Пускат движението по част от скоростния път Мездра – Ботевград за Великден

Очаква се около празника да бъде пусната за движение и част от магистрала "Европа"
Обновена: 21 мар 2023 14:04 | 21 мар 2023 13:50, Красимир Ангелов
14
Пускат движението по част от скоростния път Мездра – Ботевград за Великден
Снимка: МРРБ

За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра-Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена. Трасето е около 7,5 километра, включвайки и обхода на Новачене, съобщават от МРРБ.

Новината съобщи лично министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той, заедно със заместник-министър Николай Шушков и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов, направиха проверка на строителството на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград.

"Напреднали сме изключително много и продължаваме да работим интензивно", каза след инспекцията министърът и съобщи, че участъкът е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Той припомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

По време на днешната инспекция министърът подчерта, че проблемите с изграждането на пътя са изключително големи и всеки километър магистрала и скоростен път в този регион на България са много важни за хората. Министърът благодари на строителите за интензивната работа през последните месеци и подчерта, че когато строителят напредва, е съвсем разумно да му се плаща, за да може да бъде стимулиран и той да си свърши работата.

"Когато държавата е неизправна страна, не може да иска нищо от строителя, но когато държавата е изправна, може да изисква строителят да строи качествено и в срок  и ние това правим", заяви министърът. Той съобщи, че за свършената работа до момента са разплатени 75 млн.лв.

За останалата част от скоростния път между Мездра и Ботевград се правят изменения в Подробния устройствен план, за да се променят предвидените пет кръгови кръстовища, които е трябвало да бъдат на едно ниво.

"Работим, за да бъдат изградени така, че този път да бъде с истински статут на скоростен път и очаквам до около месец и половина да бъдат одобрени ПУП-овете", обясни още регионалният министър.

"За завършването на целия скоростен път много трудно някой може да се ангажира със срок", обясни министърът и добави, че при бъдещите ПУП-ове се обявява на заинтересовани страни, предвидени са макар и минимални участъци, в които следва да бъдат отчуждени терени.

"Когато една процедура не зависи от одобряващия орган изцяло, какъвто е случаят, никой не може да каже кога може да завърши строителството и всяко говорене в тази посока би изглеждало просто обещание без да бъде покрито във времето", обясни регионалният министър.

Той съобщи още, че също за Великден се предвижда да бъде пуснато движението и в участък от магистрала „Европа“. Това ще са между шест и седем километра от магистралата до ГКПП "Калотина". А в четвъртък министърът ще  направи проверка на строителството и на магистрала "Европа".

Очаква се за празниците и обходът за Бургас също да бъде завършен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Леостин преди 1 година
Мездра пише ли!!Бягайте надалеч като дявол от тамян!!100%грабежи!!подставени лица за пърлама и тнт.
8
2
 
5
 
! Отговори
Предизборно... преди 1 година
А, не... само ГЕРБ ги пускаха такива предизборно ;-)
7
1
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво на строителите, на всички фирми изпълнители, но най-вече на политическото ръководство, че САМО за седем години успяха да построят ЦЕЛИ седем километра и то не какъв да е път, а скоростен. Скоро може дори да очакваме да се строят и магистрали с това темпо. Браво!
6
9
 
7
 
! Отговори
Виж ти. преди 1 година
За първи път след Бойковото управление да се открие нещо ново.
5
2
 
10
 
! Отговори
Бял орел преди 1 година
До 5Ами тия 7.5 километра като са започнати от Гроп сметни колко години трябват да се довършат..... говорим за 7.5 км. И се ловим на бас,че до 3г. ще трябва ремонт. Не за друго ами защото е започната от гроп !
4
13
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
Всичко с което се хвалите е започнато от герб и вие само го довършвате. Кога ще направите вие нещо?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7,5 км от Мездра -Ботевград трасе, което е общо 19 км. С тези темпове до 2100 г. няма да са стигнали до Видин.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това беше обещал и за Коледа. Вече година и половина забавяне от сроковете. И все , ще ще
1
2
 
16
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 1 година
И така на порции в следващите десетина годинки!Обаче докато пуснете последната отсечка, ще са за ремонт поне първите три......