Над 150 машини чистят пътищата в районите със снеговалеж

За всички превозни средства е ограничено движението през Троянски проход
0
Над 150 машини чистят пътищата в районите със снеговалеж
Снимка: БГНЕС

Близо 150 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Сняг вали в областите Бургас, Велико Търново, Разград, Силистра, Русе, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Шумен.

Поради снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по пътя Шипково – Рибарица в област Ловеч. За всички превозни средства е ограничено движението през Троянски проход. Ограничено е преминаването през Айтоски проход в участъка Вресово – Добромир на автомобили над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Силен беше снеговалежът тази сутрин на прохода Хаинбоаз, съобщи за БТА Иван Иванов, дежурен оператор в Областното пътно управление в Стара Загора. Той допълни, че валежът е започнал около 6:30 часа тази сутрин, а на терен има изкарани допълнителни машини, които да почистват и опесъчават.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. На местата със силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

АПИ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи, износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари