"Булгаргаз" предлага по-висока цена от обявената за декември

Цената на газа в зимните месеци показва ръст
1 дек 2022 12:12, Петя Славова
11
"Булгаргаз" предлага по-висока цена от обявената за декември
Снимка: БГНЕС

Нова корекция на цената на природния газ за декември. Тя ще е малко по-висока от обявеното преди дни. Това, което енергийният регулатор ще одобри този следобед, е 146 лева и 83 стотинки за мегаватчас, предаде Нова тв.

Предложението за корекция към по-висока стойност е направено тази сутрин от "Булгаргаз". От КЕВР обясниха повишението с резки промените на световните борси.

Още по темата

"В следобедните часове цената на природния газ за декември ще бъде обявена. Актуализираното предложение на "Булгаргаз" е 146,83 стотинки - с около лев повече от обявената. Допреди няколко дни се считаше, че цената ще бъде по-ниска от обявената, но в TTF цената на газа нараства.

Цената в зимните месеци показва ръст и той може да бъде овладян по единствения начин досега чрез ставка на количества от газохранилището в Чирен. Той е с цена, значително по-висока от тази, на която продават на "Булгаргаз" природен газ.

Причината е, че беше съхраняван в период, когато цената на борсите беше твърде висока. Има още една възможност да се повлияе в положителна посока на цената - ако се приеме на второ четене Законът за корпоративното подоходно облагане, купуване на по-малко количество природен газ от "Булгаргаз" и увеличаване на влиянието на азерския. Така може да се понижи цената на газа", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
9
 
! Отговори
М...да преди 1 година
Да не забравяме, че това се дължи на евтиият газ на Киро и Лена който беше нагнетен в гаохраилището в Чирен!
5
0
 
5
 
! Отговори
Какви надежди за преди 1 година
азерски газ храните, след като Газпром притежава Каспиан Ойл - най-голямата петролна компания в Азърбайджан? Кого лъжем с тези си действия? Парите пак отиват в Газпром.
4
0
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
И сега давам най-доброто предложение- вдигнете доходите на българите до ниво, в което да се хранят и греят да не е лукс и всичко ще се оправи. Но както знаем, бедна рая по-лесно се управлява:)
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни тракат зъбите тази зима. Все пак трябва да проявим солидарност с украинските партньори
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като купуваме ВПГ, а не по тръбата, така е. То пак руски де.
1
1
 
18
 
! Отговори
Ама уточнете се преди 1 година
Нали купуваме от независим Азърбайджан, който купува от Газпром как така нагоре?