Улесняват корабоплаването по Дунав с техника, купена с евросредства

Специализирана техника ще решава проблемът с образуване на прагове
1

Нова драгажна техника осигурява самостоятелната дейност по удълбочаване на корабоплавателния път по река Дунав в българския й участък. Тя бе доставена на Изпълнителната агенция "Поддържане и проучване на река Дунав" в Русе.

С помощта на новите съоръжения ще се реши проблема с образуването на прагове, които при ниски води затрудняват преминаването на плавателните съдове.

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река Дунав за корабоплаване.

Техниката влезе в действие още през лятото на миналата година, само няколко месеца след доставката й. Драгиране бе извършено в района на остров Белене, където ниските води образуват прагове. Вече се планира дейността и за тази година. Извършват се интензивни измервания на корабоплавателния път.

"Агенцията вече има модерно, съвременно оборудване, с което може да извършва самостоятелно драгажни работи в критичните за корабоплаването участъци. Цялата драгажна група е обезпечена с екипаж и необходимите средства. Ще бъде активно използвана за подобряване на условията", заяви директорът на Дирекция в ИА "Поддържане и проучване на река Дунав" Божидар Янков.

Проектът е на стойност малко над 20,6 млн. лв.

Вижте повече в репортажа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
от района на Дунава преди 1 година
Навремето в моето родно с. Остров, Оряховска околия имаше живот, но благодарение на демокрацията селото започна стабилно да завира. Всичко по Дунава замира, а защо ли? Пак навремето от село се стигаше за 55 min до Оряхово, а от там поемахме с теснолинейката (действаща от 1918-2003г.; закрита по време на управлението на Симеон Кобурготски) до Червен бряг. Населените места в Европа по Дунава са живи, но не и в България. В братска Румъния са по-друго му, защо ли? В душата ми само болка ..!