Състезание за най-добрия сладолед в България

Невероятни вкусове
23 мар 2023 18:27, Росен Стойчев
19

За трети път в България се провежда състезание за най-добър джелато майстор. Сред оригиналните рецепти са сладолед със синьо сирене и баклава.

Николай и Добромира се обучават в Италия, а наученото пренасят в собствена сладоледена къща у нас. Днес създават оригинална джелато рецепта.

Още по темата

"Ще приготвим ориенталско, френско, българско - много интересен сладолед ще бъде, нарекли сме го "Ориент експрес", тъй като съчетава няколко различни вкуса, подобно на влака, който пътува през няколко държави, за да стигне до Ориента. Основният вкус ще бъде халва ще бъде гарниран с лек привкус на ванилия, малко натрошена халва, шамфъстък и пишмание", разказа Николай пред Bulgaria ON AIR.

Дванайсет майстори на джелато в България представят най-добрите и нетрадиционни вкусове сладолед. Сред нетрадиционните вкусове са пуканки, баклава и синьо сирене Тайната на добрия сладолед е в текстурата и богатото въображение на майстора.

"Трябва да си прецизен, но и креативен, когато правиш джелато. Трябва да развиеш вкусовата си палитра, за да може да миксираш разнообразни вкусове, по този начин яденето на джелато се превръща в преживяване", поясни шеф джелатиерът Андреа Дебелисза.

"Не е важно само как изглежда на външен вид, а каква му е структурата и дали е кремообразен. Следващият критерий е креативност - дали вкусът е нов, или съществуващ", категоричен бе организаторът на конкурса Даниел Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
До колегата преди 1 година
Тъжно е че вече го няма оня сладолед, но също така че тези след нас никога няма да са опитвали истинската боза, дето на третия ден става "резлива", онова кисело мляко с издутите капачки, истински банички, истински хляб от селската фурна....
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли хора да го купуват? До нас има един цех за сладолед и всички съставки са в чували. В съседното село някакъв гордо написал майстор - сладоледажия и преди две недели и на него му занесох един палет от същите чували.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от продуктите с най-много палмово масло.
13
1
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
НАЙ ВКУСНИЯТ СЛАДОЛЕД СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ ОТ СЕРДИКА СОФИЯ И СЕ ПРОДАВАШЕ НА КОЛИЧКИ ПО УЛИЦИТЕ.....ЧИСТ СМЕТАНОВ СЛАДОЛЕД.....СЕГА ПРОДАВАТ МАЗНИ КРЕМООБРАЗНИ НЕЩА,ИГАРНИРАНИ С СИНИ,ЗЕЛЕНИ,И РАЗНИ ДРУГИ ЕСЕНЦИИ,СИРЕНА И ДРУГИ,ЗА ДА ПОЛУЧАТ ТЪРГОВСКИ ВКУС,НО НЕ И ИСТИНСКИ СМЕТАНОВ ВКУС
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можахме да хапнеме тая година кисело зеле.
11
0
 
2
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Химия...
10
0
 
8
 
! Отговори
Ракия със сладолед преди 1 година
Когато се объркате и сложите салата Снежанка във фризера, вместо в хладилника, се получава чудесен сладолед с копър и чесън.
9
0
 
3
 
! Отговори
Каймаклия преди 1 година
До Анонимен: трябва и малко соев лецитин или яйчен жълтък. Само каймака не е достатъчен за емулгатор и "сладоледа" ти ще стане с ледени кристали.
8
2
 
3
 
! Отговори
Джелатин преди 1 година
Как е "сладолед" на Италиански? Изведнъж всички сладоледи станаха джелато.
7
3
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Най-добрият сладолед в България е този, който се внася от братска Русия. Най-ароматен, най-вкусен и най-качествен е!
6
2
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Изостават! В Италия вече имат сладолед със скакалци.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А най-добър инсект, кога?!
4
1
 
11
 
! Отговори
Forever преди 1 година
Безсмислено състезание, вкусовете на хората са различни.
3
4
 
4
 
! Отговори
До пръдльото номер 1 преди 1 година
Той и сладоледа не е български бе.Къде пише че трябва да са народни вкусове?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добрият сладолед го правя аз с мляко масло ванилия и каймак от млякото на кравата. Всичко в магазина е химия и прах от скаклци и хлебар ки.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Сред оригиналните рецепти са сладолед със синьо сирене и баклава' --- нито едно нито другото са български