Български банкноти излизат от обръщение от февруари

Това са банкноти от 20 лева
30 яну 2023 13:12, Росен Стойчев
71
Български банкноти излизат от обръщение от февруари
Снимка: БГНЕС

Банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 година, напомнят от БНБ.

Още по темата
Управителният съвет на Централната банка в края на миналата година взе решение те да бъдат изтеглени от обращение, съобщиха от Централната банка.  

От началото на следващия месец двайсетолевките от тази емисия спират да бъдат законно платежно средство. С тях няма да може да се пазарува в магазина, нито да бъдат връщани като ресто.

Единственият вариант е те да бъдат обменени на касите на Българска народна банка.

Основна тяхна характеристика е бледолилавият цвят. На лицевата страна на банкнотите е изобразена символиката на БНБ - част от сградата и емблемата на Централната банка. На обратната страна пък е поместена реплика на първата българска банкнота с номинал 20 лева от 1885 година.

Към края на октомври 2022 г. общият брой на всички банкноти с номинал 20 лв. в обращение е над 123 милиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Едуард Петров-Едо преди 1 година
Тук се пенявят едни анонимни, едни безименни, едни никаквици! Колко пъти да повтарям, че безименни не се публикуват! Това вътрешен форум на днес.бг ли е или българите от цяла България могат да се изявяват, а вероятно и забягналите биологични бг в тежка чужбина!
64
0
 
2
 
! Отговори
Чефича преди 1 година
Признавам, че не е за нас удобно, но тва май пак е акция да се откаже българина от лева си полека и мирно щот нали тъй е най-, удобно за нас. Дали е така вече знаем кво става когат дадем нащо и чакаме чуждото уж по хубавото, много бързо забравихме народните си мъдрости и поговорки ама затуй са писани да са помнят и получават.
63
0
 
11
 
! Отговори
Политолог преди 1 година
124 милиона са всичките двайсетолевки в обращение а тези от 2005 са няколко хиляди.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей 124 млн. серия 2005 г.в населението.И при положение,че почти никъде не се срещат в обръщение.Кой се е награбил с двайстолевки?
61
1
 
5
 
! Отговори
До " ха -ха&quo преди 1 година
Вижда се кой е тиквата,ама сериозно всички първосигнали се върнзаха на хартиени ментата от една снимка и боядисана матрица кюл.Какви т.ъп.нарчета другари и другари!
60
7
 
14
 
! Отговори
Смех.. преди 1 година
...и банкноти от 500-э , вече няма!...ВСИЧКИ са фалшименто!
59
11
 
18
 
! Отговори
Смех.... преди 1 година
....и колчетата злато на БОКО Е боядисан пластелин!...КОЙ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ , ЧЕ Е ИСТИНСКО ОТ СНИМКАТА....ХАХАХАААА
58
8
 
15
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
Банкнотите от 500-э, отдавна не са в ОБРЪЩЕНИЕ--ЗАТОВА И ЧЕКМЕДЖЕТО НА БОКО Е "МЕНТЕ " на ДС-тружениците!!!!!
57
0
 
4
 
! Отговори
БНБ преди 1 година
Номинална стойност - 20 лева.Размери - 134 х 74 мм.Основен цвят лилав.Хартия - тонирана в бледолилаво.Тираж на банкнотата - 250 000 броя.Автор на дизайна на банкнотата - Кирил Гогов.
56
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то по тая логика да арестуват и Бойко Борисов. Или той тия кюлчета ги е събирал по Банкянските ливади.
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПИРАТ СЕ БАНКНОТИ ОТ 20 ЛЕВА КОИТО СА БЕЗ СТЕФАН СТАМБОЛОВ НА ТЯХ ТАКА ЧЕ ПРОБЛЕМ НЯМА !!!
54
4
 
11
 
! Отговори
Мустафа Карадайъ преди 1 година
Пише че само 20 лева от 2005 година с различен цвят от нормалните със Стефан Стамболов, те са имали сградата на БНБ аз никога не съм видял ама нищо
53
8
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Съвсем скоро и малкото останало от България ще почива в мир
52
7
 
7
 
! Отговори
ДЯДО БЕЛОБРАДИ преди 1 година
ГЛЕДАЙ ,СЯ МАЙТАП.ДА РЕЧЕМ ЧЕ НЯКОЙ-ЛИЦЕ ОТИДЕ В Б.Н.Б и СЪВЕСТНО ОБМЕНИ НЯКОЙ ДРУГА ПАЧКА .НО СЕ ОКАЖЕ ЧЕ ИМА НЯКОЙ ДРУГА ИСТОЗТОЧНА ГЕРМАНСКА МАРКА -Ф.А.Л.ШИВА ....И ПОСЛЕ ДА МУ КАЖАТ В Б.Н.Б на ЛИЦЕТО "СТАРШИ ЯЛА ГО ЗАДРЪЖ"..И БЕЗ ВЕНА ВЕНОВЕН ЛИЦЕТО...МАЙТАП БЕ -УИЛИ...
51
3
 
62
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
И между другото не рабрах, защо няма да може да се пазарува с тях. Та нали точно магазините всеки ден си имат вземане даване с банките, какъв е проблемът тия пари да се внесат от търговеца в банката, а банката повече да не ги пуска в обръщение? Такава простотия не бях срещал отдавна...
50
4
 
32
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Аааа, то първи идва, а аз не съм разпорил дюшека още! Майтапа настрани, ама това е пълна глупoст. След като излизат от обръщение, не трябваше ли банките да ги приберат постепенно и да не товарят отновоми отново банкоматите с тях? Ето как се гушкат 130млн. Днес ги има, утре ги няма. И като ги няма какво правим? Точно така. Теглим пари, вземаме заеми. С еврото ще стане същата работа. Има левчета, няма левчета. Само че тогава няма да изгорят 130млн, а много повече.
49
5
 
20
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Е що уе , нали казват че като влезне еврото ще се оправим а />< .. . Днес е Стамболов ,утре Берон ще слезне от своя трон и А.Константинов ще го последва , и после всички други , а после еврото в твоя джоб ще те топли като буца лед в за.ника. .. ОЛЕ!
48
4
 
7
 
! Отговори
Ми па я преди 1 година
Днеска видех Дека муйта дваселефка и *** 2020та. Има важи ле уши?
47
6
 
41
 
! Отговори
хах преди 1 година
Ейййй, много е сложно да сложите една снимка на тези банкноти!! Това ли учите 5 години в тия университети?... На бнб.бг -> Банкноти и монети -> Банкноти в обръщение има снимка на тези *** двадесетолевки, които не знам колко са, но никой никога не е виждал. Аз не съм разбрал 15 години, че са ги пуснали, няма да разбера и че са ги спрели
46
6
 
44
 
! Отговори
Г преди 1 година
ДОЛНИ джурналя, целящи единствено да всяват паника в затъпелия българин.