Собственици изоставят стотици декари череши в Пловдивско

Разходите за отглеждане се увеличават, както и рискът от измръзване
50
Собственици изоставят стотици декари череши в Пловдивско
Снимка: Pixabay

Собственици на череши край Пловдив алармират, че не успяват да гледат овощните градини и все по-често ги изоставят. Стопаните са притеснени, че разходите се увеличават, а рисковете от измръзване и унищожаване на продукцията още при цъфтежа стават все по-големи и заради климатични промени.

Декари овощни градини в полите на Родопите, където растат най-ранните череши тази година са оставени на прозивола на съдбата.

"На две трети, даже бих казала и на повече, всички градини са изоставени от стопаните, някои са продадени и в момента предстои да им бъде сменен статута, с цел жилищно застрояване", каза пред БНТ Олга Жилова, земеделски производител.

Тя все още успява да гледа триста черешови дръвчета, които вече са готови да разцъфнат. Топлите дни са ги събудили по-рано и сега са застрашени, ако рязко застудее или паднат слани.

"Всяка година, когато има слани палим огньове, което е много трудоемко и е много скъпо, защото сламата, която купуваме е скъпа, ние не я взимаме без пари", каза Жилова.

За последните три месеца средните температури са значително над климатичната норма – потвърждават експерти. А
това води до по-ранно развитие на овошките.

"Те са излезнали от покой много отдавна, което ги прави и по-устойчиви на ниските отрицателни температури", обясни Надежда Шопова – климатолог в БАН.

Стопаните обаче се притесняват, че ги чакат отново изпитания с непредвидими последствия. И казват, че срещу слани не могат да разчитат на помощ или застраховка.

Брокери коментираха, че допирна точка с производителите не могат да намерят от години, защото риска в този период е голям и за застрахователите.

"Тук с помощта на държавата и застрахователните компании и земеделските производители от трета страна трябва да се седне и да се види какво може да бъде направено", каза Петър Милев – застрахователен брокер.
Собствениците на черешови масиви обаче търсят бързо решение. Заради високите цени на торове, препарати и работна ръка Олага Жилова също обмисля крайни мерки.

"Вече оставих 15-20 дка череши и ако се задълбочат нещата, а те на там вървят, много повече ще оставим", призна тя.

Първите ранни череши излизат на пазара в средата на май, но производителите не се ангажират с прогнози какво количество и на каква цена ще могат да ги продадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Пловдивчереши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
11
 
! Отговори
Черешовъд преди 1 година
Не е възможно да се гледат промишлено череши, освен ако не си мазохист - само за бране *** искат 60-70 ст/кг, а изкупната цена е около 1лев до лев и десетина стотинки... с останалите 30на стотинки на килограм трябва да се оправиш с пръскания, почвени обработки, рента и пр ... Не Е Възможно, Не Се Калкулира !
39
1
 
10
 
! Отговори
svetlio преди 1 година
Не си купувайте вносни бе!Край Сливен има изградена оранжерия с черешови дървета.Зреят рано и са нашенски.Намерете хората и си купете.Ама да не ви се видят само скъпи,че вие все за без пари ги искате,а хората отопляват със СКЪПИ горива!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитра реклама на новите терени с променен статут
37
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен18--- а другаде ,като е по белите срани земеделците работят защото това им е хоби и от човеколюбие и грижа за ближните гладните и онеправданите
36
0
 
10
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До contractorБруленето е приложимо само за плодове за бърза преработка - в противен случай ще се развалят.
35
2
 
6
 
! Отговори
:–о преди 1 година
До писачката Камелия, завършила 1-и клас: къде, казваш, трябва да има запетая тук? .............Родопите, където растат най-ранните череши тази година са оставени......
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скапан плод и без друго ,дето се продава на баснословни цени ,а те и от Аржентина внасят ... Да си ги ядат !
33
0
 
12
 
! Отговори
В. преди 1 година
Кажете къде са. Може да има хора желаещи да си купят някой декар с дръвчета. Без промяна на статута. Купи земя, спаси дърво.
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 "80% от земеделците (имам предвид, всички, които отглеждат и плодове и зеленчици и зърно) и животновъдите в Бг се захващат с този бизнес единствено и само заради субсидиите. " - що, в другите страни от ес да не се гърчат за здраве?
31
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за кой да ги берат? За прекупвачите с хилядите надценки? За грантаджиите и умнокрсавците които през живота си една кофа не са вдигнали, но са първи с коментарите? За натовските църньовци окупирали ни тук с базите си? За търгашките на Банско, Витоша, Боровец и Пампорово къде се пускат по 120 лв килото или по 5 лв на бройка? За мигрантите които никога няма да се хванат да берат но ще чакат да им ги поднесат ?
30
13
 
5
 
! Отговори
contractor преди 1 година
просто ги брулете черешите, ръчното бране не си струва. Кат си купа уред за брулене за 3000 лв обещавам да си бера черешите :)
29
4
 
13
 
! Отговори
Марая преди 1 година
Ами плащайте по 10000 лева на ден на берачите на черешки и няма проблеми. Синдикатите откога натискат да се увеличава минималната заплата и като я повишат ще ядете на баба си хурката. Безумното увеличаване на заплатите и разходите на държавата само ще доведе увеличаване на цените на имотите.
28
4
 
29
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Мързел тресе населението на България и завишена самооценка на собствените си качества като работници.
27
6
 
26
 
! Отговори
Мара подробната преди 1 година
Кат не ви се гледат череши ше ми ядете cлuватa!
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава разсипия и безумие не е било нникога! Дори когато доларът беше 3000 лв
25
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз на двора имам череша и не купувам ...
24
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-ревящите в България са земеделските стопани на които не виждаме изобщо продукцията на българския пазар.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъйняйте се кат не ви се работи ше додат други. Обаче ревът е за субсидийки ако стане иначе нямате и намерение...60 лева килото кой ше продава а ? Сладка работа.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сечи и закривай.
21
3
 
26
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Новите сортове череши са много калпави. Всяка година засаждам по две череши, хващат се, правят две три години, тамън откъсна няколко череши от тях и после изсъхват. Добре че имам две стари череши садени по време на гадния комунизъм, нямат изсъхване, от едната бера към 50 кила от другата към 70 всяка година. Нито пръскам, нито поливам, само режа сухи клони като намеря.