Варна е един от петте най-подценявани градове на Балканите

Списъкът е на списание Forbes
5 дек 2022 22:30, Нели Христова
118
Варна е един от петте най-подценявани градове на Балканите
Снимка: БГНЕС

Морската столица на България Варна влезе в списък на списание "Форбс" за "Петте най-подценявани градове за посещение на Балканите". В списъка, публикуван на сайта на списанието, са включени и градове в Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Република Северна Македония.

„Въпреки че често е засенчвана от столицата София, Варна разполага с един особено привлекателен за туристите елемент – бреговата ивица. В слънчев ден, дългият плаж с бял пясък е перфектното място за плуване и слънчеви бани, докато близкият Археологически музей на Варна е дом на римски бани, антични бижута и едно от най-старите в света златни съкровища“, пише в статията.

В албанския град Берат туристите могат да се насладят на архитектурното разнообразие, река Осум, както и на главната атракция – замъка Берат.

"Форбс" посочват също Добой, град в босненската Република Сръбска, като един от подценяваните от туристите градове в Босна и Херцеговина. Там може да се види крепостта Добой, която „е изградена през тринадесети век по времето на Кралство Босна, въпреки че вековете на конфликти водят до нейното разрушаване, а след това и реставрация, осъществявана близо 20 пъти през годините“.

В Сърбия туристите могат да обърнат внимание на близкия до границата с България град Ниш, който впечатлява с историята си, започваща още от римско време, препоръчва списанието.

В Република Северна Македония град Охрид е посочен като една от най-подценяваните туристически дестинации на Балканите. Охрид приютява множество елементи от списъка на ЮНЕСКО като византийските църкви и Охридското езеро, в което живеят различни видове риби и водни растения, посочва "Форбс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Слепок При вас, у шопско, всичко е нацвъкано от комунизъм и гълъби.
72
14
 
4
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
Варна е гола-вода и кал в ушите. Всичко там е нацвъкано с курешки от гларуси и чайки. Не, благодаря!
71
7
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 1 година
Ами не мен не ми харесва. Аз съ живял и в други държави до морето и до океана и никъде не ми харесва. Само в планината ми е добре. Около 1000 метра надморска височина се чувствам най добре.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87. На варненци зимата им е любима. Зимното море е най-красиво, пълно с лебеди и прибрани лодки по брега. Красиви резки залези. Ами прибоят зиме? Само за снимка. Вятърът не пречи на местните - закърмени са с него. И туристите ги няма - светлина и спокойствие - като в Рая, само че по-студено...--------------------------------------------Браво за поста, само да допълня и алчните собственици на заведения си прибират шезлонги и чадъри и виждаш колко обширни са всъщност градските плажове
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87. На варненци зимата им е любима. Зимното море е най-красиво, пълно с лебеди и прибрани лодки по брега. Красиви резки залези. Ами прибоят зиме? Само за снимка. Вятърът не пречи на местните - закърмени са с него. И туристите ги няма - светлина и спокойствие - като в Рая, само че по-студено...
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родният ми, любим град - прекрасни природни дадености, но алчни мафиоти и *** се опитват да разрушат красотата, историята, инфраструктурата му и за съжаление успяват. Презасели се, презастрои се, на места строителството е просто абсурдно.Голям автомобилен трафик, а освен такси за синя, зелена и не знам каква си зона, общинарите не правят нищо по въпроса. Добре че имаме Морската градина и околностите, че да подишаме малко чист въздух.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искав всимки навлеци да се изнесат от Варна, затова се радвам, че я плюят. Да взривят новите строежи и хотели, които са пълна еклектика и да си заживеем мирно и кротко само с богатите туристи от казината.
66
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кое му е хубавото на Варна? Може лятото да е ОК да живееш там 1-2 месеца. Но за постоянно не ми харесва. Зимата особено е гадно по морето с тия ветрове. И изобщо голям град ли е не ми го хвали. Шум, мръстотия, скъпотия, престъпност......Навремето с голям кеф се изнесох от София. Установих се на село, в планината в Габровския балкан. Закътано място. В нашите планини има един особен уют и спокойствие. Не бих го заменил за нищо друго.
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото кофти на Варна е бясното строителство заради руснаци, немци и шопи. При това строене без акъл и обща визия. Всичко друго е шест.
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според биозаконите най-*** като качество и състав е водата, където водораслите са малко и има нефтопреработка, т. е. на южното Черноморие. А теченията покрай българскотоо крайбрежие, вкл. мръсните, се движат - познайте! - от север на юг. Ами то е ясно къде е по-мръсно морето. Важното е хейтът да върви. Кисело е гроздето, т.е. Варна
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен В София шофирането е рай и най-силните шофьори са там, щото са яко дрогирани и карат ли, карат.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха Цяло лято не можеш да се разминеш от шопска реч. Първи са на всички фестивали и безплатни гощувки.
61
5
 
3
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Тоя па къде срещна софиянец във Варна!?
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един странен феномен. Варненци обичат бургазлии, но повечето бургазлии не обичат Варна. Варненци обожават Балчик и Каварна, трудно ще ги закарате на Слънчака. Само с бой и с безплатни нощувки.
59
7
 
3
 
! Отговори
Ж преди 1 година
То пък един град, мечта за добричлии и бургазлии. Ако не бяха служебните задължения не бих стъпил. Преди десетилетия беше. Бургас в момета е десетки пъти по-добър и уреден.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък искам само руснаци и софиянци да се махнат от Варна. Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Бургас, Сливен и т.н. - добре дошли!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно ще намерите мръсен ввздух във Варна, дори когато бачкаха яко девненските заводи. Вятърът откарва всичко за минути.
56
1
 
12
 
! Отговори
Мноо тъпо преди 1 година
Никой от коментиращите не е варненец. Водата става кафява от *** водорасли, които пречистват и филтрират водата. Водораслите са полезни, както и морската вода. Варна има минерални извори, лечебна кал и древна история. Морската градина е най-големият крайморски парк на Балканите, хабитат е на редки дървесни и паркови видове. Най-старото злато в света е оттук. Тук е свършил последният кръстоносен поход. Има феномен Побити камъни. Първият футболен шампион на БГ е отбор "Владислав" ВН в 1925 г.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, от години се моля града да се изчисти от всякаква прииждаща па плач, с което да умре и бетонния бизнес.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асеновград трябва да е столицата на България. Хем е Родопите, хем е близо до Тракийската низина. В центъра е, но далече от шопи, македонци и нам какви. Не е областен град, което го е опазило от административни тъпни. Богата история. Красоти! Река и сармички. Хубави капанчета. Музей на рока. Много църкви. Свестни поизводства. Идеално място за ходене пеш, с коли, с рикши, с тортинетки, с влак, с велосипеди, с мотоциклети, кой с квот си иска. Няма място за аерогара, но наблизо е Пловдив. Кеф!