Баница 11 лв., кетчуп 3 лв... Tуризъм "хващаш и душиш" ли предлагаме?

Липсва контрол в бранша, смятат Румен Драганов и Здравко Василев
Обновена: 31 яну 2023 12:01 | 31 яну 2023 11:29, Анисия Иванова
181

Баница за 11 лв., суджук за 30 лв. и сосове кетчуп и майонеза за 3 лв. Снимка с тези цени качи в социалните мрежи турист, който е посетил зимния ни ски курорт Боровец.

"Всяка зима започва с такава информация. Темата е важна, защото хората, които работят в туризма, са изпилили цените до минимум, тъй като конкурентната борба с други дестинации около нас прави така, че за да бъдем продаваеми на европейските пазари, сме намалили цените до минимум. Правим всякакви упражнения по отношение на реклама, харчат се милиони. Но вече доведени туристите на място, в момента, когато излязат от хотела, попадат в клопката на всичко наоколо", каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на в "България сутрин".

Тук ситуацията е - хващаш и душиш, преценили са, че и по-мързелишката ще стане - седиш на едно място, качил си цената - двама да ти влязат, вече са достатъчни да си изкараш надницата, коментира Драганов ситуацията с ценоразписа от Боровец.

По думите му ситуацията с подобни цени е не само с хранителните продукти, а и с такситата, с лекарите по курортите. "Тук идва основният въпрос - липсата на организация. Внесохме 7 закона за промяна на законодателството, визирам Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. Това е създаването на туристически камари, за да могат да се бранят интересите на гилдията", поясни Драганов.

Ресторантьорът и предприемач Здравко Василев е един от потребителите, споделили въпросната снимка и изразили своето възмущение. В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че е нормално да плащаме такива цени, ако сме удовлетворени от заобикалящото ни. "Натрупвайки разочарование през годините от зимните ни курорти, нямах скрупули да споделя тази снимка. Тя е на мой приятел, който пътува по целия свят. Думите му бяха: "пародия на зимен курорт", коментира предприемачът.

По думите му цена и качество нямат общо. Това се потвърждава и от личните му наблюдения.

"Посещавам курорта от много години. Г-н Драганов точно каза - мародерстване на гърба на хората, които се опитват да правят качествен туризъм. Именно това трябва да бъде регламентирано не само в зимните ни курорти, но навсякъде", подчерта Василев.

Според предприемача трябва да се подкрепят местните организации, трябва да има тясно сътрудничество с местната власт, за да могат хората, които държат на работата си, да просперират. Здравко Василев е собственик на ресторант в Приморско. "При нас борбата е във възможно най-ниската цена да вкараме най-високото качество", коментира той и подчерта, че летният сезон няма нищо общо със зимния.

"Направих бърза справка. Само за декември над 200 000 българи са пътували с цел туризъм в чужбина. Средно там се остава около седмица. Това са над милион нощувки само за декември. По последна справка двата комплекса - Боровец и Пампорово, имат около 600 000 нощувки за целия сезон", стана ясно от думите му.

Според Драганов туризмът в България си върви, независимо от ставащото в планината, но общият знаменател на зимните и летните курорти е, че има хора, които полагат значителни усилия и такива, които мародерстват на техния гръб. "Това е липса на управление. Като дестинация сме изключително нерационални, за разлика от наблюдаваното в други европейски туристически курорти. Браншът контролира бранша", коментира още Драганов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
16
 
! Отговори
Иван Асен преди 1 година
Миналото лято на Палма де Майорка за по 1000 лв на човек изкарахме една седмица супер добра почивка.В тази цена самолетни билети,транфери, закуска и вечеря с безалхолни и бира,колкото ти се пие в четиризвезден супер хотел на минути пешеходно разстояние от плажа.Тук за три нощувки ми искат същите пари.Ще имате да вземате.
166
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си дават парите, пълно е с такива на които не им пука. Имали, дали. Който иска да дава за супи по 15 лева, това си е негово право. После еврото би било виновно. Смех, смех, смех.
165
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туризмът "Хващаш и душиш" е вече на линия почти навсякъде в БГ! Евтинийката ни беше открадната!
164
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ценитеА за заплатите нещо да кажеш? За един приятел питам...
163
17
 
3
 
! Отговори
цените преди 1 година
В България-билет за автобуса-80 евроцента. На запад цените са от 3 евро нагоре-6 лева за билет. На запад-подстригване в Лондон-поне 60 паунда, в България-8-12 лева. На запад-да си направиш кариеса-ще платиш стотици евро, а в България-около 60 лева за кариес. На запад-почистване на зъбен камък-поне 300 евро, в българия-30-50 лева. на запад-скапан апартамен, гарсониера в лондон-поне 1 милион паунда, в България за толкова пари дворец ще купиш.
162
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баница за 11 лева е под 6 евро. На запад за 6 евро-нищо, ама нищо не можеш да купиш, дори за бързо изхранване на крак. На запад за гнусен евтин сандвич на крак ще платиш миниму,м 20 евро. Значи на запад давате 40 лева за евтин сандвич, но тук ви е скъпо 5 евро за бързо изхранване. Няма аргумент цените да са различни от западните. Друг пример-на запад за такси от летището до центъра на Париж ще платиш поне 100 евро. Там намирате за нормално и плащат, а тук за същото разстояние ви е много 20 лева
161
10
 
3
 
! Отговори
до 166 преди 1 година
И защо не напишеш, колко ще платиш за лекар в Гърция, ако ти се наложи. Или за такси. Или за изхранване в заведение-цените са минимум двойни.
160
3
 
23
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Елементарен примерен как миналата година ходихме на почивка в Гърция и предполагам заради добрия коментар, който оставих в платформата за за резервация, тия дни получих оферта директно от хотела на същата сума като миналата година с бонус една нощувка повече. Остава въпроса как съседите при по-високи заплати, консумативи, храна, ток, дават по-добри оферти. За качество няма да говорим, там са недостижими от нашите "хотелиери".
159
2
 
13
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
Трябва всеки да преодолее насаденото у него задължение да поръчаш задължително. Като не ти харесва, като е скъпо, като те бавят с поръчката, вдигаш си шапката пускаш една усмивка и казваш: скъпо ми е тук или много сте бавни или не ми хареса обслужването. Без драми и без неудобство. Не сте длъжен на никого за нищо при кофти услуга.
158
10
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Има ресторанти със звезди "Мишлен",където е много по-скъпо от кварталната кръчма,но не съм прочел Здравко да се възмущава от съществуването им.Никой те не кара да ядеш баница за 11 лв. и суджук за 30 лв.Заведения бол.Избираш си друго.
157
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 141 Русия ке падне Заради Русия сме бедни от 50 години насам. Но Путин е пътник и Русия също. . . . . . . . . . . . . . Това, че 50 г чакаш те прави проф ан! За разлика от тебе руснаците си взимат съдбата в собствените ръце и не чакат 50 г. да се промени нещо, а активно променят нещата, накратко - нямат робска психика! А за бедността, немците нямат почти никакви природни богатства, но не са бедни! Заключението си го прави сам, няма всичко да ти се обяснява!
156
2
 
37
 
! Отговори
bunak преди 1 година
това не е учудващо.българина никога не е разбирал от търговия и туризъм.
155
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ден година храни" -това е най-вредната максима за 99,99% от българските хотелиери и ресторантьори. Затова и все повече българи и чужденци не искат да си харчат парите тука. Ситуацията в хотелите и ресторантите у насмасово е хем скъпо, хем ти късат нервите, хем никакво качество, хем те лъжат, хем се държат нагло.
154
1
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До fire И какво общо има еврото? Да разбират още по-добре чужденците какви пари дават? Тогава влакчето на Несебър и Слънчев бряг хептем няма да има пътници за по 8лв на човек в посока....
153
17
 
10
 
! Отговори
fire преди 1 година
тука ако се приеме еврото ще си е бе майката от ей такива
152
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бая комунисти има още по форумите, трябва още да изпукат. Когато им се затрие семката, тогава ще се оправи България.
151
1
 
48
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 година
Кой богат турист ще дойде в България? И какво ще му предложат - беззъби травестити на Слънчака? България е известна по света не с кисело мляко и рози ами с евтиния алкохол! Много пари могат да се изкарат и с евтин алкохол но нашите соц-мозъци си мислят че са Сен Тропе и Маями Флорида! Ха ха ха.
150
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Здравко Василев е собственик на ресторант в Приморско. .. и подчерта, че летният сезон няма нищо общо със зимния" Значи в "моя" ресторант може такива цени ,а в тоя не ? Интересно защо не е цитирал цена на аналогичен продукт в неговия ресторант ?
149
2
 
55
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
В момента пиша от Малдивите, сега е най-активни сезон в годината. Един добър обяд струва между 15-25$. Да си ядат ушите бг туристическия бранш. Хората взеха да се съветват, че в чужбина, дори дестинации, които се смятат за луксозни е по-евтино.
148
21
 
38
 
! Отговори
Другаря Янко преди 1 година
По време на прехваления комунизъм всички сервитьори лъжеха със сметката и правеха цените тройни и четворни. Пишеха всичко на ръка нечетливо. Въобще реалния комунизъм беше това - лъжене и крадене и пак лъжене.