Ковачева: Да се опростят глобите за винетки на жителите на Пролеша

Амнистията е единственият вариант, според омбудсмана
2 дек 2022 09:35, Петя Славова
21
Ковачева: Да се опростят глобите за винетки на жителите на Пролеша
Снимка: БГНЕС

Единственият начин за опростяване на глобите, натрупани от липса на винетки от жители на Пролеша, е амнистия. Това заяви пред Нова тв омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея санкциите не могат да бъдат опростени по друг начин, защото, по думите ѝ, на опростяване подлежат само несъбираеми държавни вземания. "За мен само амнистия от Народното събрание – това е", смята тя. По процедура МС трябвало да се обърне към НС с искане за закон за амнистия, който е еднократен, само за конкретния случай.

Още по темата

Ковачева ще предложи в парламента уведомяването за натрупани глоби към тол агенцията да става в рамките на три дни. По думите ѝ това е основният проблем. "Аз правя предложение днес в Народното събрание по повод на сгрешените винетки уведомяването да бъде в рамките на три дни. Това е разумен срок", заяви омбудсманът.

Жители на село Пролеша край Божурище натрупаха неплатени глоби за винетки, които ги принудиха да протестират. Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков обясни, че ще се прави юридически анализ на ситуацията. В същото време потърпевшите растат лавинообразно. Оказва се, че с глоби за хиляди левове са се сдобили и жители на освободения от винетки град Божурище. Полина Игнатова и съпругът ѝ живеят в краен кварта на града. Тя разказа, че двамата са натрупали общо над 130 задължения към АПИ.

"Истината е, че на 27 февруари на заседанието на Министерския съвет е взето решение Пролеша да бъде част от освободените от винетка, но на следващия ден в Държавен вестник е обнародвано съвсем различно решение, където Пролеша липсва. В Народното събрание също е съобщено, че тези хора са освободени", подчерта омбудсманът на републиката. Тя нарече глобите "изключително несправедливи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е проблвма в проклетата винетка, проблема е, че не се получават известия за това нарушение. Естествено, че всеки би си купил винетка, ако е уведомен в разумен срок за нарушението си. Вие ще си плащата ли телефона ако ви кажат, че не дължите нищо и не ви идва сметка за плащане? Аз не мога да разбера целия хейт. Много е лесно кпгато е на чужд гръб!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо от Полеша са натискали да не плащат винетки до Божурище? Гледах на картата и не виждам основание. Ами да плащат за тарикатлъка си сега. Като 97лв. на година са им много скъпи. Аман от тарикати. На някои като им видях физиономиите са си за глоба без да са направили нияо нередно.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи на бабата децата и всичките й 4 внуци се качили всеки на собствен автомобил. И......нямат по 97лв. за винетка. До къде ходят с тези коли и за какво са им? И е крайно време магистралите на концесия и "путарини"! Камери навсякъде!!!! Работещи и заинтересовани служители на АПИ и общините да следят какво става по пътя. Чисто новия участък на Южната дъга на София е целият в масло. Като не можеш да поддържаш или не искаш автомобил с обществения транспорт. Точка!
16
0
 
3
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
До БАЙ-ДЪН----Ами да е гледала слушала и да е била заинтересована. Сега да плаща .От Горна Оряховица до В.Търново през Арбанаси няма и 10 км всеки ден стотици коли минават и си плащат винетките. Защо богопомазаните софиянци да не плащат?
15
1
 
1
 
! Отговори
БАЙ-ДЪН преди 1 година
Тая държава е ужас.Една жена по БТВ каза че е натрупала близо 100000 лв от глоби за винетка на това място.Най-вероятно ще трябва да си продаде и двата бъбрека за да се изплати на толаджиите
14
3
 
1
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 1 година
До Иван Само да те светна, че Бояна, Драгалевци и т.н. не са села до София, а квартали!!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само ще си платят за тарикатлъка, но и с лихвите. Какво ти пречи да си платиш годишна винетка за 97 лв. Щом имаш хиляди левове за кола и подръжка това не ти е проблем, проблема е в ината и простотията.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да правят като чингойняците,те си лепят тиксо на номера,така на камерите излиза друг номер и не си купуват винетки.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е сериозно! Божурище и Пролеша не са към Столична община, а София окръг. няма никава логика, само заради обещание, дадено от някой....
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да плащат, бе! Скръндзи!
9
2
 
2
 
! Отговори
Баце от Банкя преди 1 година
Абе я ше платим глабите нали ви обещах само да ида до чекмеджето.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специално за винетката трябва да не може да се налага едно и също наказание за липса на винетка повече от един път в месеца. Примерно глоба без винетка 300 лева, ако искаш карай без винетка цял месец за 300 лева или 97 за година като си купиш. Ако следващия месец пак те хванат без винетка , може и 20 пъти да те снимат пак още 300 лева.
7
3
 
0
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Госпожа Ковачева не е чувала за защита на Човешките права от изтезания, гонения, "Електронен Концлагер"!
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хората от селата работят в софия и далеч от престижните професии , от Волуяк София до Костинброд няма и километър
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеят в къщи за 200 000 евро да си плащат винетките.
4
5
 
6
 
! Отговори
А ся де преди 1 година
Е бива ли така. На единия ден Бойко им обещава да са без винетки, а от другия ден започват да ги глобяват
3
1
 
18
 
! Отговори
КОЙ МИ С.А В ГАЩИТЕ? преди 1 година
ТОЛКО ЛИ НЕ МОГАТ ДА СИ ЗАКУПЯТ ГОДИШНА ВИНЕТКА? ИМАТ ПО 3 КОЛИ, ТЪРКАТ АСФАЛТ И НЕЩАТ ДА ПЛАЩАТ!
2
3
 
17
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Тези тарикати що се правят,че не са видяли знака за винетки.Аман от професори,та била и омбудсман.Опрощаването на глоби ще бъде прецедент.И аз искам да не плащам но съм съвестен гражданин и си купувам винетка.....
1
2
 
20
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Голям проблем е че родната полиция не уведомява хората, когато имат глоби, не може 100 пъти да направиш едно и също нарушение и да не те уведомят. От друга страна не одобрявам това всички села около София да са без винетка! Дори Бояна, Драгалевци, Княжево, Горна баня трябва да имат такива! По бедни ли са, по привилегировани ли са? Аз съм от София и винаги съм плащал винетки на колите си! Ако нямаш 100лв на година, за да излезеш извън града (селото), къде си тръгнал да караш кола!