Дикме: България е вносител на зеленчуци

Призова за реални действия
20 мар 2023 23:45, Росен Стойчев
28
Дикме: България е вносител на зеленчуци
Снимка: БГНЕС

Правителството не трябва да ограничава цените на продуктите, а да стимулира производството и да създава конкурента среда.

Още по темата
Не е работа на държавата да въвежда ограничителни решения. В свободен пазар потреблението и търсенето ще определи цената, но държавата трябва да контролира процеса, за да няма картелни споразумения. Това каза бившият земеделски министър Мехмед Дикме в Нова Нюз.

Безхаберието на политиците доведе до това ситуацията в земеделието да бъде критична, бе категоричен той. „Вода газим – жадни ходим. Толкова много пари се отпускат от ЕК за субсидиране на земеделието, има възможности и от собствения бюджет, но няма хора, които да направят програмите, да стимулират производството и износа“, подчерта Дикме.

Той заяви, че зеленчукопроизводството в България изцяло е било игнорирано. По негови думи днес България произвежда по-малко зеленчуци отколкото консумира. Страната ни в момента е нетен вносител, допълни Дикме.

Той посочи, че решенията, които се взимат не са на базата на анализи за състоянието на отрасъла в момента. Държавата трябваше да обсъди въпросите на оранжерийните производители и животновъдите, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Срам
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От години насам съм бойкотирал турски стоки. Забранявам и на роднини да купуват тези канцерогенни боокклуци.
12
1
 
0
 
! Отговори
gg преди 1 година
свободният пазар си е с свободен, само че никой не казва, че държавата не може да направи така, че цените на вносителите да започват от ниво, което винаги да е по-високо от това на родните производители ;)
11
1
 
1
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
Това не е внос, това е вътрешна търговия между вилаетите на империята!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам и позор..И всичко това, благодарение на ОСП на ЕС
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма държава по света, която да не е вносител. Испания е най големият производител и износител в Европа и въпреки това като се зачетеш в етикетите виждаш домати от Мароко цитрусови плодове от Южна Америка, маслини от Гърция, краставици от Китай,орехи от САЩ, фъстъци от Канада...
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както видяхме вчера в новините, в БГ мотиките се ползват за варварски боеве...
7
0
 
9
 
! Отговори
Димо преди 1 година
До Анонимен За това не ти е виновен ЕС, ами вноса идва основно от Турция и Македония. Ей такива като Дикме, унищожиха родното производство и допускат контрабанди и смачкване на българският производител.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сградата на МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО е най- голямата. Колко кратуни има там и каква работа вършат никой не знае. Ноооо фактите са налице.Мин.наземед. БЕЗ земеделие. Ха са де.
5
1
 
13
 
! Отговори
Мутри ВЪН преди 1 година
За 12 години на власт ГЕРБ уби цялото родно производство. За 12 години източиха милиарди през европоекти за некачествен асфалт и лошо строителство. Построиха се къщи в Барселона, напълниха се чекмеджета с килчета.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съсипаха напоителните системи. Описаха и затапиха/сложиха водомери на кладенците на хората. Един дирибей прави ток от водата. Останалите - ла пай те мухи. Друг тук иска мотично земеделие... В нидерландия са най- големи износители на храна в европа и имат само 1/3 българска територия. И не въртят мотиката, а ползват автоматизация и роботизация. Салати, домати и т.н. растат във вода и изобщо почва няма. Икономиите на вода са над 30 пъти от нормалното земеделие. Испански оранжерии също без почва.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми Дикме, откакто стана министър 2001ва твоята партия е абсолютен фаворит по властване в това министерство. Според теб кой е направил нещата така, че в България да е по-ефтино да внасяш продукция от къде ли не вместо да ползваш нашето производство. И ти точно да даваш оценки е просто смешно
2
2
 
19
 
! Отговори
Да съпоставим факти преди 1 година
1. Хрантутим с помощи стотици хиляди здрави ииндивиди, които не завършват дори основно образование и допускаме те да мислят, че мотиката е оръжие за междуфамилни войни. 2. Имаме чудесен климат и почви, подходящ за отглеждане на най-вкусните зеленчуци; едва ли някъде другаде по света има домати с вкуса на нашите "Биволско сърце" и така нареченият "Селски пипер"; стават най-добре с просто мотично земеделие. 3. Внасяме зарзават с вкус на стиропор и платмаса, защото някои свикнаха да папат наготово.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми естествено за това, ни взеха в тоя Европейски съюз да си продават стоката тук и всичко конкурентно което някога сме произвеждали да бъде унищожено