При войната в Украйна: Как се интегрират бежанците у нас?

Има интеграционна политика, но не е подредена, обясни специалист
7 дек 2022 10:08, Петя Славова
54

Расте броят на бежанците у нас, а какви са проблемите при тяхната интеграция коментира председателят на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин.

Според него, толерантността в българското общество идва от дедите ни и ние като народ я носим в себе си. "Българското общество е изградено от системата на толерантността. Интеграцията е въпрос на време, на изпълнение на нормативни документи", каза Емин в студиото на "България сутрин".

В рамките на проекта "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" (2014-2020), са направени и няколко видеоклипа.

Гостът обясни, че Асоциацията на българските градове и региони е организация с идеална цел, чиято дейност е насочена към развитие на местното самоуправление и е за устойчиво развитие в България, в рамките на европейската ценност.

Още по темата

"Нашите местни власти, неправителствените организации, държавните, координирайки усилията си, могат да изпълнят европейските директиви. Имайки правилата в България и прилагайки нормативните документи, можем да осъществим интеграционна политика и на българска територия. Финансирането на проекта към Министерството на вътрешните работи, заедно с Европейския институт, реализира няколко събития. Събрахме в 6 области всички местни власти и представители и им обяснихме как са интеграционните процеси и базата, която трябва да се изпълнява", поясни Ергин Емин.

Дискусиите са проведени в областите Ловеч, Перник, Русе, Шумен, Бургас, Пловдив. Там проблемите са едни и същи, коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Интеграцията е наложителна. Необходимо е бежанците, получили закрила, да дойдат наистина в България, а не само да използват българската територия за междинно преминаване. Предвид голямата демографска криза в България, местните власти се нуждаят от свежи ресурси. Неналичието на такъв предполага ние да използваме интеграционната политика и да приемем бежанци. От знанието започва началото на интеграцията. Всичко това обсъдихме с местните власти в 6-те региона", коментира той.

С бежанския поток на украинците през последната година интеграционната политика работи, но не е подредена, изтъкна Емин, затова от Асоцияцията са подготвили два сборника.

"Раздадени са на всички общини в България. В големите градове, като София и Пловдив, има интеграционни центрове. Насочени са и към местното управление, и към самите бежанци. Информационните кампании трябва да са навсякъде, информираността трябва да минава както през неправителствените организации, така и през местните власти", обобщи председателят на Асоциацията на българските градове и региони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търся да приюта самотна 18-25 годишна украинка. Може и две да са ))
27
2
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
До Анонимен 32. Веднъж бях дал доста пари. Втори път купих за тях хранителни продукти. Благодаря за въпроса и бъдете жив и здрав.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ 31 Ти самият, виден антифашист с десни убеждения, колко приюти у дома?
25
7
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Българите са склонни на гостоприемство с бежанците от Украйна,но хората с леви убеждения,фашисти като,,Възраждане,, и някои други маргинални елементи тормозят украинците. Ако и те са подгонени от война,как биха искали да се отнасят с тях и семействата им?
24
11
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
"ИНТЕГРАЦИЯ" С КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ---НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА.... ВСЕКИ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ИЛИ УКРАИНЕЦ ГО ЗНАЕ И РАЗБИРА!!!!.....ЗАТОВА Е ТАЗИ ВОЙНА В УКРАЙНА ---ЗА ТОТАЛНО ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ , ТЕРОРИЗЪМ , ШОВИНИЗЪМ И АБСОЛЮТЕН ТАПИЗЪМ....БОГ ДА Е С ТЯХ И НАС!!!!
23
0
 
18
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Перфектно. Лапат ол инклузив. 1 година лежат тия, защито с деца. Да се интегрират с работа или да си ходят. Само джуките и миглите не разбрах дали поемат. Сигурно към5*хотели има салони и там ги ремонтират.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф Ергин Емине , взимай ги по Родопите да копат картофите и да нижат тютюн , а не да ги Хрантутиме Луксозно в 5зв хотели ! Асоциации,фондове,проекти за укрите ,а за Българите - НИЩО !
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха - Е, не може да не ти е ясно, че с Германия в това отношение няма как да се сравняваме. Тук 4000 евро вземат само нЕкои доХтури. Не знам в кой град живееш, но явно не е столицата или някой от големите. Такива са заплатите на лекарите, за съжаление, и това също е държавна политика. Така че всеки сам решава по специалност ли ще работи или нещо друго, но по-платено. Но е нормално това, което е направила жената, тя оцелява, не е в положение да избира. Като се установи, вече е друго.
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, много добре се интегрират... в 5 знездни хотели на ол инклузив. А за бабите и дядовците по 70 лв за Коледа.
19
3
 
4
 
! Отговори
kazakrav преди 1 година
Абе то и няма голям смисъл тук да се интегрират повечето. Те самите не искат точно в България. ПО близки са със словаци, поляци и чехи и там са отишли милиони вече, от много години. А и там ги възприемат като свои донякъде.Отделно колко са в Германия и по на запад.Е, има и някои украински граждани които по разни причини имат афинитет към българското, но не са чак толкова много.Една част от тях може и да е хубаво да останат тук.
18
0
 
21
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Всяка година до сега на хората в неравностойно положение и ниски доходи БЧК осигуряваше безплатно по 25 кг. хранителни стоки, като помощ. Е не е много, но все е помощ. Мисля, че тази година няма да има такава помощ. И всеки се сеща защо. Он инклузив за интегрираните се!!!!
17
0
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
За да се интегрират ,трябва и държавна политика.Лятото в Свети Влас се запознах с украинка,която миеше чиниите в ресторанта.Жената се оказа лекарка вирусолог-бактериолог,търсена тука специалност с 22 годишен стаж.Опитах да и намеря работа в нашия град.Предложиха 710 лв за асистент,ами отказа,За чиниите взимаше 1100 плюс храна.Замина за Германия за 4000 евро.
16
1
 
23
 
! Отговори
Ох преди 1 година
За да се интегрират, първо трябва да спрем да им плащаме за да лежат.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укритата не можеш да ги интегрираш, те са като северномакедонците - лалат си тяхното до припадък и наглеят...
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера бях свидетел на безкрайната наглост на три украинки пред кабинета на личния лекар. Те пристигат и край, няма ред за тях, директно влизат и десет човека сме длъжни да козируваме. Лекаря се опитва да обясни, че си има ред но няма кой да чуе
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тия хотели дето ги посрещнахме с 4 звезди- никога няма да подхванат работа! Хем пари потрошихме, хем за смях станахме... Тия хора не щат да работят и войната е само предлог да видят дали няма да изкярят нещо, а и войната не е навсякъде и не всички май се нуждаят от закрила.
12
6
 
16
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
Я....ходете ДА се интегрирате с руските *** бе....айде Мъната от БЪЛГАРИЯ!
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ами правилно, да бе! Вздеми си продухай главата! БГ правителството ОФИЦИАЛНО каза, че парите за любимите ти укро-престъпници идват от икономии в бюджета! Същите тези икономии могат да се използват за болници, училища и други общественозначими неща! Не за престъпници дошли тук да се разплуват от мързел! СРАМ!
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16, въобще. не ме интересува Германия и Канада! Искат да ми вдигат данъците ТУК, а паралелно с това плащаме безплатния курорт на псевдо-бежанци! Повечко за това ми пука! Дали вдяна сега?
9
0
 
36
 
! Отговори
Един географски преди 1 година
въпрос: Къде се намира общата граница на България и укроландия? И до кога няма да наричаме нещата с истинските им имена?