При войната в Украйна: Как се интегрират бежанците у нас?

Има интеграционна политика, но не е подредена, обясни специалист
7 дек 2022 10:08, Петя Славова
54

Расте броят на бежанците у нас, а какви са проблемите при тяхната интеграция коментира председателят на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин.

Според него, толерантността в българското общество идва от дедите ни и ние като народ я носим в себе си. "Българското общество е изградено от системата на толерантността. Интеграцията е въпрос на време, на изпълнение на нормативни документи", каза Емин в студиото на "България сутрин".

В рамките на проекта "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" (2014-2020), са направени и няколко видеоклипа.

Гостът обясни, че Асоциацията на българските градове и региони е организация с идеална цел, чиято дейност е насочена към развитие на местното самоуправление и е за устойчиво развитие в България, в рамките на европейската ценност.

Още по темата

"Нашите местни власти, неправителствените организации, държавните, координирайки усилията си, могат да изпълнят европейските директиви. Имайки правилата в България и прилагайки нормативните документи, можем да осъществим интеграционна политика и на българска територия. Финансирането на проекта към Министерството на вътрешните работи, заедно с Европейския институт, реализира няколко събития. Събрахме в 6 области всички местни власти и представители и им обяснихме как са интеграционните процеси и базата, която трябва да се изпълнява", поясни Ергин Емин.

Дискусиите са проведени в областите Ловеч, Перник, Русе, Шумен, Бургас, Пловдив. Там проблемите са едни и същи, коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Интеграцията е наложителна. Необходимо е бежанците, получили закрила, да дойдат наистина в България, а не само да използват българската територия за междинно преминаване. Предвид голямата демографска криза в България, местните власти се нуждаят от свежи ресурси. Неналичието на такъв предполага ние да използваме интеграционната политика и да приемем бежанци. От знанието започва началото на интеграцията. Всичко това обсъдихме с местните власти в 6-те региона", коментира той.

С бежанския поток на украинците през последната година интеграционната политика работи, но не е подредена, изтъкна Емин, затова от Асоцияцията са подготвили два сборника.

"Раздадени са на всички общини в България. В големите градове, като София и Пловдив, има интеграционни центрове. Насочени са и към местното управление, и към самите бежанци. Информационните кампании трябва да са навсякъде, информираността трябва да минава както през неправителствените организации, така и през местните власти", обобщи председателят на Асоциацията на българските градове и региони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
26
 
! Отговори
... преди 1 година
Интеграционна политика: децата на училище/градина. Родителите на работа и да си плащат квартира. Помощ 1 месец. После като всички останали си поемат отговорност за същестрвуването. Пенсионерите им също. Помощ само за болните. На който не му изнася, обратно за собствена сметка.
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами,хич не искат да се интегрират,а да живеят безплатно на хотел на първа линия на морето.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По нагло интегриране здраве му кажи в Спа хотели на, държавата издръжка то нашите джунгали по скромни
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме вила близо до София, а в офиса имахме няколко украинци, работещи дистанционно. Моментално в началото на войната избягаха и се релокираха тук. По някаква тотална случайност до нас се продаваше къща и хората я купиха. Знаете как изглежда къщата на село на масовия българин- развалина. Е в тази се вижда, че не живеят масови българи.
4
10
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Във всички случаи процентното отношение на украинци с нормална отлично платена работа в западна компания спрямо аутсайдерите е в пъти по-добре изглеждащо от нормален българин, работещ за отлични пари, спрямо функционално неграмотния масов българин.
3
3
 
19
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
И колко точно са работещите в западни компании украинци? Айде сметни ги в процентно отношение спрямо тези, които чакат на помощи. Че и криминален контингент ни вкараха.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сами търсят начин да се интегрират и успяват, ако са решили да останат тук по-дълго време. Мнозина от тях вече започнаха работа и не чакат някой да ги подканя. Затова се чудя на тези, които негодуват срещу украинците, но години наред търпяха да харчим ежегодно по няколко милиарда, за да се опитваме да интегрираме неинтегрируемото, което не ще да се интегрира, но настоява за помощи и, ако може, пожизнено да не работи.
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В общия случай работещите за западни компании с офиси у нас са в отлично настроените. Пълнят нашата хазна, защото вече са с нашенски трудови договори, получават нормални европейски заплати, карат си новите коли, а *** умира от яд. Споко, ***, няма да ти вземат работата в склада- това са квалифицирани хора.