Неизправност в шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения
1 дек 2022 13:31, Петя Славова
41
Неизправност в шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

В процеса на експлоатация на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор, съобщиха от атомната централа.

Не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. Блокът ще бъде спрян при достигане на ограниченията за експлоатация за отстраняване на пропуска.

От централата уточняват, че количеството на пропуска е предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения.

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Дейностите по отстраняване на пропуска няма да доведат до промяна в радиационната обстановка на територията на атомната централа.

На 30 октомври се наложи шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде изключен от енергийната система на страната заради технически проблем в охладителната система на генератора. Ден преди това приключи плановият годишен ремонт на блока.  Служебният министър на енергетиката Росен Христов посети централата и заяви, че проблемът е бил технически и не засяга радиационния фон над страната. На 5 ноември блокът отново бе включен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затворете всичко , да станем като в Киев , да сме съпричастни
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро пак имаше статии,че имало преговори за смяна на горивото.Или искат да ни гръмнат и унищожат,или да ни унищожат енергетиката.Трети вариант няма.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пак ли са си правили експерименти да сменят с американско гориво?!Експертите им казаха 1 милион пъти,че ще доведе до аварии!
26
1
 
11
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 29. Не знам вече не ви ли писна от тази дъвка, че сме купували скъп газ от Газпром. Руснаците продават газа по дългосрочен договор по цени на петрола и цени на борсата. Има си правила. Как да ти дадат газ на цената на този в Германия, като там има 60 млрд годишна консумация, тук - 2,5 млрд.
25
0
 
5
 
! Отговори
австро питек преди 1 година
кой изкара вера су, кой спаси хората от царевна кораба или как беше, европейските братя ли ?
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "уснаците единствено се смиляваха" - как се смиляваха? Като ни продаваха най-скъпия газ в целия ЕС? Това преди кризата в Украйна. Сега кой ни пази небето? Ако не се справят сами с плановите авари, (аварии след планов ремонт) да викнат разследващи от вънка. Не е срамно да се иска помощ. Енергийната система на БГ е хъб за целия балкански полуостров и повече. И в Австрия понякога им се налага да ползват български ток,
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж няма радиация, а оня ментално увредения денонощно бълва глупости. Това каква го разбираме?
22
3
 
8
 
! Отговори
Зелените мощности преди 1 година
ВЕИ са засегнати, защото ПАВЕЦ не работи пък без батерия ВЕИ не могат да балансират мрежата. АЕЦ и ВЕЦ Цанков Камък също произвеждат евтин и чист от въглеродни емисии ток. Въглищните централи работят на пълни обороти и не са засегнати "аварии". В съшото време ЕС раздава сертификатите за замърсяване и чрез глоби ускапява тока на въглищните централи. Сетете се за рева от Въглишните централи в България и апсурдната идея на Доган да обложи с данък всички ВЕИ източници за да им ускъпи тока.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става, когато сроковете на плановите годишни ремонти са съкратени.
20
1
 
20
 
! Отговори
Колко удобно преди 1 година
Авария - точно след планов ремонт. Случайност? Едновременно с двете аварирали турбини на ПАВЕЦ Чиара (пак след ремонт) и аварията в Цанков Камък. Това точно по времето в което се води война и Путин спира газта за Европа. Съмнително всичкото да е случайност.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо много неизправности в АЕЦ!, най евтината, най чистата и безопасна ел енергия!
18
1
 
8
 
! Отговори
Водопроводчик преди 1 година
Дано да не е като да смеси вода и масло колата - двигателя е за изхвърляне. Отиде ни реактора.
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво свършиха родните евроатлантически слуги за българската енергетика.Куневица затвори два работещи реактора на Козлодуй.Борисов бастиса Белене и ЮП.Харвардските измамници подписаха края на Мариците и ни натресоха три пъти по скъпия втечнен газ.Сега отново се дупят на американците и купуват тяхно ядрено гориво за пети и шести блок,в резултат на което и те скоро ще спрат работа.И така да обобщим резултатите от евроатлантическата ни солидарност.България от енергиен тигър стана енергийна мишка.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме слънцето да изгрее от север !
15
4
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
До N13 Случайно или не имаш ли представа, Че и едното и другото са ти комунистическо наследство. Всичко там е супер старо. Демокрацията какво ти даде свобода да живееш мизерно или да имигрираш.
14
3
 
24
 
! Отговори
М преди 1 година
Тези два ядрени блока ни останаха от времето когато имахме държавност, закони и бъдеще като народ. Всичко ни взеха и разрушиха. Българи огледайте се парченцата стъкло с което ни лъжат сега не са диаманти. Не винаги злото е там където е посочено че е .
13
3
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Не че ви пука продажни гризачи. Спирайте го вече този АЕЦ е да минаваме на еко живот. Всички значими енергийни проекти за България бяха провалени от вас. Сега решавате в парламента за бюлетините. Едно ви е в главата на всичките как да крадете повече!!!!Съсипахте държавата.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто тръгна войната и кажи речи всяка седмица четем са проблем в АЕЦ и за лек инцидент в Арсенал. Дали е случайно,а?
11
4
 
8
 
! Отговори
Ядрена зима преди 1 година
Вижте ся, нема са пуашите;))) "Козлодуй" бодро пърпоруи на болгарски брег! Е, от време на време дава фира, *** тъ са соц. машините, вървят, дорде съвсем не спрат. Ама са дурачни, та дори след време, гато работниците ша са цъкащи по телефоните демократични глезльовци, АЕЦ-а, па ша бачка на самотек! Я, вижте, електоцентралата ЗАЯЦ що бомби отнесе - едните я бомбят, другите я бомбят, крива им е нящу и па работи! С тел да я вържеш, ша работи! Това е Технология!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УжасенаДа се затвори АЕЦ КОЗЛОДУЙ, и без това е опасен и няма полза и нужда от АЕЦ.- Да затворим и Мариците, защото много цапат и да се греем само на слънце. Ще сме първата зелена икономика без въглеродни емисии.