Пазарът остава без български чесън

Трудности с доставките
11 мар 2023 15:55, Росен Стойчев
45
Пазарът остава без български чесън
Снимка: БГНЕС

Изчезва ли от пазара българският чесън? Този въпрос вълнува хората от доста години. Актуален е и към момента, когато се оказва за пореден път, че цената и на родния, но и на вносния е твърде променлива, съобщи Нова.

8 лева килограм. Толкова струва на дребно килограм чесън на складовата база във Враца. По-скъп е с 3 лева от вносния, но Миланка Видолова все пак го предпочита.

Още по темата
  „Аз сега гледам да си насадя малко и затова. За пръв път ще купувам купен. Иначе си произвеждам колко да си насадя, ама тая година не можах да си произведа”, споделя жената.

„Интересното е, че нашите стоки в чужбина са 3 пъти по-евтини, отколкото в България. Това трябва да се види отгоре. Правителството трябва да поеме нещата”, смята Христо Иванов.

Опитът да намерим единна цена се оказва неуспешен. Затова опитваме да разберем разликите между българския и вносния чесън. „Китайският чесън като тръгнеш да го белиш или да го сложиш при чушлетата с оцета, той става син”, обяснява Мариана Кандова, която от години продава зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: българиячесънтърсене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 година
Пазара е без Български чесън от минимум 20 години!)
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 35 ; - То и ние самите като държава също сме идно голямо НИЩО
31
3
 
1
 
! Отговори
Незаинтересован преди 1 година
Мога да живея без чесън, буха-ха-ха-ха !!!
30
5
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
Само да ви предупредя, нали знаете че китайския чесън е токсичен. Той е толкова лют че чак бие на химикал и белина. Химикала е за да го прави безкрайно лют, щот такива са възпеиятията на китайския пазар, колкото по лют толкова по хубав. А белината е обработка преди транспортиране да е снежно бял за да изглежда качествен и да се продава. Аз купувам само австралйски чесън, гледан тук. Много по скъп, слабо лют, и не е чисто бял, а доста лилав. Но е чист и натурален. Поздрави от Сидни
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България вече 33 години няма нищо! В периода 1947-1989 бяхме първа по производство в СССР, имахме голяма земеделска продукция, а сега НИЩО.
28
5
 
7
 
! Отговори
Хлебар преди 1 година
С държавници като Про100 Киро и Кокорчо, Пинокио и Гнома , скоро и хляб няма да ядем , а само китайски ориз ! Явно българина иска да става китаец, щом продължава да избира некадърниците комунистически! ( децата и внуците на комунистите)
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаше контрол от държавата щяха да спират всичко некачествено. Ама няма. Миналата година направихме зимнина. Не знам какъв химикал е бил оцета купен от Кауфланд,но всичката зимнина се оказа със странен вкус. Половината беше и развалена. За първи път ми се случва такова нещо. За съжаление не помна марката да почна да я "рекламирам" навсякъде.
26
3
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Като няма чесън, яжте пасти.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То по всички вериги чесъна отдавна е китайски. Много лют, много по-смрадлив и миришещ, и много по-евтин, но създаващ коремни болки. Български отдавна трудно се намира, освен от малки магазинчета или бабички.
24
8
 
15
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Друго си е китайският чесън, пестицидите добавят азиатски вкус на туршиите, а хлора с който го избелват добавя специфичен германски. Ако сухият чесън е напълно бял, без петна със 100% е китайски.
23
8
 
18
 
! Отговори
Някой преди 1 година
То хората от БГ изчезнаха, те за един чесън се притесняват. Пародия.
22
13
 
10
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Като дойдем на власт ще го ядете нечесън като подухвате редичката постна супа.
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Китайската комунистическа партия, дала чесъна на България.
20
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква стана тя. Бойко Борисов освен животновъдството е унищожил и чесъна ни...
19
14
 
9
 
! Отговори
Комунизмът победи преди 1 година
Комунизмът победи капитализмът при чесъна. Китайската комунистическа партия е дала чесън на целия капиталистически български пазар.
18
21
 
5
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Е какво като няма български чесън, яли сме китайски и пак ще ядем! Освен това има и чесън на прах. Верно, че не е като истинския чесън, но пак става!
17
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали искахте промяна. За две години Киро и продължаваме поскъпването ви я осигуриха, че ще ви държи дълги години.
16
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация по хамерикански модел сме факт, България се управлява от САЩ затова сме и най-бедни. Всеки може да види какво е изградено по времето на соца и какво по време на американската демокрация вече дори чесън не можем да произведе.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През уикенда Софиянци отиват на село. Да се откъснат за ден два от селянията..
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и български коли няма, български самолети няма (а преди 1944 г. е имало)...