Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя

80 на сто от тях вече не са дюни според новата карта
30 мар 2023 16:27, Стела Стоянова
80
Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя
Снимка БГНЕС

Дюните зад плаж Каваците вече са земеделска земя. Вчера комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад Каваците. Според нея 80% от територията е земеделска земя, съобщи във фейсбук Тома Белев, който за кратко бе и зам.-министър на околната среда.

Картирането на дюните зад Каваците е поръчано в началото на 2022 г. на БАН. Извършено е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог, които определят дюните като дюни.

Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова обаче назначава ново картиране и избира петима експерти, сред които няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист. След тяхното "картиране" през октомври се извършват промени, твърди Белев. Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена. Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване, коментира той.

От екоминистерството излязоха с позиция по казуса, като увериха, че техният представител е бил единственият с особено мнение и несъгласие. Оттам твърдят, че има съществено разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта.

Според тях законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неясен в дефиницията за пясъчни дюни и позволява различни интерпретации и разнопосочни резултати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: Кавацитедюни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анатeма! Морето да ги залей!
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е много ясно. Сега ще има и подпорна стена и бетонирана каравана на "екоактивиста", онзи от Мизикаутор.
4
3
 
4
 
! Отговори
Красимир Петрофф преди 1 година
Отблокираха ме, 24 часа ме държаха, е сега ги почвам!
3
3
 
3
 
! Отговори
Красимир Петрофф преди 1 година
отблокираха ме
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми разследвайте въпросната Росица Карамфилова, подведете я под отговорност, като съобщите за престъпление не означава, че престъпника ще си посипе главата с пясък на яхтата
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде в пясъка ще садите бре май хотели и заведения ще никнат там