Граничари държали мигранти в мизерна барака без храна и вода?

Прекарахме там три дни, твърди един нелегален
8 дек 2022 20:54, Нели Христова
152
Граничари държали мигранти в мизерна барака без храна и вода?
Снимка: Свободна Европа

Български граничари държали мигранти в тухлена барака, използвана за арест. Това показва втората част от съвместното разследване на осем медии за ситуацията по границата, което бе публикувано от радио "Свободна Европа".

Още по темата

Първата част на разследването показа видео как български граничари стрелят по сирийски мигрант близо до българо-турската граница.

Разследването е съвместно на медии от различи държави. Сред тях са Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио "Свободна Европа".

Второто видео показва тухлената барака, която се намира в двора на граничното районно управление в гр. Средец. На кадрите се вижда как вътре влиза и излиза граничен полицай, а условията са мизерни. Бежанците, с които екипът на разследването се вижда, наричат помещението "клетка" или "хамбар".

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва той.

"Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха", разказва мигрантът Кенан от Сирия.

Екипът посещава четири пъти мястото на т.нар арест и винаги то е пълно с хора. В три от посещенията в двора на полицейското управление те виждат автомобили на европейската агенция за Гранична и брегова охрана Фронтекс, които са паркирани точно пред бараката, пълна с хора.

От агенцията са потвърдили, че имат командировани служители в района на Средец, които участват в наблюдението на границата, но не и в процедурите по връщане и убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
9
 
! Отговори
ss преди 1 година
Как може тез граничари с тез високи заплати да не взимат храна и вода от собствения си джоб !
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаах, докато видинската окръжна прокурорка съд и полиция, задържат хора с изтекла от 6 месеца заповед за задържане, докато не изискват доказателства в законовия срок от търсената страна, ще чакаме пред вратите на Шенген още дълго. Некомпетентна и нагла, дори открито казала, че не е прочела къде пише, че заповедтта е изтекла?! Заради такива като нея, България плаща милиони обезщетения в Съда по правата на човека.
98
0
 
18
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 1 година
Бърже да се изнамерят кои са тия граничари и да се наградят!
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са да се сърдят бежанците! Я бързо по хотелитте на морето да ги карат и да видим дали ще се оплакват. Ей, тая Меркелица, направи белята и си обра чукалата поживо-поздраво да си харчи пенсийката. Дали я пазят от поканените от нея гости?
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на момчетата!
95
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не командироват Австрийски и Нидерландски митничари да дойдат и да ги посрещат с хляб и сол . Тези хора са нарушители на границата в Турция няма война или някакво бедствие за да ги приемаме ...
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 95 ...и това закакво, какво има да се въртим като през комунизма, те не искат да останат в нашата клоака. ти без пари ще седиш да пазиш,а копелетата по власта ще ти копуват гласа и крадат,а аз ще плащам с моите данъци пенсиите и твоята социална помощ ????? неможе ли да си стегнем даржавата, гласувай разумно и мисли !!!!
93
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех журнала ,,умни,, елате да дадете едно дежурство по оградата ,после си ги прибере в хола ,,беззащитните,, мигранти
92
0
 
12
 
! Отговори
Petko преди 1 година
Тези все едно в авганистан са спали само в хилтан, нали чакат по 2 месеца в шубрака за д аги преведат през границата и още 3 за да минат в сърбия, 2 дена не спали на открито и се оплакват, пак добре,че сме в европейският, ако беше Костя на власт щяха да ни смятат за помийна яма и заобикалят на далече, така,че гласувайте хора!!!!
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не желаят да минат през ГКПП не им е чиста работата. Този закачуления си прилича на терорист,а другия на артист. Говореше заучени фрази, явно репетирани.
90
0
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 година
До Анонимен 86 Но не отчитат факта, че тези "бежанци" не желаят да остават на територията на страни, като България. Те искат да отидат държави, чиято социална система ще им осигурява доходи без те да правят нищо.
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. България е бедна и няма хотели на границата за влезлите нелегално мигранти. България няма къде да настани българските бездомници, а камо ли някакви хиляди чужди хора прииждащи от Турция. Журналистите от Скайнюз да си ги водят у дома.
88
0
 
11
 
! Отговори
Дружни хора преди 1 година
Нека всички дружно да отидем на запад на безплатна ясла. Мечтата на всеки човек
87
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен коридор и всички бежанци да бъдат изпратени за Австрия, и Холандия. Да знаем защо сме наказани. Бойкот на двете държави. Бий, за да те уважават.
86
3
 
6
 
! Отговори
Евангелиста преди 1 година
Ттябвало е и по една *** да им ударят...2-3 пъти...
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-разумното решение би било всеки един българин да отиде и да пази границата за 2 седмици в годината. Тогава няма да има възможност нито един бежанец да премине
84
0
 
0
 
! Отговори
Ксенофоб преди 1 година
Нека,нека,правилно е направил човека.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано хубаво да се разчуе. Утре да се замислят дали ще минават през нашата граница
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Граничари пазете границата на България. Знаем, че правите каквото може при тези нечовешки условия за работа. Бог да ви пази. Българите са с вас.
81
0
 
11
 
! Отговори
Европа изтрещя преди 1 година
Горките #мигранти#. Да им осигурят петзвезден хотел за задържане, може ли така да ги третират лошо?