За и против повишението на минималната заплата

Коментар на Пламен Димитров и Васил Велев
9 дек 2022 12:15, Росен Стойчев
32
За и против повишението на минималната заплата
Снимка: БГНЕС

"Законопроектът за повишаване на минималната заплата е вреден за страната и хората, това е и саботаж по пътя ни към еврозоната.

Още по темата
България не е София и икономиката не е добивната индустрия. Всички работодателски организации са категорично против. Грешен е механизмът за определянето ѝ, синдикатите изманипулираха обществото и политиците, че това го изисква директивата". Това коментира Васил Велев от АИКБ пред Нова Нюз.

Той обясни и какво пише в самата директива. "50% от брутната средна работна заплата е един от индикаторите, който дори не е посочен на първо място. На него е 60% от медианната заплата, което е по-добро решение за България. Това ще доведе до това в редица сектори като хотелиерство и селско стопанство ще се изравнят към най-ниско квалифицирания. Има грешки и в сметките - на законодателите и на синдикатите. Изчислената минимална заплата не прави 850, а 830 лева", посочи той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна припомни, че КНСБ настоява за минимална заплата от 850 лева на базата на предполагаемия среден доход през първите 6 месеца на 2023 г. "Не съм сигурен, че целият български бизнес има проблем с ръста на МРЗ. Добивният бизнес изобщо няма проблем с нея, че дори да е и по-голяма. БСК пък подписа отраслов трудов договор за 944 лева минимална заплата. Няма профинфлационен фактор, причинен от заплатите", обясни той.

Димитров посочи, че в директивата се казва, че МРЗ трябва да е 50% от средната и 60% от медианната работна заплата. "Диференциацията между най-ниската и най-високата работна заплата е 8,5 пъти - най-високата в ЕС. Заради това медианната работна заплата не върши работа. В някои компании има корпоративно поведение, близко до картели и там трябва да се обърне внимание защо работодатели плащат определени заплати. Възнагражденията няма да се изравнят навсякъде заради ръста на МРЗ, просто някои работодатели плащат малко", подчерта Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора са на минималната заплата, повечето наистина, други наужким, така че размера на минималната заплата е много важен. Разбира се лъжат ни за директивата на ЕК. Според нея МРЗ трябва да е не по-малка, а не равна, на 50% от средната и не по-малка от 60% от медианната заплата. При 850 лева МРЗ за 2023 година, средната ще е около 2200 лева, а медианната около 1540 лева. 850 лева ще са 38,6% от средната и 55,2% от медианната заплата.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито "за", нито "против" - това е чист популизъм. Работещият не го вълнува МРЗ, а тази, която влиза в неговия джоб. Тя от МРЗ не зависи. МРЗ определя някои социалниплащания,а те икономика не правят. Освен това не е задължително и те да се обвързват с нея, точно. Просто темата за МРЗ е безсмислена. Има много по-наболели въпроси у нас, които не търпят отлагане, но по д логите от НС вместо да ги решават се занимават с про с тотии - ИК, помощи на чужда държава, покупки на хвърчила.
25
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
КРИБ и Тоя плазмодий представляващ алибеговците миналата година натиснаха ПП като ги заплашиха че излизат на протест ако се вдигне МРЗ на 760лв. Обаче в момента няма кого да зачлашат - на служебното правителство не му пука, а всички партии ще подкрепят 850лв за да не излязат лоши Хахаха! Алебегов искаш не искаш ще плащаш 850лв!
24
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
аз викам да постъпим по Соломоново-Сталински:..Да спрат да плащат заплати и така нема да има никакъв спор..Щот знаете:-"Има заплата,има проблем..Нема заплата,нема проблееем"..
23
1
 
5
 
! Отговори
и те така преди 1 година
е що сега разваляте настроението на нинова ? тя толко се гордее с това увеличение хвалейки се че е благодарение на нея . но между хвалбите удобно пропусна да разясни че това увеличение не е точно увеличени а реално увеличение на данъци , а и че не е точно 50% . но бабите по селата не го разбират това и ше я хвалят .
22
2
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Висока заплата ...да, но...ръстът и трябва да е съобразен с ръста на производството!Ако не е, инфлационния индекс ще я постави там, където и е мястото, след време!Няма как да се излъже системата, доказано е във времето!
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 Стига сте дрънкали за покупатна способност ако заплатите са по високи щелу да пазаруват поврче и т.н.Познаеам много хора които взимат много добри заплати включително и аз, но ходим да пазаруваме в Одрин, Истанбул - Турция, Гърция, Сърбия, на екскурзии обикаляме извън България и парите си ги харчим в другите държави, а не в България. Цените трябва да се намалят в България, а не толкова да се увеличават заплатите.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олиото поевтиня. От 6 лв стана около 4лв. Е, повече към 5 де, ама пак е поевтиняло, нали, пък има и на примоция за малко под 4. Преди да му се вдигне цената беше около 3 лв. Ама сега да не искаш да падне толкова? То има разходи за склад да ти го съхраняваме докато не искаше да го купуваш на 6 лв, то енергия, то приказки му четохме вечер, а сега да падне на 3 лв? Ее, много искаш. Ще си го купуваш на промоция в кауфланд. Няма да ти го намалим повече. Нали ти увеличиха заплатата, кво се оплакваш?
19
5
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
на тази скъпотия всичко поскъпна с 50-100% значи и минималната заплата трябва да стане поне 1600-1700лв няма да ви казвам колко зле ще стане като въведат еврото ,а заплата е 800-900лв
18
9
 
0
 
! Отговори
преди 1 година
Лелe колега тия 8к лв ако не беше казал че е заплата щях да си мисля че си на социал бе! Чичката в сградата в която работя дето вози асансиора в центъра на Сидней, нарича се CBD, зима толкоз. Ама той ги зима с нищоправене.. В Канбера надницата е 1400 долара. Надница. Умнижавай си го по 22. Инъче в Сидней е по ниско но това е защото няма желаещи да се преместят в дълбоката провинция, нищо че Канбера е столица. Ще си загубя лайф стайла. Но това са теми на които обсъждамe само с хора с син паспорт
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо вдигат цените като се оправдават с обстоятелства- газът скъп, па горивата, па тока, па марсианците. После газът поевтинява, ама за кво ся да намалят цените, то пари изпускат ли се така и си траят. После, аре от нас да мине ще увеличим заплатите с малко. Не с толкова, колкото са увеличени цените, ама ей така да ви замажем очите да си мислите, че имате пари и да свиквате да плащате на новите цени. А цените така ще си останат щото се печели повече. Е кво, не е ли добър план?
16
9
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ВСЕОБЩО увеличение на МРЗ без отчитане на СПЕЦИФИКАТА на работата е УРАВНИВИЛОВКА И НОНСЕНС. ТЪЪЪЪПО Е!
15
16
 
2
 
! Отговори
програмист преди 1 година
Дреме ми. Заплата ми е 8хил чисто. Минималната не ме интересува.
14
7
 
10
 
! Отговори
фон дер лайнен преди 1 година
Да бачкат ся за 500 лв щото трябва да дадат 18 милиарда евро за Украйна .
13
7
 
21
 
! Отговори
Док преди 1 година
Във всички бели държави към които се стремим, работодателя заделя средно 1/3 от добавената стойност, произведена от труда на работника за неговото възнаграждение. В България тази стойност НИКОГА!! не е била над 10%. Дори от днес за утре да ви повишат заплатите двойно, работодателите няма да фалират, просто няма да мога всяка година да си купуват коли, скъпи почивки, да държат по пет любовници и т.н. екстри. Проблема не е, че не можем да нахраним бедните, а че не можем да нахраним богатите....
12
7
 
14
 
! Отговори
ВЪРВИМ КЪМ преди 1 година
...ГРЪЦКИЯ СЦЕНАРИЙ!!! ВСАКА ГОДИНА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЕГЛЯТ ПО НАД 10МЛРД ЗАРАДИ БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ, КОЙТО СЕ ПОЛУЧАВА. С ВСЯКА ИЗМИНАЛА ГОДИНА ЛИХВИТЕ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО- ГОЛЕМИ И ДОРИ ЩЕ НИ СЕ ОТКАЗВАТ ЗАЕМИ. ТАКА ФАЛИТЪТ НА ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е СИГУРЕН! УВЕЛИЧЕТЕ, НО С ПО- МАЛКО!!!
11
3
 
7
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Дали минималната работна заплата трябва ДА Е ДИФЕРИНЦИРАНА ПО ОТРАСЛИ?!
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не искате да плащате има доста предприятия обличайте работните дрехи и почвайте да бачкате бизнесменчета Ама на проститутките ви трябва джуки и айфончета да купувате често.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените и заплатите трябва да се намалят веднага.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За и против повишението на инфлацията! Намалете цените, бе!!! Не ми увеличавайте заплатата! Тоя филм го гледахме вече!