Хлебарка в топлата витрина, БАБХ запечата магазин в Пловдив

Умрели хлебарки са открити и в помещението за приготвяне на храни
31 яну 2023 13:10, Анисия Иванова
209
Хлебарка в топлата витрина, БАБХ запечата магазин в Пловдив
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се самосезира във връзка с публикация в медиите за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив. Извършена е проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив в супермаркета, както и в обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата.

При проверката в магазина е констатирано, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция. Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29.01.2023 г., съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция. Обектът е третиран срещу инсекти на 09.01.2023 г., впоследствие и на 24, 27 и 29.01.2023 г. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Останала е от тавата с буби, дето е по 400 лева килото. Хаха - ора - тя марата едно време не беше толкова на кило, бе!
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ЕС прие добавяне на насекоми в храните и одобри продажба на насекоми за храна. Хората следват трендовете. Забравили са само ясно да опишат, че има материали от насекоми в храната. Иначе няма драма.
157
0
 
4
 
! Отговори
Алф от Мелмак преди 1 година
ОДБХто на БАБХа да си вършат работата. Защо позволяват, в обектите, които контролират да се разхождат ***. Като не са взели мерки овреме сега тях да глобят.
156
2
 
1
 
! Отговори
Гав преди 1 година
Ядрото на земята спряло да се върти вия за тараканите се затревожихте . Сега и земята ще спре да се върти.
155
3
 
0
 
! Отговори
SS преди 1 година
Голяма работа ,нали в Китай си ги хапват тук циврене голямо
154
1
 
14
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 1 година
Какъв е проблемът. ЕС ни разреши да си похапваме *** а тези били в топлата витрина и чакали да ги изпечат. Комунистите се възмущават, но щом от ЕС ни позволяват и дори ни насърчават какъв е проблемът да ядем ***, те са си деликатес.
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля ви, стига драми. Съвсем нормално е да има такова насекомо където има храни. Няма нищо драматично. И в София съм виждал в много Реномиран хипермаркет в топлата витрина да се разхожда хебарка по кебапчетата. Просто казах на хората да я отстранят.
152
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След бомбата ще оцелеят само тия гадини. И съслите.
151
0
 
2
 
! Отговори
Хлебомор преди 1 година
Гаранция за унищожаване на гадините. От 20 г. не съм виждал такива буби в къщи.
150
1
 
6
 
! Отговори
Попа преди 1 година
Всички са божии твари . И вие простосмъртни . Дарени сте по равно с божия любов.
149
1
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Е нали Европейския съюз наскоро разреши използване на брашно от щурци ,ларви и разни други насекоми в храните. Значи магазина в Пловдив е в крак с евродирективите.
148
0
 
18
 
! Отговори
Изпреварили са преди 1 година
То сега ще продават печени насекоми и брашно ще смесват. Разрешено е вече.
147
1
 
11
 
! Отговори
Големите тайни преди 1 година
Не ви ли се е случвало след като купите някакъв хранителен продукт да търсите дълго срока му на годност?Намирате го,(ако го има)с малки цифри букви някъде встрани от големия етикет,сякаш е поверителна информация.Не ви ли се е случвало да гледате или четете по медиите как в магазин или верига има негодни или вредни хранителни продукти,които са спрени,иззети,унищожени...А името на веригата,магазина,продукта и производителя не се казват.Медиите ги е страх от съд.Тогава защо пишат?За алиби че бдят.
146
1
 
13
 
! Отговори
Гайванин преди 1 година
Бабах да не се правят на пощипнатии ами да си признаят че тестват общественото мнение дали българина ще яде буболечките . Нали ги узакониха. Съдържали протеини за бедните и не били чак толкова гадни.
145
2
 
14
 
! Отговори
kirilenko преди 1 година
*** ! това е нов евро артикул.за белгйски сандвич с лай.....но от папагал. много вкусно.чак да си оближиш пръстите.препоръчвам го за ученици,много хрснителен 100 процента протеин.ако ст чели джейм клавел цар бплъх това бе храната в конслагера....
144
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...извинявай,драги,не че е важно,но просто твърдението ти е невярно..."Хлебните арки" ги има много преди 80-та година !..Имахме роднини в Перник,на няколкостотин метра от теца...Няма да забравя никога:..-Като дете нашите ме заведоха на гости у тях и тогава за пръв път видях тия гнъсни, черни и противни същества..Беха плъзнали навсякъде...И това доста преди 1980-та../само споделям !!!!/..
143
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, Не ги слушайте тези откачалки, насекомите са токсични и не могат да се използват за храна на хора и едри животни.
142
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези животни(***) не са типични за България, появиха се през 80-те години , когато навлизаха чужденци и чуждестранни студенти и се внесоха от чужбина и се разпространиха из България. Но тогава имаше ХЕИ, което следеше хигиената навсякъде и почистваха, сега не знам дали има подобна българска институция.В момента се разпространяват бързо и паразитни вносни растения из страната, нетипични за България, кой ще ги изчисти?
141
0
 
15
 
! Отговори
Офф преди 1 година
Тмаркет на Герлово е обектът. Вчера го написаха, днес вече ги покриха.
140
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е деликатес от новите европейски стандарти, съвсем на мястото си е хлебарката :)))