Саниране: Какви са начините за кандидатстване и условията?

Над 90% от многофамилните жилищни сгради у нас се нуждаят от саниране
28 фев 2023 15:43, Анисия Иванова
7

В столицата в район "Слатина" откриха център за енергийна ефективност. Целта му е да се помогне на хората при подаването на документите за кандидатстване.

"Основната цел е да бъде в услуга на гражданите, да ги преведе, ако има неясноти в процеса по кандидатстване. Ще има специалисти от всяка една област, представители на Министерството на регионалното развитие. Идеята за него ми хрумна, когато се сблъсках с това, че новата програма се различава от предишната. Най-големите притеснения са финансови, защото това, което се изисква, струва пари. Ако те не бъдат одобрени, средствата си остават за тях. Целта е да обясним, че обследванията са необходими за сигурността на гражданите", обясни кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

Според директора на Фондация "Хабитат България" Минчо Бенов, вече има висока степен на информираност сред хората по отношение на енергийната ефективност.

"През 2005 г. стартирахме кредитна линия за жилищна и енергийна ефективност - тогава беше екзотика. Сега, от гледна точка на цените на енергията, примера от предходната програма, хората виждат и се интересуват. Доказателство за информираността е високият интерес на хората да участват", коментира Бенов пред Bulgaria ON AIR.

Според анализ на Министерството на регионалното развитие на Световната банка, 93% от многофамилните жилищни сгради в България се нуждаят от саниране, стана ясно от думите на директора на Фондация "Хабитат България".

"Ако вземем еднофамилните жилищни сгради, които са по-голямата част от жилищните имоти в България, са с ниски енергийни характеристики и се нуждаят от подобряване", обясни Бенов.

Кметът на район "Слатина" обяви, че вече има заявени сгради, които ще кандидатстват и имат висок шанс. "Колкото е по-голяма сградата, толкова по-голям шанс има да се класира по-напред. Такива са критериите. Имаме 30 сгради направени", заяви Бенов и обясни процеса за кандидатстване.

"Имаме и телефонна линия. Хората могат да дойдат и на ъгъла на ул. "Съединение" и "22 септември", където ще има специалисти от 12:30 до 20:30 ч. специалисти. Могат и да се обърнат и към сайта", поясни кметът.

Бенов обясни разликата между енергийната бедност и енергийна ефективност. По думите му енергийната бедност е категория, за която няма приета национална дефиниция. "Фокусът в разработването на дефиницията е тя да се използва в процеса на подобряване на енергийните характеристики на сградите, тъй като във всяка една сграда има домакинства, които не могат да си позволят участие", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 1 година
В областта на енергийната ефективност и ВЕИ работя от средата на 1977 г. ( да от средата на 1977 г.). Видал съм твърде много сгради с изпълнени външни топлоизолации. Качеството е престъпно ниско. С МНОГО МАЛКИ изключения това са хвърлени пари на вятъра. Мога обаче да дам и пример за отлично свършена работа. Напр. многоетажен жилищен блок в гр.Ямбол ( бул. Д.Благоев ). Трябва да се въведат задължителни технически изисквания към използваните за външна изолация материали. НЕ стиропореца !
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да купиш апартамент в блок означава да се грижиш за блока преди всичко! Това ще стане искаме или не искаме! Правилното е че сами си санираме и боядисваме! За сега има вратичка да помага държавата,после ще боли повече!
5
1
 
3
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Анонимен 2 То и сега се внедряват така. Изискването е да си някакъв на някого. От останалите "БАЛ АМ УРН И ЦИ" прибират пари за молби и услуги. Така плащат санирането на "ЗАСЛУЖИЛИТЕ" връзкарчета.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начина е следния. Иска се от вас да платите енергийно обследване и технически паспорт. Това струва 6, 2 лв/м2 или около 500-700лв. на апартамент. И тъй като в един блок винаги ще има хора, които не искат да дават пари, то някой трябва да поеме и техния масраф. После пускате документи и чакате от умрял писмо. Ако не ви одобрят, което е много вероятно, пиете една студена вода и псувате, че сте дали пари на вятъра
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината от санираните блокове са с изпопадала изолация от бурния вятър. Къв е смисъла от санирането като вятъра ги разсанира??? Милиони крадат а ефекта е нулев.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видях блок в Младост саниран. Отвътре направо са цапали стените от немай къде. Това саниране не би трябвало да се поема на 100% от държавата а само на 50%. Какво е това общество, което ще чака само от общия кюп да вземе за да му санират къщата. Половината трябва да си плащат собствениците. Иначе се почва тоя ще вредиме, оня ще вредиме, по нашенски с близки и връзки. И се почва тичане по общини тука е наш човека ще помогне. Абсурди.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко прави цап царап .Трябва ново поколение българи ,които да разкарам продажните слуги и техните роди