Хампарцумян: Новите кредити ще са с по-високи лихви

Той не вижда ентусиазъм за Еврозоната сред властта
3 яну 2023 11:27, Петя Славова
34
Хампарцумян: Новите кредити ще са с по-високи лихви
Снимка: БГНЕС

Инфлацията в България е висока, а икономисти предупреждават, че е доста пред увеличаването на работната заплата.

Също така става ясно, че с това се повишава и лихвения процент, но според финансовия експерт Левон Хампарцумян, това е закономерно и е знак за борба с инфлацията.

По думите му този процес се прави постепенно и внимателно като индиректно той влияе и на другите лихвени проценти.

Специалистът прогнозира пред Нова тв, че най-вероятно ще продължи да се покачва и през 2023 г. в зависимост от темпа на инфлацията.

Още по темата

По думите му високият риск води до висок кредит.

"За новите кредити със сигурност ще има по-високи лихви. За старите зависи какво пише в договора. Ако има фиксиран лихвен процент няма, но ако не е такъв, може да се промени. Фиксираната лихва е 6,5-7%, винаги е по-скъпа и в Америка е 30-годишна. Ако се чувствате уверени и имате сигурни растящи доходи, може да се изтегли кредит. Преди около 15 години лихвите по кредитите бяха двуцифрени, а после нивата паднаха", припомни той.

Според него може да се очакват ипотечни кредити с до 5% лихва. "Ако не сте си взели кредита на ръба на възможностите, винаги е възможно да пренастроите разходите си. Ако сте взели ипотека с цел инвестиция, една по-висока лихва може да не подейства добре. Банките ще охладят пазара, защото имат 3-годишна макроикономическа прогноза. Те ще балансират ликвидността", обясни Хампарцумян.

Той не вижда ентусиазъм за Еврозоната сред властта. "Бих очаквал по-мотивирано поведение от политиците, каквото е на БНБ и МФ. Все още има вариант да покрием критериите", потвърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Пепката преди 1 година
Тоя и аз не го харесвам ама е абсолютно прав, за това което е казал. Никой не ти е виновен, че можеш да плащаш 700 лева и си взел кредит с такава вноска. Като вдигнат лихвите ама какво стана. Никой не е виновен, че хората са масово финансово неграмотни, защото вместо да четат, гледат телевизия. Аз съм с кредит от 250 000 и хич не ме притеснява вдигнаето на лихвите. Това, че ще ми скочи от 800 на 1000, та дори 1100, все тая, направил съм си сметката. Да не говорим, че вкарам много повече.
29
1
 
4
 
! Отговори
Мангалистан преди 1 година
Е такива като то'а, трябва да бъдат онождани и бит.....и?!
28
3
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Ами като не знаеш, слушай този който, знае и го споделя с нас!Народността е важна, но по-важно е какво мисли и говори човекът!Всичко казано е точно, вярно и е полезно за всеки с някакво ниво на финансова култура!
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каза арменският КРАДЕЦ ... То всички арменци са лоши хора не случаино турците са ги избивали......
26
1
 
10
 
! Отговори
МОШВННИК преди 1 година
ПРЕДИ ЛЪЖЕШЕ ХОРАТА ДА ВЗЕМАТ КРЕДИТИ ЧЕ ЛИХВИТЕ БИЛИ НИСКИ !!?? МОШЕННИК !!!
25
0
 
8
 
! Отговори
ЛЪЖЕШ ХОРАТА преди 1 година
А КОГА ЛЪЕШЕ ХОРАТА ДА ВЗЕМАТ КРЕДИТИ ЧЕ ЛИХВИТЕ БИЛИ НИСКИ !!??
24
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
Аз пък не мога да разбера защо реват всички, че щяли да се вдигат лихвите. Банките не са благотворителни дружества, а обикновенни търговски дружества. Продават пари на заем, като лихвата е цената на техния продукт. Те могат да определят тази цена както си поискат. Ние пък не сме длъжни да им ползваме продукта ако не ни харесва цената. Няма да теглите кредити и готово. Всеки да се разпростира според чергата си. И е хубаво договорите преди да се подпишат да се прочетат.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лихвата на уникредит е 16,2%! Току що получих съобщение. Ако това не е лихварство, здраве му кажи! Добре, че не ми трябва! Ще трябват доста дебели сопи за банките!
22
0
 
12
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
99.9 пр от ипотеките в бг са на плаваща лихва до 1 г. Тоест всички кредити ще скочат на падеж. Очаквам шоуто с пуканки на дивана.На 100 к с лихвата за 10 г е 127к, за 20 г е 146к, А 30 г е 197к.
21
0
 
18
 
! Отговори
Баче Кико преди 1 година
Левонката да си заминава за Армения и повече да не идва. Той е най-лъжливия и лицемерен човек. Освен глупости нищо не казва, но пък и голяма част от българите, които нямат идея как да си направят сметката и дърпат ипотечни кредити като обезумяли, ще им е трудничко сега. С доход 2000лв да теглиш 200 000 евро ми се струва доста откачено.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли българин да мисли за българите а този
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е забавно как се борят с инфлацията. Значи, като има стагнация - физическите лица да си изхарчат парите и спестяванията. Лихви по депозити ОТРИЦАТЕЛНИ и прочие- за да вземем парите на баба Пена. Като има инфация - вдигаме лихви и цени за да вземем парите на хората, за да намалим инфлацията като вземем парите на Баба Пена. А кога ще вземете парите на тия дето създават инфлацията? Всичките спекуланти, включително банките? Или там няма нужда? Важното е баба Пена да няма пукнат лев!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога назначеният капиталист Хемпърцунян стана финансов експерт ?! Стига сте ни го пробутвали вече с неговите лъжи и зомбировки !
17
0
 
9
 
! Отговори
Йеврозона преди 1 година
И на старите кредити ще вдигнат лихвите, тук всичко може. А пък заплатите ще ги вдигнат, ама друг път.
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мене ако вдигнат лихвите, ще фалират. Защото никой няма да им взима кредитите.Хората свикнаха на малки лихви, а и много малко са тези, които търсят кредит от зор. По-скоро Хампарцум Хампарцумович иска да подкара офциите да взимат кредити, докато "още са евтини". Според мене желаещите да теглят кредити резко са намалели и банкерите си търсят клиенти.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е имало и.д.ио.ти да теглят кредити без да мислят, че лихвите са нереално ниски да се оправят. Лихвите двоини да станат пак са ниски сравнени с 17 процента официална инфлация. Трябва да се дигнат троино инак управия няма да има
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 2022-ра банките отчетоха РЕКОРДНИ ПЕЧАЛБИ! С 1.5 МЛРД повече от 2021-ва по техни данни, това без да смятаме колко са покритите пари изнесени навън. Сега ще набичат лихвите защото? АААА ясно, понеже трябва да имат ръст в печалбите от поне 5% тоест повече от рекордните 1.5 МИЛИАРДА отгоре на прогнозните! КОЖОДЕРИ! Прав е Ердоган, че забрани на банките да вдигат лихви! Ама в БГ-то няма политици с топки!
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойде време да с еплаща масрафа ,хората с кредити не ги виждам ....а идват още увеличение от Европейската Централна банка ,маса народ накупи жилища на зверските цени без да мисли ,без да разсъждава ,от страх ,че съседа купил ,давай и аз ,ей така на юруш без никаква мисъл,каква е цената ,какъв е кредита ...е сега ще има БОЛЕЗНЕНО отрезвяване
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките са вторите най-стари институции в света след публиччните домове.
11
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В никой случай не трябва да приемаме еврото! Но няма нито 1 държавник днес, който да свърши нещо смислено и важно за държавата и за суверенитета.