, която пак е вид климатик, но там инвестицията е по-скъпа и се прилага в новите строителства. Около 30 хил. лв. ще ни струва за апартамент от 100-150 квадрата. Инвестицията обаче се възвръща във времето", каза още Георгиев.

Гостът изтъкна и предимствата на подовото отопление - по-качествено, по-икономично и по-тихо. Според него температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса.

Веднъж сезонно е добре да се прави профилактика на климатика от фирмата, която го е поставила.

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност потвърди, че има изключително сериозно търсене на климатици, защото цената на отоплението с тях е най-ниска.

"Това е под влияние и на по-ниските цени за електроенергия. Нашите битови потребители са защитени и се радваме на преференциална цена. Какъвто и източник на отопление да изберем, ако нашето жилище е добре изолирано, разходите ни може да намалеят наполовина", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Няма друг начин, който да ни предлага същата цена за отопление, дори дървата и въглищата са по-скъпи от добър климатик. В следващите няколко години отоплението на климатици ще бъде най-евтино, убеден е Цанев.

Според него около 40% от гражданите не могат да си позволят подобрения на енергийната ефективност на своите домове и трябва да им бъде помогнато.

"Решението на енергийната бедност не са социалните помощи за отопление. Проблема го решаваме с подмяна на отоплителните системи с по-ефективни", посочи Цанев.

А цял квартал в Бургас смени печките на дърва с климатици. Зам.-кметът на града Весна Балтина каза за Bulgaria ON AIR, че основен източник на замърсяване е битовото отопление на твърдо гориво. На второ и трето място са транспортът и вторичното разпрашаване.

"Няма ограничение на домакинствата, стига те да са се отоплявали на твърдо гориво преди подмяна на уредите с нови такива. Изпълняваме два проекта, по единия сме подменили 642 отоплителни уреда с климатици - на 338 домакинства. Предстои да подменим 295 отоплителни устройства, ползващи пелети. В 101 домакинства ще бъдат изградени отоплителни инсталации", обясни Балтина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
15
 
6
 
! Отговори
Волгин преди 1 година
Най-икономично е да ме грее чеченски нагревател в украинско тресавище.Па вие си мръзнете,будали!.Слава на Русия!Слава на Рамзан!
98
2
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Hoqsan 112 За анти вибрационните тампони си прав. 50 лева за нещо , което не върши работа . Оста минава през цялата гумена част.
97
17
 
18
 
! Отговори
Бррр Брррр преди 1 година
Аз си закупих климатик, за да съм независим от газта на СССР. Направете го и вие!
96
8
 
14
 
! Отговори
Баятия преди 1 година
На 43 години съм, живея в жилище около 87 кв. Изцяло съм на радиатори, не ги поглеждам.Намамих една млада дама на около 28 г, като пони е , ври и кипи, а като пийне малко винце чак се плаша, а аз не се плаша лесно. Топлим се взаимно, даже си ходя бос без пантофи-те за залепени на едно място за да и почиват краката на дамата като си вдигне краката и ги обуе.
95
3
 
8
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
Американците и ес няма да позволят да ни е студено ! ххахахахахахахахаххахахахах
94
6
 
8
 
! Отговори
4д12 преди 1 година
До Анонимен1 лев киловата няма да стане, няма да има кой да плаща 1000лв сметка на месец при положение, че 1.5 милиона човека в БГ взимат заплата до 800лв/месец. Плашат неграмотните с тия глупости по тв.
93
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Спокойно. Държавата ще се погрижи. Няма дупка , която да не е запушена.Най големия рекетьор.Очаквайте подробности.
92
2
 
19
 
! Отговори
:) преди 1 година
В панелка съм...целият апартамент е с конструкция по всичките стени и тавани + 5см вата... на парно съм с нови радиатори в хола температурата в момента е 24.5, в спалнята 21.8..за парно плащам между 60 и 90 лева..предходната година, апартамента е 68кв.м..за мен най-добрата инвестиция е хубава изолация + дограма на жилището..
91
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, ще ме прощава тоя подавач на климатици, но най-икономично е да се топлиш с жена и е далеч по-здравословно при това!
90
3
 
20
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Само дето сега бедняците ще си/накупиха си евтини китайски климатици, дето на минус едва кретат, закачиха ги по перила на тераси, икономисаха по 40-50лв за антивибрационни тампони и в блоковете по нощите стана "оле-мале"... вибрации, шум, вибрации, а със средностатистическият тарикат-бедняк няма оправия - казваш му за проблема и той не може да осъзнае за какво му говориш. Казваш му - аз плащам, дай да ти оправим външното тяло... и не може да осъзнае какво му казваш
89
11
 
23
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
А тук пишещите руски тролей преди няколко месеца как заплашваха само,че видиш ли путин като ни спре газа зимата сме щели да изпукаме от студ:):):)Кълняха се,че България не може да просъществува без руски газ:):):)Ко стана?:):):)
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107, много ясно. Всички в руските тролферми са болняги, разследващите журналисти вече погнаха тези, които осигуряват Фейсбук спокойствието на путинистите. Скоро ще имаме и данните на лицата, които ежедневно сипват омраза върху нас (не забравяйте, че България е ЕС) в коментари по уебсайтовете. Скоро ще им видиме личицата, може би и адресите, а дано.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-евтино, топло и удобно си е на крадено парно. Ако нямате парно - на краден ток. На мен отоплението на четиристаен, ми ляга между 90-150 лева на месец, според зависи колко е студено навън. Държа 23-24 градуса. Иначе сметките бяха по 400-600 на месец... И така, с нула инвестиция за избиване се топля. Вие набухайте 30 000 лева и чакайте да се върнат...
86
0
 
9
 
! Отговори
Док преди 1 година
Още като студент установих, че най-икономично е с електрическо одеало. Кво му плащаш - 20-30 вата. На 15 стотинки нощна си буквално без пари.
85
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 101 Ами ако четеш малко повече и помислиш ще видиш че сравнението е с отоплението на електричество (климатик или ТП). До нас има такива фитнес маниаци като теб пролетта взеха мокри пелети 1 тир. Разтоварваха го няколко дена. Климатикът го включваш в контакта и той почва да те топли. Като теглиш чертата освен че инсталацията ти е по-скъпа, радиаторите заемат място и прочие виждаш че и режийните ти разходи са около 20% :)
84
5
 
8
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 година
Най-икономично е да сме в окопите на руската армия до затворниците на Пригожин и чеченците на Кадиров.Бащицата Путин ще ни прати въглища.В перьод! Ураааааа!
83
5
 
10
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 година
А в Русия на семейството на всеки мобилизиран дават без пари въглища или дърва!Да се самомобилизираме,другари и към Украйна!
82
5
 
4
 
! Отговори
продавач на Х преди 1 година
Най-икономично е да се топлите на Х.
81
7
 
17
 
! Отговори
Така става преди 1 година
Българинът в цар на икономиите. Майка на мизерията. Като остарее и изкука от мизерия хвърля спестеното през някой балкон на алоизмамниците.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един БългаринИ как пелетите са повече хамалогия от дърва или въглища. Би ли ми обяснил?