Ядем все повече дефрострирано пилешко, а цената му скочи с 35%

Индустрията търси замразено месо заради по-привлекателната цена
2 дек 2022 09:10, Петя Славова
95

Постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара, а специалисти предупреждават, че ядем все повече дефрострирано пилешко месо.

Същевременно цената му се е покачила с около 35% за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона.

Още по темата

"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени. В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества. Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни  в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

 Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.

Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена. Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов. Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.

"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.

Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.

За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни. Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
ЗАМРАЗЕНОТО преди 1 година
пилешко месо, обикновено преди замразяването е тумблирано, т.е. инжектирано с някакъв коктейл и когато бутчето го сложиш в тенджерата течността излиза, а бутчето се смалява наполовина. С други думи, купувайки по-евтиното замразено, плашаме за вода на цената на пилешко месо.
56
3
 
3
 
! Отговори
Без ТКЗС.... преди 1 година
България е хранила цела Европа преди 0.09.44г.---след като разрушиха селата БКП---сега ще ядете каквото ви дадат евтино от ЕС!...АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА---ЯЖТЕ У РУСИЯ СИБИРСКИ КРАСТАВИЦИ..!
55
1
 
8
 
! Отговори
До до 42 преди 1 година
Баба ти и дядо ти може да са ринали дъното в текезесето (толкова знаеш и какво е ТКЗС, щом го считаш за дъно), но са яли истинска храна за разлика от теб и сегашните поколения. И не са и подозирали за чуждоземско, замразено преди n-брой години месо, което купуват щот по-евтино, у нас го "обогатяват", овкусяват и ни го продават пак сравнително евтино, нищо, че има инфлация. Иначе, ядем *** на чист български. Не знам дали е дефростРирано месото, дано ние имаме късмет да се дефрустрираме.
54
0
 
8
 
! Отговори
Пен преди 1 година
Дефро кво ? Баси простите ***....
53
0
 
23
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Дефростирано значи размразено. Авторите на такива статии просто ги мързи да се изразяват по български. Мислят, че така са по-интересни или по-учени от другите. Ефектът обаче е обратен. Излагат се.
52
0
 
9
 
! Отговори
дефростирано? преди 1 година
пълни неграмотници!!!!!Какво значи?какви са тези изрази?
51
0
 
12
 
! Отговори
Albi преди 1 година
От тази мярка без ДДС на хляба каква полза? Закуските скачат още. Може би защото имат други съставки-1 гр. извара и 1 гр. развалена шунка.
50
0
 
13
 
! Отговори
Juls преди 1 година
Казано на *** български език в статията се раглежда дефрострирането на преди това декапетирани, декомпозирани и фрострирани кретури от вид Галус доместикус предназначени за консумация.
49
0
 
18
 
! Отговори
Локи преди 1 година
В тази страна се говори български. На журналистите препоръчвам да го научат, а после да дефростват, че да не ги пустосват.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През лятото видях възрастна жена,която както тя каза,хвърля тревичка на кокошките.Казах и тя да си хапва от нея ,защото една такава шепа "тревичка "в билковия магазин струва пет лева.Живот ли бе да го опишеш.
47
3
 
5
 
! Отговори
Панайот Горския преди 1 година
Че какво като е замразявано и отмразявано няколко пъти,пак си е месо,и е скъпо защото вече не е като едно време всеки в двора или на терасата да си гледа по някоя кокошчица за яйца и месце.Едно време беше срамно да идеш от магазина да си вземеш месо,сирене,мляко или яйца,сега вече всичко е от там,естествено че ще се вдигне цената.
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на соца имаше кисело мляко. Беше в стъклени буркани, не в пластмаса, от закваска и с живи бактерии в него и което след 2-3 дни се разваляше ако не се изяде. Младите хора днес никога не са яли кисело мляко в живота си, много е вкусно и полезно. Доставяше се в магазините рано сутрин, преди да са отворили, оставяха палетите с буркани пред магазина. Представята ли си днес при демокрацията и мизерията да оставят стоката пред магазина преди да е отворил!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДефрострРирано е научен термин - дефростиране на фрустрирани пилета
44
1
 
7
 
! Отговори
до Перниканец преди 1 година
Казва се - цена му рейзна с 35%
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една цена е скочила за месеца, после имаме 2 години инфлация
42
0
 
11
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
дефрострирано пилешко, а цената му скочи с 35%...К'во е това "скочи" ? Казва се: цената му джъмпна с 35%...Ей, не се научихте, бе
41
6
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Запознат си явно. Баба и дядо са ринали дъното цял живот текезесари, които си мислели, че знаят какво слагат в колбасите. И ти покрай тях- с носталгия към соца и миеещ за Русия.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дефростирано, да не кажем чак размразено...
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 33;"Относно храната по СОЦ-а- качество = 0...В колбасите имаше дори човешко месо..." Ха-ха , сигурно там си намерил ампутирания си мозък ?
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е добре, така ще консумираме по-малко енергия и ще навредим на Путин и на Русия.